Ammatillisen kuntoutuksen vaihtoehdot

Kun sairaus alkaa haitata työntekoasi, kannattaa asiaan puuttua hyvissä ajoin. Keskustele työnantajasi, työterveyshuoltosi tai muun terveydenhuollon ammattilaisen kanssa vaihtoehdoista, jotka voisivat auttaa sinua jatkamaan työssäsi. Mitä aiemmin ryhdyt pohtimaan sitä, miten voit ja jaksat työssäsi, sitä todennäköisemmin pystyt jatkamaan työssäsi ja työelämässä.

Vaihtoehtoja työhön paluun tukemiseksi on monia 

Kun haluat jatkaa työssäsi tai palata töihin sairausloman jälkeen, sinun ei tarvitse miettiä ja tehdä asioita yksin. Keskustele ensin työnantajasi ja työterveyshuoltosi kanssa. Selvittäkää, voitko saada Kelasta osasairauspäivärahaa tai voitko osallistua työterveyshuollon järjestämään työkokeiluun. Tai voisiko työtehtäviäsi muokata niin, että pystyisit jatkamaan työssäsi.

Jos näistä ei ole apua, miettikää ammatillista kuntoutusta. Sitä haet työeläkeyhtiöstäsi. Jos se on Ilmarinen, hae sitä meiltä. Ammatillisen kuntoutuksen keinoin voimme tukea työhön paluutasi tai työssä jatkamistasi silloin, kun muut toimet eivät auta ja kun työkykysi on heikentynyt niin, että olet vaarassa menettää työkykysi.

Voit hakea ammatillisen kuntoutuksen, vaikka et olisi ollut vielä sairauslomallakaan, mutta sairaus haittaa työntekoasi. Jos olet hakenut meiltä työkyvyttömyyseläkettä, selvitämme aina ensin, voisiko ammatillinen kuntoutus auttaa sinua.

Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta >

Työkokeilu

Työkokeilun avulla voit palata esimerkiksi muokattuihin työtehtäviin omalle työpaikallesi tai kokeilla kokonaan uutta työtä.

Lue lisää työkokeilusta

Oppisopimuskoulutus

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelet toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Samalla teet opintoihisi liittyvää työtä ja saat siitä palkkaa.

Lue lisää oppisopimuskoulutuksesta

Ammatillinen uudelleenkoulutus

Jos et pysty jatkamaan nykyisessä työssäsi, voi ammatillinen uudelleenkoulutus olla sinulle vaihtoehto. Sen avulla voit kouluttautua ammattiin, jossa voit hyödyntää osaamistasi ja työkokemustasi.

Lue lisää ammatillisesta uudelleenkoulutuksesta

Uuden yrityksen perustaminen

Voimme tukea yritystoiminnan käynnistämistä ammatillisena kuntoutuksena, kun yrityksen toimintaedellytykset ovat hyvät ja yrittäjänä tehtävä työ sopii terveydentilallesi.

Lue lisää uuden yrityksen perustamisesta