Sähköinen YEL-lasku

Sähköinen lasku saapuu sinulle nopeasti ja ympäristöä säästäen. Voit myös arkistoida sen helposti. Sähköisen YEL-laskun saat valintasi mukaan yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään tai verkkopankkiisi. Se on turvallinen tapa hoitaa laskutusta.

Miten saan YEL-laskuni sähköisenä?

Kun haluat vaihtaa paperisen YEL-laskun sähköiseen, valitse verkkolasku tai e-lasku. Verkkolasku saapuu yrityksesi laskunkäsittelyjärjestelmään ja e-lasku henkilökohtaiseen verkkopankkiisi.

Valitse alta kummasta haluat lukea lisää.

 1. Saat verkkolaskun käyttöösi, kun sovit asiasta verkkolaskuoperaattorin kanssa. Operaattoreita ovat pankit ja verkkolaskuihin erikoistuneet yritykset.

  Kun haluat saada meiltä YEL-laskusi yrityksellesi verkkolaskuna, toimi näin:

  1. Tee valitsemasi verkkolaskuoperaattorin kanssa sopimus verkkolaskujen vastaanottamisesta.
  2. Hanki tarvittaessa verkkolaskuohjelmisto.
  3. Saat laskut meiltä jatkossa verkkolaskuna. Haemme yrityksesi verkkolaskuosoitteen verkkolaskuosoite.fi -osoitteistosta. 

   

  Lisätietoa verkkolaskusta saat verkkolaskuoperaattoreilta. Toimitamme verkkolaskut EU:n verkkolaskustandardin vaatimusten mukaisesti Finvoice 3.0 -muodossa.

 2. E-laskun saat henkilökohtaiseen verkkopankkiisi. E-laskulta näet samat tiedot kuin paperilaskultakin. Kun haluat laskusi e-laskuna, toimi näin

  1. Siirry verkkopankissasi kohtaan e-laskut ja tilaa Ilmarisen YEL-lasku e-laskuna pankkiisi
  2. Valitse e-laskutilaukseen laskutusaiheeksi "YEL MAKSU"
  3. Liitä tilaukseen myös YEL-vakuutusnumerosi

  E-laskuun siirryttyäsi seuraava meiltä saamasi lasku on todennäköisesti jo e-lasku.

  Useimpien pankkien verkkopankeissa voit valita maksutavaksi

  • suoraan tililtä veloittamisen, jolloin maksu menee tililtä automaattisesti eräpäivänä
  • tai erikseen hyväksymisen, jolloin maksu ei lähde tililtä ennen kuin olet käynyt hyväksymässä sen.

  Laskut säilyvät verkkopankissa arkistoituna noin vuoden ajan pankista riippuen. Useimmista pankeista voit tilata ilmoituksen saapuneesta e-laskusta sähköpostiisi tai tekstiviestinä puhelimeesi (maksullinen pankin palvelu).  

  Lisätietoa e-laskusta saat omasta pankistasi.

Keväästä 2024 alkaen YEL-laskut automaattisesti verkkolaskuina yrityksellesi

Saat YEL-laskusi automaattisesti paperin sijaan sähköisenä verkkolaskuna silloin, kun laskusi maksajana on yritys ja verkkolaskuosoitteesi löytyy Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n eli TIEKEn verkkolaskuosoitteistosta. Verkkolaskuosoitteiston tietoja ylläpitävät suomalaiset verkkolaskuja välittävät operaattorit ja pankit.

Vaihdamme verkkolaskuja vastaanottaville yrityksille paperiset YEL-laskut verkkolaskuiksi vaiheittain loppukeväästä alkaen. Muutos tapahtuu automaattisesti ja saat siitä tiedon etukäteen tekstiviestillä tai sähköpostilla. Yrittäjän verkkopalvelussa voit tarkistaa, että puhelinnumerosi ja muut yhteystietosi ovat ajan tasalla. 

Lue alta lisää, miten muutos vaikuttaa omaan tilanteeseesi ja miten toimia.

 1. Saat laskut entiseen tapaan paperisena, jos valintasi on tähänkin asti ollut paperilaskutus. Voit kuitenkin harkita olisiko sähköisestä laskusta sinulle helpotusta?

