Kun työntekijäsi jää eläkkeelle

Työntekijäsi voi jäädä vanhuuseläkkeelle valintansa mukaan 63–68-vuotiaana. Se, milloin hän voi jäädä eläkkeelle aikaisintaan, riippuu hänen syntymävuodestaan. Lue sivuiltamme, mitä sinun on hyvä tietää, kun työntekijäsi jää eläkkeelle.

Milloin työntekijä voi jäädä eläkkeelle?

Työntekijäsvoi jäädä eläkkeelle aikaisintaan, kun hän on täyttänyt alimman vanhuuseläkeikänsä. Vastaavasti hän voi jatkaa töissä siihen saakka, että hän täyttää ylimmän vanhuuseläkeikänsä. Hän voi jatkaa työntekoa vielä sen jälkeenkin, jos niin sovitte, mutta silloin sinun ei tarvitse enää vakuuttaa häntä työntekijän eläkevakuutuksella eli TyEL-vakuutuksella.

Työeläke.fi:n sivulta löydät laskurit, joiden avulla voit laskea eläkkeeseen liittyviä arvioita. Laskurit ovat suuntaa antavia.

Ylimmän vanhuuseläkeiän jälkeen vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy

Vuonna 2017 tehdyn eläkeuudistuksen jälkeen eläkkeellesiirtymisikä nousee asteittain. Vuonna 1957 syntyneiden alin vanhuuseläkeikä on 63 vuotta ja 9 kuukautta ja ylin eläkeikä 68 vuotta. Syntymävuosi ratkaisee eläkkeellesiirtymisiän.

Työnantajana velvollisuutesi on vakuuttaa työntekijäsi, kunnes hän täyttää ylimmän vanhuuseläkeikänsä. Tästä näet työntekijöittesi ylimmän vanhuuseläkeiän eli iän, jolloin vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy. Jos työntekijäsi on syntynyt

 • vuonna 1957 tai aikaisemmin, vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy, kun hän on täyttänyt 68 vuotta 
 • vuonna 19581961, vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy, kun hän on täyttänyt 69 vuotta 
 • vuonna 1962 tai sen jälkeen, vakuuttamisvelvollisuutesi päättyy, kun hän on täyttänyt 70 vuotta. 

Toimi näin, kun työntekijäsi siirtyy eläkkeelle

 1. Kun työntekijäsi kertoo sinulle, että hän haluaa jäädä vanhuuseläkkeelle, kehota häntä hakemaan sitä. Vanhuuseläke ei nimittäin ala automaattisesti. Kerro hänelle seuraavat asiat:

  1. Täytä eläkehakemus noin kuukautta ennen kuin haluat eläkkeesi alkavan. Ennen eläkkeen alkamispäivää työsuhteesi päättyy. Päättymispäivästä sovitaan yhdessä.
  2. Tee eläkehakemus Ilmarisen OmaEläke-palvelussa. Sieltä näet, kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä eri työsuhteista, ja saat eläkepäätöksen nopeasti.
  3. Saat Ilmarisesta ensin väliaikaisen eläkepäätöksen. Jos haet eläkettä verkossa, saat väliaikaisen eläkepäätöksen jo saman päivän aikana hakemuksen lähettämisestä.
 2. Kun työntekijäsi jää vanhuuseläkkeelle, päätä hänen työsuhteensa. Sovi päättymispäivästä yhdessä työntekijäsi kanssa. Valitkaa päättymispäiväksi jonkin kuukauden viimeinen päivä, koska eläke alkaa aina kuukauden alussa. Näin työntekijäsi saa ensimmäisen eläkkeensä heti viimeisen palkkansa jälkeen, eikä hänen ansioihinsa tule katkosta.

 3. Ilmoita tulorekisteriin eläkkeelle jäävän työntekijäsi työsuhteen eli palvelussuhteen päättymistieto ja loppupalkka. Ilmoita nämä tavalliseen tapaan palkkatietoilmoituksella. Tieto siirtyy tulorekisteristä meille Ilmariseen.

  Työsuhteen päättymistieto

  Kun ilmoitat työsuhteen päättymistiedon, kerro työsuhteen päättymispäivä ja -syy. Jos maksat loppupalkan useassa erässä, anna työsuhteen päättymistieto jokaisessa loppupalkkaa koskevassa palkkailmoituksessasi.

  Loppupalkka

  Loppupalkka on palkka, jonka maksat työntekijällesi, kun hänen työsuhteensa päättyy. Loppupalkka voi sisältää esimerkiksi ylityökorvausta, lomarahaa, lomakorvauksia, korvauksia pitämättä jääneistä työajan lyhennysvapaista sekä muita vastaavia suorituksia. Loppupalkkaan sisältyvät myös tulospalkkiot ja muut ansiot, jotka maksat työntekijällesi jälkikäteen.

  Jos maksat loppupalkan yhdessä erässä, ilmoita se tulorekisteriin samalla kun ilmoitat työsuhteen päättymistiedon.

Eläkelajit

Vanhuuseläke

Työntekijäsi voi siirtyä vanhuuseläkkeelle täytettyään alimman vanhuuseläkeikänsä – tai sen jälkeen. Mitä vanhempana hän eläkkeelle siirtyy, sitä suuremman eläkkeen hän saa. Työntekijäsi lähettää itse vanhuuseläkehakemuksen Ilmariseen.

Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Osittainen vanhuuseläke

Osittaisella vanhuuseläkkeellä työntekijäsi voi itse päättää, kuinka paljon töitä tekee. Osittaiselle vanhuuseläkkeelle voi jäädä 61-vuotiaana. Vuonna 2025 osittaisen varhennetun vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 62 vuoteen.

Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki

Työntekijäsi voi saada työkyvyttömyyseläkkeen, jos hän ei ole täyttänyt alinta eläkeikäänsä, ja kun hänen työkykynsä on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi vähintään vuoden ajan. Määräaikaisen työkyvyttömyyseläkkeen, eli kuntoutustuen, työntekijäsi voi saada silloin, kun arvioimme hänen työkykynsä paranevan. Kuntoutustukea saa kuntoutumisensa ajaksi, eli siksi ajaksi, joka kuluu työkyvyn palautumiseen. 

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä ja kuntoutustuesta

Lesken ja lapsen perhe-eläke

Jos työntekijäsi menehtyy, hänen leskensä ja lapsensa voivat saada perhe-eläkettä. Perhe-eläkettä haetaan täyttämällä sähköinen hakemus.

Lue lisää lesken ja lapsen perhe-eläkkeestä

Työuraeläke

Työntekijäsi kannattaa tutustua työuraeläkkeeseen, jos hänellä on takanaan vähintään 38 vuoden työura rasittavassa sekä kuluttavassa työssä ja työkykyyn vaikuttava sairaus. Työuraeläkkeelle on voinut siirtyä 1.2.2018 alkaen.

Lue lisää työuraeläkkeestä

Työskentelyn jatkaminen eläkkeellä

Työntekijäsi voi tehdä töitä vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä ollessaan eikä se vaikuta hänelle maksettavaan bruttoeläkkeeseen. Sovi erikseen työntekijäsi kanssa hänen työskentelystään eläkkeen rinnalla. Työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellä työntekijäsi voi ansaita vain tietyn määrän. Hän voi selvittää henkilökohtaisen ansiorajansa kirjautumalla OmaEläke-palveluumme tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme. 

Lue lisää työskentelystä eläkkeellä