Ammatillinen kuntoutus on mahdollisuus

Työkykysi ja terveydentilasi saattavat heikentyä niin, että et pysty tekemään työtäsi kunnolla. Silloin voit saada apua ammatillisesta kuntoutuksesta. Sen tavoitteena on, että pystyt jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairauslomasi jälkeen.

Onko työkykysi heikentynyt niin, että se haittaa työskentelyäsi?

Kun työkykysi heikkenee, on käytössäsi monta hyvää keinoa. Katso alta, millä tavoin voit lähteä selvittämään tilannettasi.

 1. Sinun kannattaa ottaa työkykysi heikkeneminen tai muut työnteon haasteet puheeksi työnantajasi kanssa mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Voitte työnantajasi kanssa keskustella esimerkiksi seuraavista  työn muokkauksen mahdollisuuksista:

  • työaikojen järjestely
  • työtehtävien räätälöinti
  • työtä helpottavat apuvälineet
  • työnjako
  • etätyö 
  • työolosuhteiden järjestelytuki TE-toimistosta.

  Lue lisää varhaisen tuen käytännöistä työpaikalla

 2. Työssä jatkamisen haasteet voivat johtua terveydentilan ja työkyvyn heikentymisestä. Lääkärin kanssa on hyvä selvittää mahdolliset hoidolliset toimenpiteet ja tutkimukset. Yhtenä vaihtoehtona voi olla Kelan erilaiset kuntoutukset. Lue lisää Kelan kuntoutuksista (kela.fi).

  Ennusteen työkyvystäsi voit tehdä Työterveyslaitoksen sivuilla olevalla testillä.

  Voitte myös järjestää yhdessä työnantajasi ja lääkärin kanssa työterveysneuvottelun, jossa voitte miettiä yhdessä työssä jatkamisen toimintatapoja. 

 3. Kelan osasairauspäiväraha on yksi tapa keventää omaan työhön paluuta. 
  Lue lisää Kelan osasairauspäivärahasta (kela.fi).

  Voit tehdä omaa työtäsi Kelan osasairauspäivärahalla lyhennetyllä työajalla (40–60%) enintään 150 päivää. 

 4. Työterveyshuollon työkokeilulla voidaan tilapäisesti muokata työtehtäviäsi ja työnantajasi saa kompensaatiota palkkakustannuksiin Kelasta. Selvitä asiaa omasta työterveyshuollostasi.

Milloin voin saada ammatillista kuntoutusta?

Jos yllä olevat työhön paluuta edistävät keinot eivät riitä tai ole sinulle mahdollisia, testaa alta, olisiko ammatillinen kuntoutus sinulle sopiva vaihtoehto.

 • Työkykysi heikentyminen rajoittaa työskentelyäsi ja sinulla on todennäköinen uhka tulla työkyvyttömäksi lähivuosina.
 • Sinulla on ansioita tai yrittäjän työtuloa yhteensä vähintään 41 143,38 euroa (vuoden 2024 tasossa) hakemustasi edeltäviltä viideltä vuodelta.
 • Sinulla on työeläkelain mukaan vakuutettuja työansioita hakemustasi edeltävän 36 kalenterikuukauden aikana. Alle 3-vuotiaan lapsenhoitoaika rinnastetaan työskentelyyn työansiota tarkasteltaessa.
 • Ammatillinen kuntoutuksesi on tarkoituksenmukaista ja sillä voidaan tukea terveydentilallesi sopivassa työssä jatkamista.
 • Ikäsi on alle alimman vanhuuseläkeiän.

Kun haet meiltä työkyvyttömyyseläkettä, selvitämme samalla, voisitko hyötyä ammatillisesta kuntoutuksesta. Mikäli kuntoutuksen edellytykset täyttyvät, saat päätöksen myös ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lue lisätietoa

Kun aloitat opintosi, muista toimittaa meille Ilmarisen opiskelutodistus. Toimita opiskelutodistus myös aina elokuussa opintojen keston ajan.

Lataa opiskelutodistus

Kokemuksia ammatillisesta kuntoutuksesta

Ammatillisella kuntoutuksella on mahdollista löytää terveydentilalle sopiva työpaikka ja työhön palaaminen on vielä mahdollista. Asiakkaamme ovat löytäneet tien takaisin työelämään muun muassa uudesta työnkuvasta ja yrittäjyydestä. Käy lukemassa Jounin, Jukka-Pekan ja muiden asiakkaidemme kokemuksia ammatillisesta kuntoutuksesta.

Lue asiakkaidemme kokemuksia kuntoutuksesta