Yrittäjän eläke

YEL-työtulosi ratkaisee, minkä suuruinen eläkkeesi on. Eläkkeelle jäät samaan tapaan kuin työntekijäkin.

Näin eläkkeesi kertyy yrittäjänä

Eläkkeesi muodostuu kaikista työurasi aikaisista ansioista palkkatyössä ja yrittäjänä. Sinulle voi kertyä eläkettä myös, kun valmistut opinnoistasi tai saat työttömyyspäivärahaa tai muita sosiaalietuuksia 

Yrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse. YEL-vakuutetulle yrittäjälle kertyy työeläkettä 1,5 prosenttia vuosittaisesta YEL-työtulosta. Poikkeuksena ovat 53–62-vuotiaat, joille eläkettä kertyy 1,7 prosenttia YEL-työtulosta siirtymäaikana vuosien 2017 ja 2025 välisenä aikana. Vastaavasti tällä ikäluokalla vakuutusmaksuprosentti on hiukan korkeampi.

Milloin voin jäädä eläkkeelle?

Yrittäjänä jäät eläkkeelle aivan kuten työntekijäkin. Vanhuuseläkkeen lisäksi sinulla on mahdollisuus jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle. Työkykysi heikentyessä voit hakea työkyvyttömyyseläkettä tai työuraeläkettä. 

Eläkeikäsi määräytyy syntymävuotesi perusteella. Jos haluat vähentää työmäärääsi eläkeiän lähestyessä, voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle jo ennen varsinaista eläkeikääsi. Pysyvälle vanhuuseläkkeelle voit siirtyä joustavasti täytettäsi alimman vanhuuseläkeiän. Eläke ei ala automaattisesti, joten muista hakea sitä.

Yrittäjän menehtyessä hänen perheensä voi saada perhe-eläkettä.

Lue lisää eri eläkevaihtoehdoista >

Hoida eläkeasiasi helposti verkossa

  • tarkasta eläkekertymäsi 
    työeläkeotteelta 
  • selvitä vanhuuseläkeikäsi  
  • katsoa eläkearviosi 
  • lähetä eläkehakemus  

Lue lisää yrittäjän verkkopalvelustamme >

Mitä YEL-vakuutukselleni tapahtuu kun jään eläkkeelle?

YEL-vakuutuksesi päätetään automaattisesti, kun saat myönteisen eläkepäätöksen

  • vanhuuseläkkeestä 
  • työuraeläkkeestä
  • työkyvyttömyyseläkkeestä tai osatyökyvyttömyyseläkkeestä. Jos jatkat YEL-alaista yrittäjätoimintaa, sinun tulee ottaa uusi YEL-vakuutus ansiorajasi puitteissa. 

YEL-vakuutusta ei päätetä automaattisesti, kun saat myönteisen eläkepäätöksen 

  • osittaisesta vanhuuseläkkeestä. 

Yrittäjyys eläkkeellä

Voit jatkaa yritystoimintaa, perustaa uuden yrityksen tai tehdä töitä työntekijänä eläkkeelläkin. Jos jatkat yritystoimintaa tai aloitat sen uudelleen eläkkeellä ollessasi, saatat tarvita YEL-vakuutuksen.

Lue lisää yrittäjyydestä eläkkeellä
Kuvituskuva.