YEL on yrittäjän vakuutuksista tärkein

Valitse YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme täällä sinua varten.

YEL-laskurin avulla saat arvion vakuutusmaksustasi sekä eläkkeesi ja sosiaaliturvasi tasosta.

Siirry YEL-laskuriin

Yrittäjän eläkevakuutus

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse. Huolehdit siitä, kun otat yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

Ajankohtaista

Uutinen 13.1.2021

Avtal mellan EU och Storbritannien – inverkan på sociala tryggheten klargörs ännu

Europeiska kommissionen och Storbritannien slutförde förhandlingarna om den framtida relationen och undertecknade avtalet 30.12.2020.

Lue artikkeli

Uutinen 12.1.2021

EU ja Britannia sopimukseen - vaikutukset sosiaaliturvaan tarkentuvat vielä

Euroopan komissio ja Britannia saivat suhdettaan koskevat neuvottelut päätökseen ja allekirjoittivat sopimuksen 30.12.2020.

Lue artikkeli

Uutinen 30.12.2020

Viivästyskorko edelleen kahdeksan prosenttia alkuvuoden ajan

TyEL- ja YEL-vakuutusmaksujen viivästyskorko on kahdeksan (8) prosenttia alkuvuonna 1.1.—30.6.2021.

Lue artikkeli
Lisää ajankohtaisia artikkeleita

Yrittäjän ammatillinen kuntoutus

Voit hakea ammatilliseen kuntoutukseen, jos terveydentilasi on heikentynyt ja haittaa työntekoasi. Kuntoutuksen keinoin voit muokata yritystoimintaasi paremmin terveydentilaasi sopivaksi ja jatkaa yrittäjänä. Voit myös aloittaa yrittäjänä kuntoutuksen avulla.

Tutustu ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehtoihin

Yleisimmät kysymykset yrittäjän eläkevakuutuksesta

 • Yrittäjänä olet itse vastuussa työeläkevakuuttamisestasi. Vakuuttamisesta huolehdit ottamalla itsellesi yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on osa yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvaa, minkä vuoksi sen ottaminen on lakisääteistä. Vakuutusta ei voi korvata vapaaehtoisilla eläkevakuutuksilla. 

  Ota YEL-vakuutus heti, kun aloitat työsi yrittäjänä. Ota vakuutus viimeistään puolen vuoden kuluessa siitä, kun aloitit työskentelysi yrittäjänä. Jos täytät seuraavat edellytykset:  

  - olet 18–67-vuotias  

  - olet toiminut yrittäjänä vähintään 4 kuukautta ja työskentelet yrityksessäsi  

  - asut Suomessa 

  - työpanoksesi arvo on vähintään 8 063,57 euroa vuonna 2021.  

  Lukenen pitää ottaa YEL-vakuutus ja milloin 

 • YEL-vakuutus on lakisääteinen, minkä vuoksi YEL-vakuutusmaksu on sama kaikissa työeläkeyhtiöissä. Maksu on aina tietty prosentti YEL-työtulostasi. Vuonna 2021 minimityötulo on 8 063,57 euroa ja maksimityötulo 183 125 euroa.  

  Alle 53-vuotiaan ja yli 62-vuotiaan YEL-maksu on 24,10 % ja 53-62-vuotiaan 25,60 % vahvistetusta työtulosta vuonna 2021. Aloittavana yrittäjänä saat YEL-maksusta 22 % alennuksen neljän vuoden ajan. Jos yrittäjyytesi kuitenkin päättyy aikaisemmin, saat jäljelle jääneen alennusajanjakson vielä toiseen yrittäjäjaksoon.Vakuutusmaksu on kokonaan verovähennyskelpoinen. 

  Siirry YEL-laskuriin 

  Lue lisää maksun määrästä  

   

 • YEL-työtulo tarkoittaa arviotasi työpanoksesi rahallisesta arvosta.  YEL-työtuloa voi kuvata hintalapuksi, jonka annat omille työtunneillesi. Samaan työtuloon lasketaan mukaan kaikki yrittäjänä tekemäsi työ. Tarvitset ainoastaan yhden YEL-vakuutuksen, vaikka sinulla olisi useampi yritys. YEL-vakuutus tulee ottaa, kun työpanoksesi ylittää YEL-alarajan (8 063,57 euroa vuonna 2021). 

   rittäjänä arvioit YEL-työtulosi itse. Työtulo kannattaa määritellä alusta asti sopivalle tasolle, koska sen mukaan lasketaan yrittäjyydestäsi tuleva eläke ja YEL-vakuutusmaksusi. Työtulo huomioidaan myös yrittäjän sosiaaliturvassa eli esimerkiksi sairauspäivärahan, vanhempainpäivärahan ja työttömyyskorvauksen määrää laskettaessa.   

  Lue lisää työtulosta  

  Tutustu YEL-laskuriin  

   

Katso muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Jäikö jokin asia mietityttämään vakuutuksen hankkimisessa?

Soita vakuutusmyyntiin, ma–pe klo 8–16, puh 010 284 2385

Jätä yhteydenottopyyntö

Yrityksen tiedot

Lue lisää tietosuojasta