Eläkkeen hakeminen

Kun haluat siirtyä eläkkeelle, tee eläkehakemus. Helpoin ja nopein tapa on tehdä hakemus OmaEläke-palvelussamme. Voit hakea eläkettä useissa eri elämäntilanteissa. Tältä sivulta löydät ohjeet eri eläkkeiden hakemiseen.

Sähköisellä hakemuksella saat päätöksen nopeammin

Kun haet eläkettä sähköisesti OmaEläke-palvelussa, pystymme käsittelemään hakemuksesi nopeammin. OmaEläke-palveluun kirjaudut henkilökohtaisilla verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella.

Teemme parhaamme, että saat eläkepäätöksen nopeasti. Edistät asiaa, kun täytät huolellisesti eläkehakemuksen sekä toimitat meille tarvittavat liitteet. Usein tarvitsemme lisäksi tietoja työnantajaltasi, joskus sinua hoitaneelta lääkäriltä. Kun olemme saaneet kaikki päätöksentekoon tarvittavat tiedot, perehdymme niihin. Sen jälkeen saat eläkepäätöksen. 

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta hakea eläkettä sähköisesti, voit täyttää ja lähettää paperisen hakemuslomakkeen.

Siirry hakemuslomakkeisiin

Näin haet eläkkeitä

1. Katso eläkeikäsi OmaEläke-palvelussa

Voit jäädä eläkkeelle aikaisintaan alimmassa eläkeiässäsi. Eläkeikäsi näet OmaEläke-palvelussa vanhuuseläkelaskurilla. Laskurilla voit tehdä myös eläkearvioita eri ajankohdista.

2. Päätä työsuhteesi

Kun tiedät, minkä ikäisenä voit siirtyä vanhuuseläkkeelle, päätä, milloin siirryt eläkkeelle. Sovi työnantajasi kanssa työsuhteesi päättymisestä irtisanomisajan puitteissa. Työsuhteesi tulee päättyä viimeistään eläkkeen alkamista edeltävänä päivänä. 

Jos sinulla on useampi kuin yksi työsuhde, päätä vähintään yksi niistä.

3. Hae eläkettä OmaEläke-palvelussa

Kun olet sopinut työnantajasi kanssa työsuhteen päättymisestä, hae meiltä vanhuuseläkettä. Hae sitä kaksi viikkoa ennen kuin haluat eläkepäiviesi alkavan. Haet eläkettä helpoimmin täyttämällä hakemuksen OmaEläke-palvelussa. Hakemus tulee saataville OmaEläke-palvelussa aikaisintaan kaksi kuukautta ennen eläkkeen alkamista.

Samalla hakemuksella voit hakea yksityisellä ja julkisella sektorilla työskentelystä kertynyttä työeläkettä.

Jos työeläkkeesi jää pieneksi, voit saada Kelan kansaneläkettä ja takuueläkettä. Jos haet myös Kelan kansan- ja takuueläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan, joka tekee erillisen päätöksen kansaneläkkeestä. Huomioithan, että kansaneläkkeeseen tulee varhennusvähennys, jos haet kansaneläkkeen alle 65-vuotiaana. Lisätietoja varhennusvähennyksestä ja kansaneläkkeen hakemisesta myöhemmin löydät sivuilta kela.fi

Yrittäjän vanhuuseläkkeen hakeminen

Yrittäjänä tee eläkehakemus OmaEläke-palvelussa ajoissa, noin kuukautta ennen kuin jäät eläkkeelle, sillä jos yritystoimintasi jatkuu, et voi hakea eläkettä takautuvasti. Kun haet yrittäjänä vanhuuseläkettä ja YEL-vakuutuksesi on voimassa, vakuutuksesi päättyy automaattisesti eläkkeen alkamista edeltävään päivään. 

Jos olet kuitenkin jo päättänyt YEL-vakuutuksesi, voit saada eläkkeen takautuvasti enintään kolmelta kuukaudelta. Voit jatkaa työtäsi yrittäjänä samalla kun olet eläkkeellä. Lue lisää yrittäjyydestä eläkkeellä.

Osittaista vanhuuseläkettä haet helposti ja nopeasti OmaEläke-palvelussa.

Ilmoita hakemuksella, alatko nostaa osittaista vanhuuseläkettä 25 vai 50 prosentin verran. Eläkkeen määrää voit arvioida eläkelaskurilla OmaEläke-palvelussa.

Hae eläkettä noin kaksi viikkoa ennen kuin aiot siirtyä eläkkeelle. Hakemus tulee saataville OmaEläke-palvelussa aikaisintaan yhtä kuukautta ennen eläkkeen alkamista. Osittaista vanhuuseläkettä ei voi hakea takautuvasti. Jos haluat myöhemmin korottaa osittaisen vanhuuseläkkeen prosenttia, ota yhteyttä asiakaspalveluumme OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.

