Työhönvalmennus on reitti uusiin työtehtäviin

Jos terveydentilasi on heikentynyt, et välttämättä pysty palaamaan vanhaan työhösi. Työhönvalmennuksessa opit uusia töitä käytännönläheisesti.

Mikä on työhönvalmennus ja mitä se pitää sisällään?

Työhönvalmennus on yksi ammatillisen kuntoutuksen keinoista. Työhönvalmennuksessa opit uusia työtehtäviä työtä tekemällä. Ennen työhönvalmennusta osallistut yleensä ensin työkokeilujaksolle. Näin sinä ja me varmistumme siitä, että uudet työtehtävät sopivat terveydentilaasi varmasti.

Voit tehdä työhönvalmennuksen nykyisessä työpaikassasi tai täysin uudessa paikassa. Sinä ja työnantajasi voitte räätälöidä työhönvalmennuksestasi juuri sellaisen, joka sopii sinun ja työpaikkasi toiveisiin ja tarpeisiin. Voit esimerkiksi käydä kursseja tai tehdä osatutkinnon, jotta opit uusissa työtehtävissäsi tarvittavat taidot.

Työhönvalmennus kestää yleensä 6–12 kuukautta. Sen tarkka kesto riippuu työkokemuksestasi ja osaamisestasi sekä siitä, kuinka kauan uuden työn oppimiseen kuluu sinulta aikaa.

Suunnitelma työhönvalmennuksesta

Kun olet saanut meiltä myönteisen ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, mieti, voisiko työhönvalmennus sopia sinulle.

Selvitä, olisiko työpaikallasi tarjolla terveydentilallesi sopivia työtehtäviä, joihin voisit siirtyä. Keskustele työhönvalmennuksesta esimerkiksi työterveysneuvottelussaSopikaa neuvottelussa työhönvalmennuksen aikaisista työtehtävistäsi, työajastasi, saamastasi ohjauksesta, tarvitsemistasi lisäkoulutuksista sekä työhönvalmennuksen kestosta.

Me autamme sinua suunnittelussa

Saat meiltä apua työhönvalmennuksen suunnittelussa. Tukenasi ovat oma kuntoutusasiantuntijasi ja tarvittaessa myös uravalmentaja. Ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi, jos tarvitset apua kuntoutussuunnitelmasi tekemisessä. Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestäsi, jonka näet OmaEläke-palvelustamme kohdasta Omat asiakirjat.

Kun suunnitelmasi on valmis, lähetä se meille OmaEläke-palvelussamme.

Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta
Lue lisää, miten autamme kuntoutussuunnitelman laatimisessa

Sopimus työhönvalmennuksesta

Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmaasi, tee työhönvalmennuksesta sopimus työnantajasi kanssa. Sopimus on lomake, jonka kuntoutusasiantuntijasi lähettää työnantajallesi sähköpostitse. Palauttakaa sopimus meille, kun työhönvalmennuksesi alkaa.

Kirjatkaa sopimukseen  

  • työhönvalmennuspaikkasi yhteystiedot 
  • työhönvalmennuksesi ajankohta ja kesto 
  • työtehtäväsi  
  • työaikasi 
  • mahdollisen koulutuksesi tiedot 
  • palkkasi määrä ja työnantajasi tilinumero, jos työhönvalmennus on palkallinen. 

Kun sopimus on palautunut meille ja työhönvalmennuksesi on alkanut, saat meiltä päätöksen kuntoutusrahasta ja alat saada sitä tilillesi.

Toimeentulosi työhönvalmennuksen aikana

Toimeentulotapa riippuu siitä, onko työhönvalmennus palkaton vai palkallinen.

Palkaton työhönvalmennus

Jos työhönvalmennuksesi on palkaton, saat meiltä sen ajan kuntoutusrahaa. Saat sitä enintään 1,5 vuoden ajan. Otamme sinulle myös tapaturmavakuutuksen ja maksamme matkakorvauksia. 

Lue lisää kuntoutusrahasta
Lue lisää matkakorvauksista

Palkallinen työhönvalmennus

Jos työhönvalmennuksesi on palkallinen, työnantajasi voi hakea kuntoutusrahasi itselleen. Työnantajasi saama kuntoutusraha on enintään palkkasi suuruinen. Jos kuntoutusrahasi on suurempi kuin palkkasi, saat meiltä kuntoutusrahan ja palkan välisen erotuksen. Palkallisessa työhönvalmennuksessa työnantajasi ottaa sinulle tapaturmavakuutuksen. Palkallisen työhönvalmennuksen ajalta emme korvaa sinulle matkakuluja, koska voit vähentää ne verotuksessasi.

Tavoitteena työssä jatkaminen

Työhönvalmennuksen tavoitteena on, että palaat työhön, joka sopii terveydentilallesi. Parhaimmassa tapauksessa työllistyt työhönvalmennuksen jälkeen samaan työhön. Jos työnantajallasi ei ole mahdollisuutta tarjota sinulle työpaikkaa työhönvalmennuksen jälkeen, voit saada tukea työllistymiseen TE-palveluiden kautta.

Lue lisää TE-palveluiden tarjoamasta tuesta työllistymiseen (te-palvelut.fi)