Eläkkeen hakeminen
Kun haluat siirtyä eläkkeelle, tee eläkehakemus. Helpoin ja nopein tapa on tehdä hakemus OmaEläke-palvelussamme. Voit hakea eläkettä useissa eri elämäntilanteissa. Tältä sivulta löydät ohjeet eri eläkkeiden hakemiseen.
Sähköisellä eläkehakemuksella saat päätöksen nopeammin
Eläkkeen hakeminen sähköisesti OmaEläke-palvelussa on nopeaa, helppoa ja ekologista. Kun teet eläkehakemuksen OmaEläke-palvelussa, pystymme myös käsittelemään hakemuksesi nopeammin. OmaEläke-palveluun kirjaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.
Teemme parhaamme, että saat eläkepäätöksen nopeasti. Edistät asiaa, kun täytät eläkehakemuksen huolellisesti ja toimitat sen yhteydessä meille tarvittavat liitteet. Usein tarvitsemme lisäksi tietoja työnantajaltasi, joskus sinua hoitaneelta lääkäriltä. Kun olemme saaneet kaikki päätöksentekoon tarvittavat tiedot, perehdymme niihin. Sen jälkeen saat eläkepäätöksen.
Eläkkeen hakeminen sähköisesti ei aina välttämättä ole mahdollista. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea eläkettä sähköisesti, voit täyttää ja lähettää paperisen hakemuslomakkeen. Hakemuksen liitteeksi voit toimittaa kopion alkuperäisestä liitteestä. Jos et voi tehdä eläkehakemusta sähköisesti, toimi näin:
- Täytä oikea eläkehakemuslomake. Hakemuslomakkeet löydät täältä
- Lähetä hakemuksesi meille postitse. Postiosoitteet löydät täältä
Ohjeet eri eläkkeiden hakemiseen
Tästä kappaleesta löydät ohjeet työntekijän vanhuuseläkkeen hakemiseen ja yrittäjän vanhuuseläkkeen hakemiseen. Katso myös vanhuuseläkehakemuksen täyttämisen ohjevideo tekstin lopusta.
Työntekijän vanhuuseläkkeen hakeminen
1. Katso eläkeikäsi OmaEläke-palvelussa
Voit jäädä eläkkeelle aikaisintaan alimmassa eläkeiässäsi. Eläkeikäsi näet OmaEläke-palvelussa vanhuuseläkelaskurilla. Laskurilla voit tehdä myös eläkearvioita eri ajankohdista.
2. Päätä työsuhteesi
Kun tiedät, minkä ikäisenä voit siirtyä vanhuuseläkkeelle, päätä, milloin siirryt eläkkeelle. Sovi työnantajasi kanssa työsuhteesi päättymisestä irtisanomisajan puitteissa. Työsuhteesi tulee päättyä viimeistään eläkkeen alkamista edeltävänä päivänä. Työsuhteen ei tarvitse päättyä, mikäli haet eläkettä ylimmässä vanhuuseläkeiässä.
Jos sinulla on useampi kuin yksi työsuhde, päätä vähintään yksi niistä. Muut työsuhteet voivat jatkua normaalisti.
3. Hae eläkettä OmaEläke-palvelussa
Kun olet sopinut työnantajasi kanssa työsuhteen päättymisestä, hae meiltä vanhuuseläkettä. Hae sitä kaksi viikkoa ennen kuin haluat eläkepäiviesi alkavan. Haet eläkettä helpoimmin täyttämällä hakemuksen OmaEläke-palvelussa.
Hakemus tulee saataville OmaEläke-palvelussa aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Samalla hakemuksella voit hakea yksityisellä ja julkisella sektorilla työskentelystä kertynyttä työeläkettä.
Jos työeläkkeesi jää pieneksi, voit saada Kelan kansaneläkettä ja takuueläkettä. Jos haet myös Kelan kansan- ja takuueläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan, joka tekee erillisen päätöksen kansaneläkkeestä. Huomioithan, että kansaneläkkeeseen tulee varhennusvähennys, jos haet kansaneläkkeen alle 65-vuotiaana. Lue lisää kansaneläkkeestä Kelan sivuilta (kela.fi).
Yrittäjän vanhuuseläkkeen hakeminen
Yrittäjänä tee eläkehakemus OmaEläke-palvelussa ajoissa, noin kuukautta ennen kuin jäät eläkkeelle, sillä jos yritystoimintasi jatkuu, et voi hakea eläkettä takautuvasti.
Kun haet yrittäjänä vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on voimassa, vakuutuksesi päättyy automaattisesti eläkkeen alkamista edeltävään päivään. Jos olet kuitenkin jo päättänyt YEL-vakuutuksesi, voit saada eläkkeen takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta. V
Voit jatkaa työtäsi yrittäjänä samalla kun olet eläkkeellä.