Jos olet ennen vuotta 1958 syntynyt ja ollut pitkään työttömänä, voit saada työttömän vanhuuseläkkeen aikaisintaan 62-vuotiaana. Edellytyksenä on, että saat työttömyyspäivärahaa lisäpäiviltä.

1. Selvitä oikeutesi lisäpäiviin

Selvitä päivärahasi maksajalta, onko sinulla oikeus työttömyyspäivärahan lisäpäiviin. Ota yhteyttä työttömyyskassaasi tai Kelaan.

2. Hae työttömän vanhuuseläkettä ja toimita meille todistus lisäpäivistä

Hae työttömän vanhuuseläkettä täyttämällä vanhuuseläkehakemus OmaEläke-palvelussa. Jätä hakemus noin kuukausi ennen kuin eläkkeesi voi alkaa. Eläkettä alat saada aikaisintaan hakemuksen saapumista seuraavan kuukauden alusta alkaen. Työttömän vanhuuseläkettä ei voida myöntää takautuvasti.

Pyydä päivärahan maksajalta todistus siitä, että olet saanut työttömyyspäivärahaa lisäpäiviltä eläkkeen alkamiskuukautta edeltävältä kuukaudelta. Ota hyvälaatuinen valokuva todistuksesta tai skannaa se ja lähetä se meille OmaEläke-palvelun Lähetä viesti -toiminnolla.

Perhe-eläke auttaa sinua ja lapsiasi puolisosi menehdyttyä.

Leskeneläkkeen voit saada puolisosi kuolemaa seuraavan kuukauden alusta. Lapsenne saavat vastaavasti lapseneläkkeen vanhempansa kuolemaa seuraavan kuukauden alusta.

Tee perhe-eläkehakemus surustasi huolimatta. Lähetät hakemuksen meille kätevimmin OmaEläke-palvelussa. Jos haet myös Kelan perhe-eläkettä, ilmoita siitä hakemuksella. Toimitamme silloin hakemuksen puolestasi Kelaan. Mikäli haluat lisätietoa Kelan maksamista eläkkeistä, ole yhteydessä Kelaan (kela.fi).

Jos haet eläkettä lapselle, sinun tulee täyttää lapseneläkehakemus. OmaEläke-palvelussa voit hakea eläkettä samalla lapseneläkehakemuksella useammalle lapselle. Jos sinulla ei ole verkkopankkitunnuksia tai et voi muuten asioida OmaEläke-palvelussa, lähetä paperihakemus. Täytä silloin jokaiselle lapselle oma hakemuslomake. 

Voit saada perhe-eläkettä takautuvasti enintään kuuden kuukauden ajalta.

Lue lisää oikeudesta perhe-eläkkeeseen

Jos työskentelet samaan aikaan kuin olet eläkkeellä, sinulle kertyy uutta eläkettä, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeiän. Hae tätä uutta eläkettä erikseen täyttämällä vanhuuseläkehakemus. Se, milloin voit hakea tätä uutta eläkettä, riippuu tilanteestasi.

  • Jos työsuhteesi on alkanut sen jälkeen kun olet siirtynyt vanhuuseläkkeelle, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

  • Jos sinulla on useampi rinnakkainen voimassa oleva työsuhde ja siirryt vanhuuseläkkeelle vain osasta niistä, hae jatkuvasta työsuhteesta eläke, kun se päättyy.

  • Jos teet tai olet tehnyt töitä samaan aikaan kun saat työkyvyttömyyseläkettä, hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt vanhuuseläkeikäsi ja työsuhteesi on päättynyt. Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu vanhuuseläkkeeksi ilman hakemusta, mutta työskentelystä karttunut uusi eläke tulee hakea erikseen vanhuuseläkehakemuksella.

Esimerkit

Esimerkki 1

Jäät vanhuuseläkkeelle ja päätät työsuhteesi. Jatkat saman työnantajan palveluksessa uudessa työsuhteessa vuoden. Tämän jälkeen et tee enää töitä.

  • Sinulle kertyi uutta eläkettä sen vuoden ajalta, jolloin työskentelit ja sait eläkettä. Hae uutta eläkettä, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Tee uusi vanhuuseläkehakemus.

Esimerkki 2

Sinulla on kaksi jatkuvaa työsuhdetta A ja B. Jäät vanhuuseläkkeelle työsuhteesta A, ja työsuhteesi päättyy. Työsuhde B jatkuu eläkkeesi rinnalla. Jatkat työntekoa vuoden työsuhteessa B.

  • Saamasi vanhuuseläke ei sisällä työsuhteesta B kertynyttä eläkettä. Hae työsuhteesta B kertynyt eläke, kun työsuhde on päättynyt. Tee uusi vanhuuseläkehakemus.

Esimerkki 3

Sinulla on kaksi jatkuvaa työsuhdetta A ja B. Jäät vanhuuseläkkeelle työsuhteesta A, ja työsuhteesi päättyy. Työsuhde B jatkuu eläkkeesi rinnalla. Jatkat työntekoa vuoden työsuhteessa B. Tämän jälkeen teet uuden työsopimuksen yrityksen C kanssa, jonka palveluksessa jatkat vielä senkin jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi.

