Kulukorvaukset kuntoutuksen aikana

Sinulle saattaa kuntoutuksesi aikana koitua kuluja matkoista, asumisesta tai opinnoista. Saat meiltä niistä korvauksen. Kulukorvauksia voit hakea OmaEläke-palvelussamme.

Matkakorvaus

Kun sinulle kertyy matkakuluja opiskelun, työkokeilun tai työhönvalmennuksen vuoksi, saat meiltä matkakorvauksen. Korvauksen määrä riippuu matkan pituudesta ja siitä, kuinka usein matkustat. Se, millä matkustat, ei vaikuta korvauksen suuruuteen. Korvaus ei aina kata koko matkakustannusta.

Matkakorvauksen määrä

Matkakorvaus on 0,12 €/km. Korvauksen perusteena on edestakaisen matkan pituus sekä matkustuspäivien lukumäärä. Saat korvauksia kuitenkin enintään 600 euroa kuukaudessa.

Mistä matkoista saat matkakorvauksen

Matkakorvauksen saat  

  1. kodin ja työkokeilu-työhönvalmennus- tai opiskelupaikkasi välisiltä matkoilta, kun yhdensuuntainen välimatka on vähintään 10 kilometriä  
  2. opiskelupaikkakuntasi ja kotipaikkakuntasi välisiltä matkoilta, jos asumiskuluja on molemmilla paikkakunnilla ja yhdensuuntainen välimatka on vähintään 70 kilometriä  
  3. kodin ja kuntoutussuunnitelman laatimisessa auttavan uravalmentajan tapaamispaikan välisiltä matkoilta välimatkan pituudesta riippumatta.  

Jos asut opiskelupaikkakunnalla, saat meiltä kotimatkakorvauksen kodin ja opiskelupaikkakunnan välisiltä matkoilta. Paikkakuntien välimatkan tulee olla vähintään 70 kilometriä. Korvattavia matkoja voi olla enintään neljä kalenterikuukaudessa. Korvauksia maksamme kuitenkin enintään 300 euroa kuukaudessa.

Jos matkakulusi koskevat oppisopimuskoulutusta, palkallista työkokeilua tai työhönvalmennusta, voit vähentää ne verotuksessasi. Siksi et saa matkakorvausta niistä.

Näin haet matkakorvausta

Matkakorvauksen haet kätevimmin OmaEläke-palvelussamme. Kirjaudu sinne pankkitunnuksillasi ja täytä matkakorvaushakemus. Voit täyttää matkakorvaushakemuksesi, kun olet aloittanut opintosi, työkokeilusi tai työhönvalmennuksesi. Laskuta matkat kerralla koko työkokeilun ajalta. Jos sinulla on matkakuluja opinnoista tai pitkästä työhönvalmennuksesta, laskuta ne puolivuosittain. Silloin saat matkustusrahat käyttöösi etukäteen.

Jos opiskelet, tarvitsemme syyskauden alkaessa opiskelutodistuksesi, jotta voimme maksaa kuntoutusrahasi ja matkakorvauksesi.

Hae matkakorvauksia OmaEläke-palvelussamme

Korvaus asumiskuluista

Saat korvausta asumiskuluista, jos 

  1. asut opintojesityökokeilusi tai työhönvalmennuksesi aikana muualla kuin kotipaikkakunnallasi ja sinulla on siksi kaksi asuntoa 
  2. yhdensuuntainen matka näiden kahden asunnon välillä on vähintään 70 kilometriä. 

Saat asumiskorvausta jokaiselta vuorokaudelta, joiden aikana sinulle kertyy asumiskuluja kahdesta asunnosta. Korvausta saat enintään valtion matkustussäännön mukaisen osapäivärahan 20 euroa/vrk verran. Verottaja vahvistaa asumiskorvauksen enimmäismäärän joka vuoden alussa. Jos vuokrasi on alle 600 euroa kuukaudessa, saamasi asumiskorvaus on sama kuin vuokrasi. Asumiskorvauksen maksamiseksi tarvitsemme sitä koskevan hakemuksesi ja kopion vuokrasopimuksestasi. 

Jos joudut opintojesi vuoksi yöpymään paikkakunnalla, joka on yli 70 kilometrin päässä kodistasi, voit saada korvausta tilapäisestä majoittumisesta. Tämän majoituskulukorvauksen määrä on enintään 100 euroa/yö, kuitenkin enintään 600 euroa kuukaudessa. Sovi asumis- tai yöpymiskustannuksista esimerkiksi hotellissa aina etukäteen oman kuntoutusasiantuntijasi kanssa ja lähetä meille lopuksi majoittumistasi koskevat kuitit.

Jos oppilaitoksesi järjestää maksuttoman asunnon, et saa asumiskorvausta. Asumiskorvausta et voi saada myöskään muuttokustannuksista etkä vuokraennakon maksamisesta.

Hae asumiskorvausta OmaEläke-palvelussamme

Korvaus opiskelusta aiheutuvista kustannuksista

Korvaus opiskelusta aiheutuviin kustannuksiin on tarkoitettu esimerkiksi opiskelun aikana tarvittavien välineiden, oppikirjojen tai mahdollisten tutkinto- ja näyttömaksujen kustannuksiin. Korvaus on 300 euroa lukukaudelta eli 600 euroa lukuvuodelta.

Saat korvauksen kerran lukuvuodessa, aina syyslukukauden alussa. Sinun ei tarvitse erikseen hakea korvausta - maksamme sen automaattisesti, kun olet toimittanut meille opiskelutodistuksesi.

Lähetä opiskelutodistus heti opintojesi alettua ja aina elokuussa opintojesi keston ajan. Jos opintosi alkavat keväällä, voit saada ensimmäisen korvauksen jo silloin. 

Kulukorvauksia haet kätevimmin OmaEläke-palvelussamme

Kirjaudu OmaEläke-palveluun >

TELA ry:n korvaussuositukset

Saamasi korvaukset perustuvat Työeläkevakuuttajat TELA ry:n suosituksiin.

Tutustu TELAn ohjeisiin kulukorvaksista (tela.fi) >