Eläkkeen hakeminen

Kun haluat jäädä eläkkeelle, tee eläkehakemus. Eläkehakemuksen voit tehdä helposti ja nopeasti OmaEläke-palvelussamme. Tutustu tällä sivulla eläkkeen hakemisen ohjeisiin.

Ohjeet eri eläkkeiden hakemiseen

Hae eläkettä sähköisesti OmaEläke-palvelussa. Täytä eläkehakemus huolellisesti ja toimita meille sen yhteydessä kaikki tarvittavat liitteet. OmaEläke-palveluun kirjaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Alta löydät tarkemmat ohjeet eri eläkkeiden hakemiseen.

Tästä kappaleesta löydät ohjeet työntekijän ja yrittäjän vanhuuseläkkeen hakemiseen.

Katso myös vanhuuseläkehakemuksen täyttämisen ohjevideo tekstin lopusta.

Työntekijän vanhuuseläkkeen hakeminen

1. Katso eläkeikäsi OmaEläke-palvelussa

Voit jäädä eläkkeelle aikaisintaan alimmassa eläkeiässäsi. Eläkeikäsi näet OmaEläke-palvelussa vanhuuseläkelaskurilla. Laskurilla voit tehdä myös eläkearvioita eri ajankohdista.

2. Päätä työsuhteesi

Sovi työnantajasi kanssa työsuhteesi päättymisestä irtisanomisajan puitteissa. Huomioi seuraavat asiat:

 • Työsuhteesi tulee päättyä viimeistään eläkkeen alkamista edeltävänä päivänä.
 • Työsuhteen ei tarvitse päättyä, mikäli haet eläkettä ylimmässä vanhuuseläkeiässä.
 • Jos sinulla on useampi kuin yksi työsuhde, päätä vähintään yksi niistä. Muut työsuhteet voivat jatkua normaalisti.

3. Hae eläkettä OmaEläke-palvelussa

Kun olet sopinut työnantajasi kanssa työsuhteen päättymisestä, hae meiltä vanhuuseläkettä helposti OmaEläke-palvelussa. Hae sitä kaksi viikkoa ennen kuin haluat eläkepäiviesi alkavan. Samalla hakemuksella voit hakea yksityisellä ja julkisella sektorilla työskentelystä kertynyttä työeläkettä.


Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Kelan kansaneläke ja takuueläke

OmaEläke-palvelun vanhuuseläkehakemuksella voit halutessasi hakea Kelan kansaneläkettä ja takuueläkettä, mikäli työeläkkeesi määrä jää pieneksi. Hakemuksella ilmoitetaan automaattisesti, mikäli olet oikeutettu hakemaan näitä eläkkeitä. Jos haluat hakea kansaneläkettä tai takuueläkettä, ilmoita siitä vanhuuseläkehakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan, joka tekee erillisen päätöksen kansaneläkkeestä. Huomioithan, että kansaneläkkeeseen tulee varhennusvähennys, jos haet kansaneläkkeen alle 65-vuotiaana. Lue lisää kansaneläkkeestä Kelan sivuilta (kela.fi).

Yrittäjän vanhuuseläkkeen hakeminen

Yrittäjänä tee vanhuuseläkehakemus OmaEläke-palvelussa kaksi viikkoa ennen kuin haluat jäädä eläkkeelle.

Kun haet yrittäjänä vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on voimassa, vakuutuksesi päättyy automaattisesti eläkkeen alkamista edeltävään päivään. Jos olet kuitenkin jo päättänyt YEL-vakuutuksesi, voit saada eläkkeen takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta.

Voit jatkaa työtäsi yrittäjänä samalla kun olet eläkkeellä. 

Lue lisää yrittäjyydestä eläkkeellä
Lue lisää yrittäjän eläkkeestä
Lue lisää vanhuuseläkkeestä

Ohjevideo vanhuuseläkehakemuksen täyttämiseen

Katso alta ohjevideo vanhuuseläkehakemuksen täyttämiseen.

Osittaista vanhuuseläkettä haet helposti ja nopeasti täyttämällä osittaisen vanhuuseläkkeen hakemuksen OmaEläke-palvelussa. Hakemus tulee saataville OmaEläke-palvelussa aikaisintaan yhtä kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Hae eläkettä kaksi viikkoa ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Ilmoita hakemuksella, alatko nostaa osittaista vanhuuseläkettä 25 vai 50 prosentin verran. Eläkkeen määrää voit arvioida eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa.