  • Saamasi vanhuuseläke ei sisällä työsuhteista B ja C kertynyttä eläkettä. Hae työsuhteesta B kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella, kun työsuhde B päättyy. Hae uutta eläkettä vielä toisenkin kerran työsuhteesta C, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Tee silloin uusi vanhuuseläkehakemus.

Esimerkki 4

Jäät työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkkeelle ja jatkat työntekoa työsuhteessa työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla. 

  • Työkyvyttömyyseläkkeesi muuttuu automaattisesti vanhuuseläkkeeksi alimmassa vanhuuseläkeiässäsi. Saamasi työkyvyttömyyseläke ei sisällä työsuhteesta eläkkeen aikana kertynyttä eläkettä. Hae eläkkeen aikana kertynyt eläke vanhuuseläkehakemuksella, kun olet täyttänyt alimman vanhuuseläkeikäsi ja kun työsuhteesi on päättynyt.

Tee työkyvyttömyyseläkehakemus OmaEläke-palvelussa noin kolme kuukautta ennen kuin mahdolliset Kelan sairauspäivärahasi päättyvät. Liitä hakemukseen enintään kuusi kuukautta vanha B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Lähetä se meille samaan aikaan hakemuksesi kanssa, koska emme voi käsitellä hakemustasi ilman B-lääkärinlausuntoa. Mikäli kuitenkin toimitat lausunnon jälkikäteen, odotamme sitä kaksi viikkoa hakemuksen saapumisesta. Jos emme saa lausuntoa tässä ajassa, hakemustasi ei tutkita.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeen hakemisesta >

Jos haet kuntoutustuellesi jatkoa, sinun ei tarvitse tehdä uutta eläkehakemusta, vaan lähetä meille vain uusi, enintään kuusi kuukautta vanha, B-lääkärinlausunto terveydentilastasi. Teet sen helpoiten OmaEläke-palvelussa kohdasta Hae eläkettä - Hae jatkoa.

Lue lisää kuntoutustuesta >

Hae työuraeläkettä hakemuksella, jonka löydät alla olevasta linkistä. Liitä hakemukseen B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystäsi. Voit lähettää hakemuksen ja liitteet postitse tai OmaEläke-palvelun Lähetä viesti toiminnolla

Lue lisää työuraeläkkeestä >

Eläkehakemusten arvioidut käsittelyajat

Hakemasi työeläke Hakemus, jonka täytät Milloin saat eläkepäätöksen
(arvio)
Vanhuuseläke tai osittainen vanhuuseläke Vanhuuseläkehakemus tai osittaisen vanhuuseläkkeen hakemus Noin 1 viikon kuluessa tai viimeistään ennen eläkkeen alkamista
Perhe-eläke Perhe-eläkehakemus Noin 2 viikon kuluessa
Työkyvyttömyyseläke tai
kuntoutustuki
Työkyvyttömyyseläkehakemus ja
B-lääkärinlausunto
Noin 2 kuukauden kuluessa
Kuntoutustuen jatkaminen Kuntoutustuen jatkohakemus OmaEläke-palvelussa ja
B-lääkärinlausunto
Noin 1 kuukauden kuluessa
Työuraeläke Työuraeläkehakemus, B-lääkärinlausunto ja selvitys työskentelystä Noin 1-2 kuukauden kuluessa

Mihin saan eläkepäätökseni

Jos käytät Postin OmaPosti tai Suomi.fi Viestit -palvelua, päätöksesi ohjautuu sinne. Voit ottaa Suomi.fi -viestit palvelun käyttöön osoitteessa: suomi.fi/viestit

Taulukosta näet, mihin saat päätöksesi Ilmarisesta, jos käytät Suomi.fi -viestit tai Postin Omaposti -palveluita.

 
Palvelu, jota käytät OmaEläke-palvelu  Suomi.fi OmaPosti Kirjeposti
Suomi.fi -viestit  x x    
OmaPosti x   x (x) valinnainen
OmaPostia ja Suomi.fi -viestit x x    
En käytä Suomi.fi tai OmaPosti -palveluita x     x

Ammatillinen kuntoutus

Jos työkykysi on heikentynyt ja haittaa työskentelyäsi, voit saada apua ensisijaisesti ammatillisesta kuntoutuksesta. Sen tavoitteena on, että voit jatkaa työssäsi tai palata työelämään sairausloman jälkeen. Ammatillista kuntoutusta voit hakea OmaEläke-palvelussamme.

Lue lisää ammatillisen kuntoutuksen hakemisesta

Eläkepäätöksen saat yleensä siltä työeläkeyhtiöltä, jossa olet viimeiseksi ollut vakuutettuna. Tältä eläkeyhtiöltä saat myös neuvoja, jos niitä tarvitset.

Tarkasta OmaEläke-palvelusta oma työeläkeyhtiösi