  • Jos maksat YEL-laskut henkilökohtaiselta pankkitililtäsi, voit tilata pankistasi e-laskun.
  • Voit myös milloin tahansa vaihtaa yrityksesi YEL-laskujesi maksajaksi ja vastaanottaa jatkossa YEL-laskut verkkolaskuina. Ilmoita laskun maksajan vaihtumisesta yrittäjän verkkopalvelussa kohdassa Tarkista yhteystietosi.

    

   

 2. Saat laskut verkkolaskuina entiseen tapaan.

  Muista kuitenkin ilmoittaa meille mahdollisista muutoksista, jos verkkolaskuosoitteesi muuttuu tai operaattorisi vaihtuu pankiksi tai pankki operaattoriksi.

  Ilmoita lähettämällä asiasta viesti yrittäjän verkkopalvelussa, sillä emme saa muuttuneita tietoja automaattisesti.

 3. Saat laskut e-laskuina, kuten tähänkin asti.

 4. Saat laskut paperisina, kuten tähänkin asti. Olisitko kuitenkin kiinnostunut ottamaan verkkolaskutuksen käyttöön yrityksessäsi? Lisätietoa käyttöönotosta saat esimerkiksi verkkolaskuoperaattoreilta, pankistasi tai tilitoimistostasi.

 5. Voit tarkistaa osoitteessa verkkolaskuosoite.fi, löytyykö yrityksellesi verkkolaskuosoite, ja mikä operaattori tai pankki välittää verkkolaskujasi. Tarvitset vain yrityksesi y-tunnuksen tai nimen.

  Jos yrityksellesi löytyy verkkolaskuosoite, saat lisätietoa omalta operaattoriltasi tai pankistasi esimerkiksi siitä, onko verkkolaskuosoitteesi voimassa.

 6. Lähetämme jatkossa YEL-laskut yrityksellesi verkkolaskuna. Teemme muutoksen asiakkaillemme vaiheittain huhtikuusta alkaen. Muutos tapahtuu automaattisesti ja saat siitä tiedon etukäteen tekstiviestillä tai sähköpostilla. Yrittäjän verkkopalvelussa voit tarkistaa, että puhelinnumerosi ja muut yhteystietosi ovat ajan tasalla. 

  Voit myös ilmoittaa meille, jos haluat saada YEL-laskut jatkossakin paperina. Ilmoita verkkopalvelun kautta lähettämällä meille viesti, jossa kerrot toiveestasi paperilaskutuksen jatkumisesta.

  • Kirjaudu yrittäjän verkkopalveluun pankkitunnuksellasi tai mobiilivarmenteellasi. Paina Lähetä viesti- kuvaketta ja valitse aiheeksi Laskutus- tai maksuasia. Kirjoita vapaamuotoinen viesti ja lähetä se meille.
 7. Saat YEL-laskut verkkolaskuna automaattisesti, kun

  • yrityksellesi löytyy kaksi verkkolaskuosoitetta  – yksi verkkolaskuvälittäjä on operaattori ja toinen on pankki – saat tällöin verkkolaskun operaattorin kautta.
  • yrityksellesi löytyy kaksi verkkolaskuosoitetta, joista toisessa on tarkenne ja toisessa ei ole tarkennetta. Saat verkkolaskun osoitteeseen, jossa ei ole tarkennetta.

  Et saa verkkolaskua automaattisesti, jos yritykselläsi on verkkolaskuosoite.fi -osoitteistossa kaksi samaa verkkolaskuosoitetta kahdelle eri operaattorille.  Voit kuitenkin ilmoittaa meille, kumpaa näistä operaattorista haluat käyttää YEL-laskun vastaanottamiseen, jolloin lähetämme YEL-laskusi automaattisesti verkkolaskuna toiveesi mukaisesti. Muutoksesta ei tarvitse ilmoittaa meille, jos operaattori A vaihtuu operaattoriksi B.

  Voit myös ilmoittaa, että haluat laskut jatkossakin paperina.

  • Ilmoita toiveistasi verkkopalvelussa suojattuna viestinä. Kirjaudu yrittäjän verkkopalveluun pankkitunnuksellasi tai mobiilivarmenteellasi. Paina Lähetä viesti- kuvaketta ja valitse aiheeksi Laskutus- tai maksuasia. Kirjoita vapaamuotoinen viesti ja lähetä se meille.