Työeläke ja sen vaihtoehdot
Työeläke on osa lakisääteistä sosiaaliturvaasi. Työeläke antaa sinulle taloudellista turvaa, kun siirryt eläkkeelle, tai se voi myös tukea sinua jatkamaan työelämässä pidempään.
Mikä on työeläke ja mitä eri työeläkevaihtoehtoja on?
Työeläke on lakisääteinen pakollinen vakuutus. Työnantaja hoitaa työeläkkeen työntekijän puolesta, kun taas yrittäjän tulee hoitaa oma työeläketurva itse. Eläke turvaa toimeentulosi, kun ansiot vähenevät tai loppuvat vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman vuoksi. Eläkettä voit siispä saada useissa eri elämäntilanteissa.
Eläkkeen eri vaihtoehtoja on useita: vanhuuseläke, osittainen vanhuuseläke, perhe-eläke, työuraeläke ja työkyvyttömyyseläke. Tutustu alta eri eläkevaihtoehtoihin.
Vanhuuseläke
Vanhuuseläke tuo turvaa vanhuuden kynnyksellä. Voit jäädä vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi.
Lue lisää vanhuuseläkkeestä
Osittainen vanhuuseläke
Voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen, kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan.
Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä
-
Perhe-eläke
Perhe-eläke voi antaa turvaa toimeentulon puolison tai vanhemman menehtyessä. Perhe-eläkettä voi saada työntekijän tai yrittäjän leski ja lapset.
Lue lisää lesken ja lapsen perhe-eläkkeestä -
Työuraeläke
Sinulla voi olla oikeus siirtyä työuraeläkkeelle aikaisintaan 63 vuoden iässä, jos olet tehnyt pitkän uran rasitusta aiheuttavassa, kuluttavassa työssä.
Lue lisää työuraeläkkeestä
Työkyvyn heikentyessä
Ammatillinen kuntoutus
Ammatillinen kuntoutus on ensisijainen vaihtoehto työkyvyn heikentyessä. Sen tavoitteena on, että pystyt jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairauslomasi jälkeen.
Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta
Työkyvyttömyyseläke
Jos työkykysi on alentunut, eikä kuntoutuksesta ole apua, sinulla voi olla oikeus saada työkyvyttömyyseläkettä.
Lue lisää työeläkkeestä
-
Mistä eläkettä kertyy?
Työntekijänä sinulle kertyy eläkettä ansaitsemistasi euroista ja yrittäjänä YEL-työtulostasi. Eläkettä voi kertyä myös, kun opiskelet tai saat työttömyyspäivärahaa tai muita sosiaalietuuksia.
Lue lisää eläkkeen kertymisestä -
Paljonko saan eläkettä?
Eläkkeesi määrään vaikuttaa eläkelajisi, palkkasi tai YEL-työtulosi suuruus, opiskelu, sekä työttömyyspäivärahan ja muiden sosiaalietuuksien määrä.
Lue lisää eläkkeen määrästä -
Miten eläkettä haetaan?
Kun haluat siirtyä eläkkeelle, voit hakea eläkettä täyttämällä eläkehakemuksen. Helpoin ja nopein tapa tehdä hakemus sähköisesti OmaEläke-palvelussamme.
Lue lisää eläkkeen hakemisesta