YEL on yrittäjän vakuutuksista tärkein

Valitse YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme täällä sinua varten.

YEL-laskurin avulla saat arvion vakuutusmaksustasi sekä eläkkeesi ja sosiaaliturvasi tasosta.

Siirry YEL-laskuriin

YEL-vakuutus turvaa sinun ja perheesi elämän

Yrittäjän eläkevakuutus eli YEL on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta. Eläkkeesi, sosiaaliturvasi ja YEL-maksusi lasketaan arvioimasi YEL-työtulon mukaan. 

 

YEL-vakuutus turvaa toimeentulon vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman varalta. YEL määrittää myös Kelan maksamien päivärahojen suuruuden esimerkiksi sairastuessasi tai jäädessäsi perhevapaalle. 

Yrittäjän eläkevakuutus

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse. Huolehdit siitä, kun otat yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

Ajankohtaista

Uutinen 18.11.2020

Tervetuloa uudistuneeseen verkkosivustoomme – Ilmarinen.fi tekee eläke- ja vakuutusasioinnin helpoksi

Verkkosivustomme ilmarinen.fi on uudistunut. Uudistuksessa on parannettu erityisesti sivuston saavutettavuutta ja käytettävyyttä.

Lue artikkeli

Uutinen 13.11.2020

Vuoden 2021 työeläkemaksut vahvistettu

STM on vahvistanut vuoden 2021 työeläkevakuutusmaksut.

Lue artikkeli

Uutinen 19.10.2020

Preliminära uppgifter om arbetspensionsavgifterna för 2021

Enligt Pensionsskyddscentralens prognos är ArPL-grundavgiften 24,8 procent av lönesumman år 2021. I grundavgiften har eventuella nedsättningar av arbetsgivarens avgift inte beaktas och inte heller den eventuella avgiftsklassens inverkan. Genom att logga in i webbtjänsten för arbetsgivare ser du redan nu en uppskattning av avgifterna för 2021.

Lue artikkeli
Lisää ajankohtaisia artikkeleita

Yrittäjän ammatillinen kuntoutus

Voit hakea ammatilliseen kuntoutukseen, jos terveydentilasi on heikentynyt ja haittaa työntekoasi. Kuntoutuksen keinoin voit muokata yritystoimintaasi paremmin terveydentilaasi sopivaksi ja jatkaa yrittäjänä. Voit myös aloittaa yrittäjänä kuntoutuksen avulla.

Tutustu ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoihin

Yleisimmät kysymykset yrittäjän eläkevakuutuksesta

Katso muita usein kysyttyjä kysymyksiä
 • Yrittäjänä olet itse vastuussa työeläkevakuuttamisestasi. Vakuuttamisesta huolehdit ottamalla itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa, minkä vuoksi sen ottaminen on lakisääteistä. Vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

  Ota YEL-vakuutus heti, kun aloitat työsi yrittäjänä. Ota vakuutus viimeistään puolen vuoden kuluessa siitä, kun aloitit työskentelysi yrittäjänä. Jos täytät seuraavat edellytykset:  

  - olet 18–67-vuotias  

  - olet toiminut yrittäjänä vähintään 4 kuukautta ja työskentelet yrityksessäsi  

  - asut Suomessa 

  - työpanoksesi arvo on vähintään 7.958,99 euroa vuonna 2020.  

  Lukenen pitää ottaa YEL-vakuutus ja milloin 

 • YEL-vakuutus on lakisääteinen, minkä vuoksi YEL-vakuutusmaksu on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. Maksu on aina tietty prosentti YEL-työtulostasi. Vuonna 2020 minimityötulo on 7958,99 euroa ja maksimityötulo 180 750 euroa.  

  Alle 53-vuotiaan ja yli 62-vuotiaan YEL-maksu on 24,10 % ja 53-62-vuotiaan 25,60 % vahvistetusta työtulosta vuonna 2020. Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 % alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yrittäjyytesi kuitenkin päättyy aikaisemmin, saat jäljelle jääneen alennusajanjakson vielä toiseen yrittäjäjaksoon.Vakuutusmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. 

  Siirry YEL-laskuriin 

  Lue lisää maksun määrästä  

   

 • YEL-työtulo tarkoittaa arviotasi työpanoksesi rahallisesta arvosta.  YEL-työtuloa voi kuvata hintalapuksi, jonka annat omille työtunneillesi. Samaan työtuloon lasketaan mukaan kaikki yrittäjänä tekemäsi työ. Tarvitset ainoastaan yhden YEL-vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. YEL-vakuutus tulee ottaa, kun työpanoksesi ylittää YEL-alarajan (7958,99 euroa vuonna 2020). 

   rittäjänä arvioit YEL-työtulosi itse. Työtulo kannattaa määritellä alusta asti sopivalle tasolle, koska sen mukaan lasketaan yrittäjyydestäsi tuleva eläke ja YEL-vakuutusmaksusi. Työtulo huomioidaan myös yrittäjän sosiaaliturvassa eli esimerkiksi sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrää laskettaessa.   

  Lue lisää työtulosta  

  Tutustu YEL-laskuriin  

   

Jäikö jokin asia mietityttämään vakuutuksen hankkimisessa?

Soita vakuutusmyyntiin, ma–pe klo 8–16, puh 010 284 2385

Jätä yhteydenottopyyntö

Yrityksen tiedot

Lue lisää tietosuojasta