Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdot

Kun sairaus alkaa haitata työntekoasi tai yrittäjänä toimimista, kannattaa asiaan puuttua hyvissä ajoin. Keskustele työnantajasi, työterveyshuoltosi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa vaihtoehdoista, jotka voisivat auttaa sinua jatkamaan työssäsi. Mitä aiemmin ryhdyt pohtimaan sitä, miten voit ja jaksat työssäsi, sitä todennäköisemmin pystyt jatkamaan työssäsi ja työelämässä.

Vaihtoehtoja työhön paluun tukemiseksi on monia 

Kun haluat jatkaa työssäsi tai palata töihin sairausloman jälkeen, sinun ei tarvitse miettiä ja tehdä asioita yksin. Keskustele ensin työnantajasi ja työterveyshuoltosi kanssa. Selvittäkää, voitko saada Kelasta osasairauspäivärahaa tai voitko osallistua työterveyshuollon järjestämään työkokeiluun. Tai voisiko työtehtäviäsi muokata niin, että pystyisit jatkamaan työssäsi.

Jos näistä ei ole apua, miettikää ammatillista kuntoutusta. Sitä haet työeläkeyhtiöstäsi. Ammatillisen kuntoutuksen keinoin voimme tukea työhön paluutasi tai työssä jatkamistasi silloin, kun muut toimet eivät auta ja kun työkykysi on heikentynyt niin, että olet vaarassa menettää työkykysi.

Voit hakea ammatillisen kuntoutuksen, vaikka et olisi ollut vielä sairauslomallakaan, mutta sairaus haittaa työntekoasi. Jos olet hakenut meiltä työkyvyttömyyseläkettä, selvitämme aina ensin, voisiko ammatillinen kuntoutus auttaa sinua.

Tutustu alta ammatillisen kuntoutuksen eri vaihtoehtoihin.