YEL – enemmän kuin eläkettä

YEL on pitkälle iälle, lapsista huolehtimiselle, rauhassa sairastamiselle ja työttömyyden tai työkyvyttömyyden varalle. Koska sinun ei tarvitse huolehtia huomisesta yksin.

YEL-laskurin avulla saat arvion eläkkeestäsi, sosiaaliturvasi tasosta ja vakuutusmaksustasi.

Siirry YEL-laskuriin

Oletko aloittava yrittäjä?

Erityisesti yrittäjätoiminnan alkuvaiheessa on paljon asioita muistettavana ja selvitettävänä. Aloittavan yrittäjän sivuiltamme löydät kaiken tarvittavan tiedon YEL-vakuuttamiseen liittyen.

Tutustu aloittavan yrittäjän sivuihimme

Sinun työkykysi on yhteinen asiamme

Yrittäjänä sinun hyvinvointisi ja työkykysi on yrityksesi elinehto ja avainvoimavara. Saat meiltä tietoa ja tukea yrittäjän työkykyyn liittyvistä aiheista, kuten työterveydestä, oman jaksamisen tukemisesta ja fyysisen toimintakyvyn edistämisestä.

Lue lisää yrittäjän hyvinvoinnista ja työkyvystä

Yrittäjän ammatillinen kuntoutus

Jos terveydentilasi on heikentynyt ja haittaa työntekoasi, voit hakea ammatilliseen kuntoutukseen. Ammatillisen kuntoutuksen avulla voit muokata yritystoimintaasi niin, että se sopii terveydentilaasi. Näin voit jatkaa työtäsi yrittäjänä.

Lue lisää yrittäjän ammatillisesta kuntoutuksesta
Kuvituskuva

Ajankohtaista

Uutinen 18.6.2024

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Verkkosivuiltamme voi nyt ostaa työeläkevakuutuksen entistä helpommin. Panostimme erityisesti saavutettavuuteen, käytettävyyteen ja selkeyteen, jotta vakuutushakemuksen täyttäminen olisi mahdollisimman sujuvaa.

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa
Lisää ajankohtaisia artikkeleita

Yleisimmät kysymykset yrittäjän eläkevakuutuksesta

 • Yrittäjänä olet itse vastuussa työeläkevakuuttamisestasi. Vakuuttamisesta huolehdit ottamalla itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa, minkä vuoksi sen ottaminen on lakisääteistä. Vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

  Ota YEL-vakuutus heti, kun aloitat työsi yrittäjänä. Ota vakuutus viimeistään puolen vuoden kuluessa siitä, kun aloitit työskentelysi yrittäjänä, jos täytät seuraavat edellytykset:  

  • olet 18–67-vuotias  
  • olet toiminut yrittäjänä vähintään 4 kuukautta ja työskentelet yrityksessäsi  
  • asut Suomessa 
  • työpanoksesi arvo on vähintään 9 010,28 euroa vuonna 2024 (8 575,45 euroa vuonna 2023).  

  Lukenen pitää ottaa YEL-vakuutus ja milloin

 • YEL-vakuutus on lakisääteinen, minkä vuoksi YEL-vakuutusmaksu on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. Maksu on aina tietty prosentti YEL-työtulostasi. Vuonna 2024 minimityötulo on 9 010,28 euroa ja maksimityötulo 204 625 euroa. (Vuonna 2023 minimityötulo on 8 575,45 euroa ja maksimityötulo 194 750 euroa).

  Alle 53-vuotiaan ja yli 62-vuotiaan YEL-maksu on 24,10 % ja 53-62-vuotiaan 25,60 % vahvistetusta työtulosta vuonna 2024. Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 % alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yrittäjyytesi kuitenkin päättyy aikaisemmin, saat jäljelle jääneen alennusajanjakson vielä toiseen yrittäjäjaksoon.Vakuutusmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. 

  Siirry YEL-laskuriin 
  Lue lisää maksun määrästä 

 • YEL-työtulon tulee vastata työpanoksesi rahallista arvoa. YEL-työtulo ei tarkoita verotettavia tulojasi eikä itsellesi maksamaasi palkkaa. Työtulo ei ole myöskään yrityksesi tulos tai liikevaihto, eikä se ole riippuvainen yritystoimintasi kannattavuudesta.

  YEL-työtulo määritetään aina vuositasolla riippumatta YEL-vakuutuksesi alkamisajankohdasta. Työtulon perusteella lasketaan yrittäjyydestäsi kertyvä eläke ja YEL-vakuutusmaksusi. Vahvistetun työtulosi perusteella lasketaan  myös Kelan maksamat päivärahat, kuten sairaus- ja vanhempainpäiväraha. Lisäksi työtulo määrittää  työttömyysturvasi tason.

  Samaan työtuloon lasketaan mukaan kaikki yrittäjänä tekemäsi työ. Tarvitset ainoastaan yhden YEL-vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. YEL-vakuutus tulee ottaa, kun työpanoksesi ylittää YEL-alarajan 9 010,28 euroa vuonna 2024 (8 575,45 euroa vuonna 2023). 

  Lue lisää työtulosta
  Tutustu YEL-laskuriin

Katso muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Jäikö jokin asia mietityttämään vakuutuksen hankkimisessa?

Soita vakuutusmyyntiin, ma–pe klo 9–16, puh. 010 284 2385 (matkapuhelinmaksu/paikallisverkkomaksu)

Jätä yhteydenottopyyntö

Yrityksen tiedot

Lue lisää tietosuojasta