Osittaista vanhuuseläkettä ei voi hakea takautuvasti. Jos haluat myöhemmin korottaa osittaisen vanhuuseläkkeen prosenttia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.

Lue lisää osittaisesta vanhuuseläkkeestä

Perhe-eläke auttaa sinua ja lapsiasi puolisosi menehdyttyä. Leskeneläkkeen voit saada puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Lapsenne saavat vastaavasti lapseneläkkeen vanhempansa kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Voit saada eläkettä takautuvasti enintään kuuden kuukauden ajalta.

Toimi näin:

 1. Tarkista, onko sinulla oikeus leskeneläkkeeseen ja lapsilla lapseneläkkeeseen. Tarkista oikeus perhe-eläkkeen sivuiltamme.
 2. Arvioi leskeneläkkeen määrää perhe-eläkelaskurilla. Siirry laskuriin.
 3. Tee lesken ja lapsen perhe-eläkehakemus OmaEläke-palvelussa. Jos haet myös Kelan perhe-eläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).


Lue lisää perhe-eläkkeestä

Hae työuraeläkettä työuraeläkehakemuksella. Työurahakemuksen voit täyttää vain erillisellä lomakkeella.

Toimi näin:

 1. Täytä työuraeläkehakemuslomake. Avaa lomake tästä
 2. Liitä hakemuksen B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystäsi. 
  Avaa tästä selvityslomake työskentelystä
 3. Lähetä hakemus ja liitteet OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.


Mikäli et pysty kirjautumaan OmaEläke-palveluun, voit lähettää hakemuksen meille postitse alla olevaan osoitteeseen:

Eläke- ja kuntoutusasiat
Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
PL1, 00018 ILMARINEN

Lue lisää työuraeläkkeestä

Huomioithan, että jos työkykysi on heikentynyt ja haittaa työskentelyäsi, voit ensisijaisesti saada apua ammatillisesta kuntoutuksesta. Sen tavoitteena on, että voit jatkaa työssäsi tai palata työelämään sairausloman jälkeen. Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta.

Työkyvyttömyyseläkettä voit hakea tekemällä työkyvyttömyyseläkehakemuksen OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin mahdolliset Kelan sairauspäivärahasi päättyvät.

Liitä hakemukseen enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto terveydentilastasi

Lähetä B-lääkärinlausuntosi meille samaan aikaan hakemuksesi kanssa, koska emme voi käsitellä hakemustasi ilman sitä. Emme voi myöskään käsitellä hakemustasi Omakannasta otettujen valokuvien, kuvakaappauksien tai kanta-arkiston tekstien perusteella.

Mikäli toimitat B-lääkärinlausunnon vasta jälkikäteen, odotamme sitä kaksi viikkoa hakemuksen saapumisesta. Jos emme saa lausuntoa tässä ajassa, hakemustasi ei käsitellä.


Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta
Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä

Hae osatyökyvyttömyyseläkettä täyttämällä työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussamme. Liitä mukaan enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto ja muut mahdolliset liitteet. 


Lue lisää osatyökyvyttömyyseläkkeestä

Jos haet kuntoutustuellesi jatkoa, sinun ei tarvitse tehdä uutta eläkehakemusta. Sinun täytyy vain lähettää meille uusi, enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Teet sen helpoiten OmaEläke-palvelussa kohdasta Hae eläkettä - Hae jatkoa.


Lue lisää kuntoutustuesta

Jos työskentelet samaan aikaan kuin olet eläkkeellä, sinulle kertyy uutta eläkettä siihen saakka, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeiän. Hae tätä uutta eläkettä erikseen täyttämällä vanhuuseläkehakemus. Se, milloin voit hakea tätä uutta eläkettä, riippuu tilanteestasi.

Tilanne 1: Uusi työsuhde vanhuuseläkkeellä

Jos työsuhteesi on alkanut sen jälkeen kun olet jäänyt vanhuuseläkkeelle, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

Esimerkki: Jäät vanhuuseläkkeelle ja päätät työsuhteesi. Jatkat saman työnantajan palveluksessa uudessa työsuhteessa vuoden. Tämän jälkeen et tee enää töitä. Sinulle kertyi uutta eläkettä sen vuoden ajalta, jolloin työskentelit ja sait eläkettä. Hae uutta eläkettä uudella vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

Tilanne 2: Useampi rinnakkainen työsuhde

Jos sinulla on useampi rinnakkainen voimassa oleva työsuhde ja siirryt vanhuuseläkkeelle vain osasta niistä, hae jatkuvasta työsuhteesta eläke, kun se päättyy.