Lue lisää yrittäjyydestä eläkkeellä
Lue lisää yrittäjän eläkkeestä
Lue lisää vanhuuseläkkeestä
Ohjevideo vanhuuseläkehakemuksen täyttämiseen
Katso alta ohjevideo vanhuuseläkehakemuksen täyttämiseen.
Osittaista vanhuuseläkettä haet helposti ja nopeasti täyttämällä osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksen OmaEläke-palvelussa.
Ilmoita hakemuksella, alatko nostaa osittaista vanhuuseläkettä 25 vai 50 prosentin verran. Eläkkeen määrää voit arvioida eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa.
Hae eläkettä noin kaksi viikkoa ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Hakemus tulee saataville OmaEläke-palvelussa aikaisintaan yhtä kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Osittaista vanhuuseläkettä ei voi hakea takautuvasti. Jos haluat myöhemmin korottaa osittaisen vanhuuseläkkeen prosenttia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.
Perhe-eläke auttaa sinua ja lapsiasi puolisosi menehdyttyä. Leskeneläkkeen voit saada puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Lapsenne saavat vastaavasti lapseneläkkeen vanhempansa kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Voit saada eläkettä takautuvasti enintään kuuden kuukauden ajalta.
- Tarkista, onko sinulla oikeus leskeneläkkeeseen ja lapsilla lapseneläkkeeseen. Lisätietoa oikeudesta perhe-eläkkeeseen löydät täältä.
- Arvioi leskeneläkkeen määrää perhe-eläkelaskurilla. Siirry laskuriin.
- Tee lesken ja lapsen perhe-eläkehakemus OmaEläke-palvelussa. Jos haet myös Kelan perhe-eläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).
Hae työuraeläkettä työuraeläkehakemuksella. Työurahakemuksen voit täyttää vain erillisellä lomakkeella.
- Täytä työuraeläkehakemuslomake. Avaa lomake tästä
- Liitä hakemuksen B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystäsi.
Avaa tästä selvityslomake työskentelystä - Lähetä hakemus ja liitteet OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla, tai postitse.
Huomioithan, että jos työkykysi on heikentynyt ja haittaa työskentelyäsi, voit ensisijaisesti saada apua ammatillisesta kuntoutuksesta. Sen tavoitteena on, että voit jatkaa työssäsi tai palata työelämään sairausloman jälkeen. Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta.
Työkyvyttömyyseläkettä voit hakea tekemällä työkyvyttömyyseläkehakemuksen OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin mahdolliset Kelan sairauspäivärahasi päättyvät. Liitä hakemukseen enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Lähetä se meille samaan aikaan hakemuksesi kanssa, koska emme voi käsitellä hakemustasi ilman B-lääkärinlausuntoa. Mikäli kuitenkin toimitat B-lääkärinlausunnon vasta jälkikäteen, odotamme sitä kaksi viikkoa hakemuksen saapumisesta. Jos emme saa lausuntoa tässä ajassa, hakemustasi ei käsitellä.
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä
Jos työskentelet samaan aikaan kuin olet eläkkeellä, sinulle kertyy uutta eläkettä, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeiän. Hae tätä uutta eläkettä erikseen täyttämällä vanhuuseläkehakemus. Se, milloin voit hakea tätä uutta eläkettä, riippuu tilanteestasi.
Tilanne 1: Jos työsuhteesi on alkanut sen jälkeen kun olet siirtynyt vanhuuseläkkeelle, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.
Tilanne 2: Jos sinulla on useampi rinnakkainen voimassa oleva työsuhde ja siirryt vanhuuseläkkeelle vain osasta niistä, hae jatkuvasta työsuhteesta eläke, kun se päättyy.
Tilanne 3: Jos teet tai olet tehnyt töitä samaan aikaan kun saat työkyvyttömyyseläkettä, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt. Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta, mutta työskentelystä karttunut uusi eläke tulee hakea erikseen vanhuuseläkehakemuksella.
Esimerkit
Esimerkki 1
Jäät vanhuuseläkkeelle ja päätät työsuhteesi. Jatkat saman työnantajan palveluksessa uudessa työsuhteessa vuoden. Tämän jälkeen et tee enää töitä.
Sinulle kertyi uutta eläkettä sen vuoden ajalta, jolloin työskentelit ja sait eläkettä. Hae uutta eläkettä uudella vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.
Esimerkki 2
Sinulla on kaksi jatkuvaa työsuhdetta: A ja B. Jäät vanhuuseläkkeelle työsuhteesta A, ja työsuhteesi päättyy. Työsuhde B jatkuu eläkkeesi rinnalla. Jatkat työntekoa vuoden työsuhteessa B.
