Uutinen 22.11.2023

YEL vuonna 2024 – mikä muuttuu?

YEL-vakuutus on yrittäjänä sinulle vakuutuksistasi tärkein, sillä se on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta. Lue alta, mitä kaikkea sinun on hyvä tietää YEL-vakuutuksestasi, kun vuosi vaihtuu.

1. Palkkakerroin korottaa työtuloasi

Työtulosi tarkistetaan joka vuosi niin kutsutulla palkkakertoimella. Näin varmistetaan, että työtulosi seuraa yleistä palkka- ja hintatasoa sekä säilyttää saman suhteellisen tason kuin edellisenäkin vuonna.

Ensi vuonna palkkakerroin nostaa työtuloasi 5,07 prosenttia.

Lue lisää palkkakertoimesta ja työeläkeindeksistä »

2. Työtulorajat nousevat

Vuoden vaihtuessa YEL-työtulon ala- ja yläraja nousevat. Työtulon alaraja on ensi vuonna 9 010,28 euroa ja yläraja 204 625 euroa. Jos työpanoksesi on alle työtulon alarajan, sinun ei tarvitse ottaa YEL-vakuutusta. Jos taas työpanoksesi ylittää työtulon ylärajan, ei ylimenevä osa vaikuta YEL-vakuutukseesi.

Lue lisää YEL-työtulosta »

3. Työttömyysturvan alaraja nousee

Niin kutsuttu työttömyysturvan alaraja nousee ensi vuonna 14 803 euroon. Jos työtulosi on vähintään tämän verran, voit kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa kuulumalla Yrittäjäkassaan. Jos et kuulu Yrittäjäkassaan, mutta työtulosi on vähintään tämän verran, voit työttömyyden sattuessa saada Kelasta peruspäivärahaa. Jos työtulosi on alle alarajan, voit työttömäksi jäädessäsi hakea Kelasta tarveharkintaista työmarkkinatukea.

Muista, että työtulo kannattaa pyöristää hieman tätä työttömyysturvan alarajaa suuremmaksi. Alaraja nousee vuosittain, joten näin varmistat, ettet vahingossa tipahda turvan piiristä.

Lue lisää yrittäjän työttömyysturvasta »

4.Vakuutusmaksukorko nousee

Vakuutusmaksukorko nousee vuoden alussa 4,1 prosenttiin. Vakuutusmaksukorko vaikuttaa YEL-maksuun maksuajankohdan ja eräkuukausien mukaan. Maksulle lasketaan korkohyvitystä ja -veloitusta sen mukaan, monessako erässä ja missä kuussa maksat. Edullisinta on maksaa yhdessä erässä tammikuussa, jos se suinkin on mahdollista.

Lue lisää YEL-maksuista »

5. YEL-maksuprosentti pysyy samalla tasolla

Yrittäjien eläkemaksu pysyy vuonna 2024 samalla tasolla kuin tänäkin vuonna. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta.

Lue lisää YEL-maksuista »

Katso omat maksutietosi verkossa

Vuoden 2024 YEL-työtulosi ja -maksun määrän voit tarkistaa verkkopalvelussamme.

Kirjaudu verkkopalveluumme »

YEL-vakuutus vuonna 2024

YEL-maksu alle 53- ja yli 62-vuotiailla 24,10 %
Aloittavan yrittäjän YEL-maksu alle 53- ja yli 62-vuotiailla 18,798 %
YEL-maksu 53–62-vuotiailla 25,60 %
Aloittavan yrittäjän YEL-maksu 53–62-vuotiailla 19,968 %
Työtulon alaraja 9 010,28 €
Työtulon yläraja 204 625 €
Työttömyysturvan alaraja 14 803 €
Vakuutusmaksukorko 4,1 %
Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa vuoden alussa 5,07 %

 

Vinkki: Joulukuu on suosituinta aikaa säästää extraeläkettä

Jos haluat enemmän eläkettä ja hyödyt irti verovähennysoikeudesta, kokeile YEL-joustoa.

YEL-jouston avulla voit muuttaa vakuutusmaksuasi tilapäisesti. Voit siis maksaa enemmän YEL-maksua ja kerryttää itsellesi enemmän eläkettä. Maksetut maksut voit vähentää verotuksessa. Joulukuun viimeiset viikot ovatkin suosituimpia aikoja ylöspäin joustolle, kun vuoden liiketaloudellinen tulos on selvillä. Lue lisää joustamisesta »

Voit tehdä joustoilmoituksen verkkopalvelussamme. 

Ajankohtaista

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen
Lisää uutisia ja tiedotteita