Oppisopimuskoulutus

Yksi ammatillisena kuntoutuksena tukemistamme opiskelumuodoista on oppisopimuskoulutus. Oppisopimuskoulutuksessa voit tehdä minkä tahansa toisen asteen ammatillisen tutkinnon. Samalla teet opintoihisi liittyvää työtä ja saat siitä palkkaa. Tavoitteena on, että työllistyt oppisopimuskoulutuksen jälkeen terveydentilallesi sopivaan työhön.

Oppisopimuskoulutuksessa teet tutkinnon

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelet ja teet opintoihisi liittyvää työtä, josta saat palkkaa. Iso osa opiskelustasi tapahtuu työpaikalla. Sovi oppisopimustoimiston kanssa opinnoistasi ja tee sopimus oppisopimuskoulutuksestasi. Tee työnantajasi kanssa määräaikainen työsopimus.

Oppisopimuskoulutuksessa voit valmistua samoihin perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin kuin tavallisessa lähiopetuksessa. Oppisopimuskoulutus kestää yleensä 2–3 vuotta.

Oppisopimuskoulutus voi olla myös osatutkinto eli lisäkoulutus, jolla täydennät osaamistasi. Osatutkintoja voit tehdä yhden tai useamman.

Aiempi koulutus ja työkokemus lyhentävät opiskeluaikaasi

Kun aloitat oppisopimuskoulutuksen, laadit oppilaitoksesi kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelmasi eli HOKSin. Siinä huomioidaan aikaisempi koulutustaustasi ja työkokemuksesi, jotka vaikuttavat yleensä opintojen kestoon.

Laadi oppisopimustoimiston kanssa kirjallinen oppisopimus. Kirjatkaa sopimukseen 

  • tiedot suoritettavasta tutkinnosta, sen ajankohdasta ja kestosta 
  • tiedot niistä lähi- ja etäopinnoista, jotka teet työskentelyn rinnalla  
  • työnantajan yhteystiedot ja tiedot sovituista työtehtävistä. 

Oppisopimuksen ajalta saat palkkaa

Oppisopimuskoulutus on sinulle maksuton. Oppisopimuskoulutuksesi ajalta saat työnantajaltasi työehtosopimuksen mukaista palkkaa.

Kun tuemme oppisopimuskoulutustasi ammatillisena kuntoutuksena, työnantajasi voi hakea kuntoutusrahasi itselleen. Työnantajasi hakee kuntoutusrahaa täyttämällä hakemuksen kuntoutusrahasta (verkkolomake). Työnantajasi saama kuntoutusraha on enintään palkkasi suuruinen. Jos kuntoutusrahasi on suurempi kuin palkkasi, saat meiltä kuntoutusrahan ja palkan välisen erotuksen. Lue lisää kuntoutusrahasta.

Suunnitelma oppisopimuskoulutuksesta

Jos aiot hakeutua oppisopimuskoulutukseen, kerro meille siitä kuntoutussuunnitelmassasi. Suunnitelma tulee kuntoutushakemuksesi liitteeksi. Voit lähettää sen meille myöhemminkin, kun olet saanut meiltä myönteisen ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksestasi.

Kun oppisopimuskoulutus alkaa

Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmastasi ja opintosi alkavat, toimita meille 

  • kopio oppisopimuksesta 
  • opiskelutodistus, jonka oppilaitoksesi täyttää verkkosivuillamme  
  • verokorttisi, jotta voimme pidättää kuntoutusrahastasi oikean veroprosentin  
  • työnantajasi täyttämä hakemus kuntoutusrahasta.