Saamasi vanhuuseläke ei sisällä työsuhteesta B kertynyttä eläkettä. Hae työsuhteesta B kertynyt eläke, kun työsuhde on päättynyt. Tee uusi vanhuuseläkehakemus.
Esimerkki 3
Sinulla on kaksi jatkuvaa työsuhdetta: A ja B. Jäät vanhuuseläkkeelle työsuhteesta A, ja työsuhteesi päättyy. Työsuhde B jatkuu eläkkeesi rinnalla. Jatkat työntekoa vuoden työsuhteessa B. Tämän jälkeen teet uuden työsopimuksen yrityksen C kanssa, jonka palveluksessa jatkat vielä senkin jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.
Saamasi vanhuuseläke ei sisällä työsuhteista B ja C kertynyttä eläkettä. Hae työsuhteesta B kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella, kun työsuhde B päättyy. Hae uutta eläkettä vielä toisenkin kerran työsuhteesta C, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Tee silloin uusi vanhuuseläkehakemus.
Esimerkki 4
Jäät työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja jatkat työntekoa työsuhteessa työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla.
Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi alimmassa vanhuuseläkeiässäsi. Saamasi työkyvyttömyyseläke ei sisällä työsuhteesta eläkkeen aikana kertynyttä eläkettä. Hae eläkkeen aikana kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja kun työsuhteesi on päättynyt.
Jos haet kuntoutustuellesi jatkoa, sinun ei tarvitse tehdä uutta eläkehakemusta. Sinun täytyy vain lähettää meille uusi, enintään kuusi kuukautta vanha, B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Teet sen helpoiten OmaEläke-palvelussa kohdasta Hae eläkettä - Hae jatkoa.
Milloin saan eläkepäätöksen? Eläkehakemusten arvioidut käsittelyajat
Hakemasi työeläke | Hakemus, jonka täytät | Milloin saat eläkepäätöksen (arvio) |
Vanhuuseläke tai osittainen vanhuuseläke | Vanhuuseläkehakemus tai osittaisen vanhuuseläkkeen hakemus | Noin 1 viikon kuluessa tai viimeistään ennen eläkkeen alkamista |
Perhe-eläke | Perhe-eläkehakemus | Noin 2 viikon kuluessa |
Työkyvyttömyyseläke tai kuntoutustuki |
Työkyvyttömyyseläkehakemus ja B-lääkärinlausunto |
Noin 2 kuukauden kuluessa |
Kuntoutustuen jatkaminen | Kuntoutustuen jatkohakemus OmaEläke-palvelussa ja B-lääkärinlausunto |
Noin 1 kuukauden kuluessa |
Työuraeläke | Työuraeläkehakemus, B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystä | Noin 2 kuukauden kuluessa |
Mihin saan eläkepäätöksen?
Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, näet eläkepäätöksesi OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat asiakirjat.
Jos käytät Postin OmaPosti tai Suomi.fi Viestit -palvelua, päätöksesi ohjautuu sinne. Voit ottaa Suomi.fi -viestit palvelun käyttöön osoitteessa: suomi.fi/viestit.
Taulukosta näet, mihin saat päätöksesi Ilmarisesta, jos käytät Suomi.fi -viestit tai Postin Omaposti -palveluita.
Palvelu, jota käytät | OmaEläke-palvelu | Suomi.fi | OmaPosti | Kirjeposti |
---|---|---|---|---|
Suomi.fi -viestit | x | x | ||
OmaPosti | x | x | (x) valinnainen | |
OmaPostia ja Suomi.fi -viestit | x | x | ||
En käytä Suomi.fi tai OmaPosti -palveluita | x | x |
Lue lisätietoa eläkkeestä
-
Milloin eläkkeelle?
Vanhuuseläkkeelle voit siirtyä syntymäaikasi perusteella. Sinulla voi olla oikeus eläkkeeseen myös jos työkykysi heikentyy, tai jos puolisosi menehtyy.
Lue milloin voit siirtyä eläkkeelle -
Saitko jo eläkepäätöksen?
Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, näet eläkepäätöksesi OmaEläke-palvelussa. Tutustu, mitä tapahtuu eläkepäätöksen jälkeen.
Lue lisää eläkepäätöksestä -
Hyödynnä eläkelaskureita
Eläkelaskureilla voit muun muassa arvioida tulevan eläkkeesi määrää sekä tarkastaa vanhuuseläkeikäsi. Eläkelaskurit löydät OmaEläke-palvelustamme.
Siirry OmaEläke-palveluun