Esimerkki: Sinulla on kaksi jatkuvaa työsuhdetta: A ja B. Jäät vanhuuseläkkeelle työsuhteesta A, ja työsuhteesi päättyy. Työsuhde B jatkuu eläkkeesi rinnalla. Jatkat työntekoa vuoden työsuhteessa B. Saamasi vanhuuseläke ei sisällä työsuhteesta B kertynyttä eläkettä. Hae työsuhteesta B kertynyt eläke, kun työsuhde on päättynyt. Tee uusi vanhuuseläkehakemus.

Tilanne 3: Työskentely työkyvyttömyyseläkkeellä

Jos teet tai olet tehnyt töitä samaan aikaan kun saat työkyvyttömyyseläkettä, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt. Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta, mutta työskentelystä karttunut uusi eläke tulee hakea erikseen vanhuuseläkehakemuksella.

Esimerkki: Jäät työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja jatkat työntekoa työsuhteessa työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla.  Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi alimmassa vanhuuseläkeiässäsi. Saamasi työkyvyttömyyseläke ei sisällä työsuhteesta eläkkeen aikana kertynyttä eläkettä. Hae eläkkeen aikana kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja kun työsuhteesi on päättynyt.

 

Jos olet asunut tai työskennellyt ulkomailla, muista hakea ulkomailla kertynyt eläkkeesi.

Lue ohjeet eläkkeen hakemiseen ulkomailta

Milloin saan eläkepäätöksen?

Alla olevasta taulukosta näet eläkehakemusten arvioidut käsittelyajat.

Hakemasi työeläke Hakemus, jonka täytät Milloin saat eläkepäätöksen
(arvio)
Vanhuuseläke Vanhuuseläkehakemus Väliaikainen päätös noin 1 viikon kuluessa. Lopullinen päätös noin 2 kuukauden kuluessa, eläkkeen alkamisesta.
Osittainen vanhuuseläke Osittaisen vanhuuseläkkeen hakemus Noin 1 viikon kuluessa tai viimeistään ennen eläkkeen alkamista
Perhe-eläke Perhe-eläkehakemus Noin 2 viikon kuluessa
Työkyvyttömyyseläke tai
kuntoutustuki
Työkyvyttömyyseläkehakemus ja
B-lääkärinlausunto
Noin 2 kuukauden kuluessa
Osatyökyvyttömyyseläke tai osakuntoutustuki Osatyökyvyttömyyseläkehakemus ja 
B-lääkärinlausunto
Noin 2 kuukauden kuluessa
Kuntoutustuen tai osakuntoutustuen jatko Kuntoutustuen jatkohakemus OmaEläke-palvelussa tai pelkkä B-lääkärinlausunto Noin 1 kuukauden kuluessa
Työuraeläke Työuraeläkehakemus, B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystä Noin 2 kuukauden kuluessa

Mihin saan eläkepäätöksen?

Kun olemme käsitelleet hakemuksesi, näet eläkepäätöksesi OmaEläke-palvelussa kohdassa Omat asiakirjat.

Jos käytät Postin OmaPosti tai Suomi.fi Viestit -palvelua, päätöksesi ohjautuu sinne. Voit ottaa Suomi.fi -viestit palvelun käyttöön osoitteessa: suomi.fi/viestit.

Alla olevasta taulukosta näet, mihin saat päätöksesi Ilmarisesta, jos käytät Suomi.fi -viestit tai Postin Omaposti -palveluita.

Palvelu, jota käytät Palvelu, johon päätös tulee
Suomi.fi -viestit  OmaEläke-palvelu ja Suomi.fi
OmaPosti OmaEläke-palvelu, OmaPosti ja halutessasi kirjeposti
OmaPosti ja Suomi.fi -viestit OmaEläke-palvelu ja Suomi.fi
En käytä Suomi.fi tai OmaPosti -palveluita OmaEläke-palvelu ja kirjeposti

Huomioithan, että saat eläkepäätöksen yleensä siltä työeläkeyhtiöltä, jossa olet viimeiseksi ollut vakuutettuna. Tältä eläkeyhtiöltä saat myös apua tarvittaessa.

Tarkista oma työeläkeyhtiösi OmaEläke-palvelussa