Yrittäjän ammatillinen kuntoutus

Voit hakea ammatilliseen kuntoutukseen, jos terveydentilasi on heikentynyt ja haittaa työntekoasi. Ammatillisen kuntoutuksen avulla voit muokata yritystoimintaasi niin, että se sopii terveydentilaasi. Näin voit jatkaa työtäsi yrittäjänä. Kuntoutus voi auttaa sinua myös aloittamaan yritystoiminnan.

Millaista tukea voit saada työssä jatkamiseen?

Yrittäjälle ammatillinen kuntoutus on useimmiten työkokeilua, jota teet yrityksessäsi. Työkokeilussa muokkaat työaikaasi ja työtehtäviäsi terveydentilallesi paremmin sopiviksi. Työkokeilu kestää yleensä 3 kuukautta.

Ammatillinen kuntoutus voi olla myös työhönvalmennusta. Siinä opit uusia töitä käytännönläheisesti työtä tekemällä. Voit myös opiskella yksittäisiä kursseja osana työhönvalmennustasi. Työhönvalmennuksen sisältö ja kesto räätälöidään tarpeittesi ja tilanteesi mukaan. Saat kuntoutuksesi ajalta kuntoutusrahaa tai kuntoutustukea ja -korotusta.

Jos et voi enää jatkaa yrittäjänä terveydentilasi vuoksi, ammatillinen kuntoutuksesi voi olla opiskelua. Uudelleenkoulutuksen avulla voit kouluttautua uuteen ammattiin.

Asiantuntijamme ovat apunasi

Kuntoutusasiantuntijamme auttavat sinua kuntoutuksen suunnittelussa ja eri vaihtoehtojen kartoittamisessa. Kun olet hakenut kuntoutusta ja saanut meiltä myönteisen ennakkopäätöksen, saat Ilmarisesta avuksesi oman yhteyshenkilön. Hän auttaa sinua löytämään sinulle sopivan kuntoutuksen keinon ja suunnittelemaan, miten kuntoudut takaisin töihin. Tarvittaessa saat apua myös uravalmentajalta.

Lue lisää kuntoutussuunnitelman laatimisesta

Elinkeinotuki yritystoimintasi tukemiseksi

Voit lisäksi hakea elinkeinotukea yritystoimintasi kehittämiseen, jatkamiseen tai aloittamiseen. Elinkeinotukea voit hakea kohtuuhintaisten työvälineiden ja työkoneiden hankintaan sekä työntekoa helpottavien välttämättömien apuvälineiden ja -laitteiden hankintaan. Lue lisää elinkeinotuesta.

YEL-vakuutus kuntoutuksen aikana

Jos jatkat yritystoimintaasi kuntoutuksesi aikana ja jos työskentelysi ylittää YEL-alarajan, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa.

Jos aloitat yritystoiminnan kuntoutuksesi aikana ja jos työskentelysi ylittää YEL-alarajan, tarvitset YEL-vakuutuksen.

Harjoittaessasi yritystoimintaa kuntoutuksen aikana, YEL-työtulollasi on yläraja, jota et voi ylittää. Tarkista YEL-työtulosi yläraja eläkepalvelustamme numerosta 010 195 000. Palvelemme sinua arkisin klo 8–17. Voit ottaa meihin yhteyttä myös OmaEläke-palvelumme suojatulla chatilla. OmaEläke-palveluun kirjaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksillasi tai mobiilivarmenteella.

Ota yhteyttä, autamme mielellämme! Jos haluat tietää lisää ammatillisesta kuntoutuksesta, lähetä meille sähköpostia osoitteeseen ammatillinenkuntoutus@ilmarinen.fi, tai soita numeroomme 010 284 2610.

Ota yhteyttä