Työeläke ja sen vaihtoehdot

Työeläke on osa lakisääteistä sosiaaliturvaasi. Työeläke antaa sinulle taloudellista turvaa, kun siirryt eläkkeelle, tai se voi myös tukea sinua jatkamaan työelämässä pidempään.

Mikä on työeläke ja mitä eri työeläkevaihtoehtoja on?

Työeläke on lakisääteinen pakollinen vakuutus. Työnantaja hoitaa työeläkkeen työntekijän puolesta, kun taas yrittäjän tulee hoitaa oma työeläketurva itse. Eläke turvaa toimeentulosi, kun ansiot vähenevät tai loppuvat vanhuuden, työkyvyttömyyden tai perheenhuoltajan kuoleman vuoksi. Eläkettä voit siispä saada useissa eri elämäntilanteissa.

Eläkkeen eri vaihtoehtoja on useita: vanhuuseläke, osittainen vanhuuseläke, perhe-eläke, työuraeläke ja työkyvyttömyyseläke. Tutustu alta eri eläkevaihtoehtoihin.

Vanhuuseläke

Vanhuuseläke tuo turvaa vanhuuden kynnyksellä. Voit jäädä vanhuuseläkkeelle, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi.

Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Osittainen vanhuuseläke

Voit nostaa osan vanhuuseläkkeestäsi jo ennen, kuin täytät alimman vanhuuseläkeikäsi. Osittaisella vanhuuseläkkeellä voit tehdä työtä niin paljon kuin haluat tai lopettaa työt kokonaan.

Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Työkyvyn heikentyessä

Ammatillinen kuntoutus

Ammatillinen kuntoutus on ensisijainen vaihtoehto työkyvyn heikentyessä. Sen tavoitteena on, että pystyt jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairauslomasi jälkeen.

Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta

Työkyvyttömyyseläke

Jos työkykysi on alentunut, eikä kuntoutuksesta ole apua, sinulla voi olla oikeus saada työkyvyttömyyseläkettä.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä