Työhönvalmennus on reitti uusiin työtehtäviin

Jos terveydentilasi on heikentynyt, et välttämättä pysty palaamaan vanhaan työhösi. Työhönvalmennuksessa opit uusia töitä käytännönläheisesti.

Mikä on työhönvalmennus ja mitä se pitää sisällään?

Kun olet saanut meiltä myönteisen ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, mieti, voisiko työhönvalmennus sopia sinulle. Työhönvalmennus on yksi ammatillisen kuntoutuksen keinoista. Työhönvalmennuksessa opit uusia työtehtäviä työtä tekemällä. 

Voit tehdä työhönvalmennuksen nykyisessä työpaikassasi tai täysin uudessa paikassa. Sinä ja työnantajasi voitte räätälöidä työhönvalmennuksestasi juuri sellaisen, joka sopii sinun ja työpaikkasi toiveisiin ja tarpeisiin. Työhönvalmennuksen aikana voit esimerkiksi suorittaa kursseja tai tehdä osatutkinnon, jotta opit uusissa työtehtävissäsi tarvittavat taidot.

Työhönvalmennuksen kesto on yksilöllistä ja sen pituudesta sovitaan aina erikseen. Siihen vaikuttavat työhönvalmennuksesi sisältö, aiempi työkokemuksesi ja osaamisesi sekä koulutustaustasi.

Suunnitelma työhönvalmennuksesta

Selvitä ensin, olisiko työpaikallasi tarjolla terveydentilallesi sopivia työtehtäviä, joihin voisit siirtyä. Keskustele työhönvalmennuksesta esimerkiksi työterveysneuvottelussaSopikaa neuvottelussa työhönvalmennuksen aikaisista työtehtävistäsi, työajastasi, saamastasi ohjauksesta, tarvitsemistasi lisäkoulutuksista sekä työhönvalmennuksen kestosta.

Työhönvalmennus voidaan toteuttaa myös kokonaan uudessa työpaikassa.

Kun suunnitelmasi on valmis, lähetä tiedot siitä meille OmaEläkkeessä täyttämällä kuntoutussuunnitelmahakemus.

Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta ja ohjeet sen toimittamisesta

Me autamme sinua suunnittelussa

Saat meiltä apua työhönvalmennuksen suunnittelussa. Tukenasi ovat oma kuntoutusasiantuntijasi ja tarvittaessa myös uravalmentaja. Ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi, jos tarvitset apua kuntoutussuunnitelmasi tekemisessä. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestäsi, jonka näet OmaEläkkeessä kohdasta Omat asiakirjat.

Lue lisää, miten autamme kuntoutussuunnitelman laatimisessa

Sopimus työhönvalmennuksesta

Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmaasi, tee työhönvalmennuksesta sopimus työnantajasi kanssa. Sopimus on lomake, jonka kuntoutusasiantuntijasi lähettää työnantajallesi sähköpostitse. Palauttakaa sopimus meille, kun työhönvalmennuksesi alkaa.

Lomakkeella kysytään muun muassa seuraavia asioita:

  • työhönvalmennuspaikkasi yhteystiedot 
  • työhönvalmennuksesi ajankohta ja kesto 
  • työtehtäväsi  
  • työaikasi 
  • mahdollisen koulutuksesi tiedot 
  • palkkasi määrä ja työnantajasi tilinumero, jos työhönvalmennus on palkallinen. 

Kun sopimus on palautunut meille ja työhönvalmennuksesi on alkanut, saat meiltä päätöksen kuntoutusrahasta ja alat saada sitä tilillesi.

Toimeentulosi työhönvalmennuksen aikana

Toimeentulosi riippuu siitä, onko työhönvalmennuksesi palkaton vai palkallinen.

Jos työhönvalmennuksesi on palkaton, saat meiltä sen ajan kuntoutusrahaa. Otamme sinulle myös tapaturmavakuutuksen ja maksamme matkakorvauksia. 

Lue lisää kuntoutusrahasta
Lue lisää matkakorvauksista

Jos työhönvalmennuksesi on palkallinen, työnantajasi voi hakea kuntoutusrahasi itselleen. Työnantajasi saama kuntoutusraha on enintään palkkasi suuruinen. Jos kuntoutusrahasi on suurempi kuin palkkasi, saat meiltä kuntoutusrahan ja palkan välisen erotuksen.

Palkallisessa työhönvalmennuksessa työnantajasi ottaa sinulle tapaturmavakuutuksen. Palkallisen työhönvalmennuksen ajalta emme korvaa sinulle matkakuluja, koska voit vähentää ne verotuksessasi. Keskustele loman kertymisestä työhönvalmennuksen ajalta työnantajasi kanssa.

 

Tavoitteena työssä jatkaminen

Työhönvalmennuksen tavoitteena on, että palaat työhön, joka sopii terveydentilallesi. Parhaimmassa tapauksessa työllistyt työhönvalmennuksen jälkeen samaan työhön. Jos työnantajallasi ei ole mahdollisuutta tarjota sinulle työpaikkaa työhönvalmennuksen jälkeen, voit saada tukea työllistymiseen TE-palveluiden kautta.

Lue lisää TE-palveluiden tarjoamasta tuesta työllistymiseen (te-palvelut.fi)