Työeläkeote kertoo työhistoriasi ja eläkekertymäsi

Eläkkeesi kertymistä voit seurata työeläkeotteestasi. Työeläkeotteesi kertoo, mistä työsuhteista, yrittäjyydestä ja etuuksista sinulle on kertynyt eläkettä ja kuinka paljon.

Kuka saa työeläkeotteen?

Saat työeläkeotteen, kun asut Suomessa ja olet 17–69-vuotias työntekijä tai yrittäjä. Jos olet työelämässä, näet työeläkeotteeltasi koko työhistoriasi, ansiotietosi ja eläkekertymäsi. Jos olet jo eläkkeellä, sinulle ei enää lähetetä työeläkeotetta, mutta voit katsoa OmaEläke-palvelussa viimeisen viiden vuoden työskentely- ja ansiotiedot.

Tarkasta työeläkeotteelta työhistoriasi

Suosittelemme, että tarkastat työeläkeotteesi säännöllisesti. Varmista, että työeläkeotteesi sisältää kaikki ne työsuhteet, yritystoiminnan ja palkattomat etuudet, joista sinulle on kertynyt eläkettä. Löydät työeläkeotteen OmaEläke-palvelusta.


Saat työeläkeotteesi siitä työeläkevakuutusyhtiöstä, jossa työnantajasi on vakuuttanut sinut tällä hetkellä tai jossa olet yrittäjänä vakuuttanut itsesi. Jos et tällä hetkellä työskentele, saat työeläkeotteesi siitä eläkeyhtiöstä, jossa olit viimeksi vakuutettuna.

Miksi sain työeläkeotteen postitse ?

Jos et ole valinnut sähköistä eläkeotetta, etkä ole käynyt tarkastamassa sitä OmaEläkkeessä, saat meiltä paperisen eläkeotteen joka kolmas vuosi. Kun olet täyttänyt 59 vuotta, saat sen joka vuosi. Tänä vuonna työeläkeotteen saavat touko-elokuussa syntyneet.

Postitse tai suomi.fi Viestit-palveluun lähettämämme paperinen työeläkeote sisältää tiedot vain kuluvalta sekä kuudelta edelliseltä vuodelta. OmaEläke-palvelussa voit tarkastella edelleen koko työhistoriaasi.

Valitse sähköinen asiointi ja luovu paperisesta työeläkeotteesta

Voit valita sähköisen asioinnin OmaEläke-palvelussa antamalla siihen suostumuksen. Kun teet valinnan, emme lähetä sinulle enää paperisena työeläkeotetta. Sähköinen asiointi on helppo, turvallinen ja ympäristöä säästävä tapa pysyä ajan tasalla omista eläke- tai kuntoutusasioista.

Valinta kannattaa tehdä, sillä

 • sähköiseltä eläkeotteelta näet koko työhistoriasi, paperiselta ainoastaan kuluvan sekä kuuden viimeisen vuoden tiedot
 • valinnan jälkeen emme enää lähetä sinulle paperista työeläkeotetta, joten säästyt monisivuisen eläkeotteen arkistoinnilta tai tuhoamiselta tietoturvallisesti.
 1. Jos et ole ottanut käyttöösi sähköistä eläkeotetta, etkä ole käynyt tarkastamassa sitä OmaEläke-palvelussa, saat meiltä paperisen eläkeotteen joka kolmas vuosi. Kun olet täyttänyt 59 vuotta, saat sen joka vuosi. Lähettämisvuosi riippuu syntymäkuukaudestasi. Katso alla olevasta taulukosta lähetysajat.

  Syntymäkuukausi Työeläkeotteen lähettämisvuosi
  Tammi-huhtikuu 2022
  Touko-elokuu 2023
  Syys-joulukuu 2024

   

Toimi näin, jos huomaat työeläkeotteella korjattavaa

Vuonna 2019 tai sen jälkeen saadut ansiot ovat väärin tai puuttuvat:

Ota yhteyttä työnantajaasi. Työnantajalla on velvollisuus ilmoittaa tiedot tulorekisteriin, josta ne päivittyvät työeläkeotteellesi. Jos et voi olla yhteydessä työnantajaasi, tee korjauspyyntö OmaEläke-palvelussa kohdassa Työeläkeote.

Ennen vuotta 2019 saadut ansiot ovat väärin tai puuttuvat

Tee korjauspyyntö OmaEläke-palvelussa, kohdassa työeläkeote.

Jos korjattava ansiotieto on yli kuusi vuotta vanha, tarvitsemme selvittämistä varten korjauspyynnön lisäksi sinulta työtodistuksen ja selvityksen palkan määrästä kirjallisesti. Lähetä tarvittavat liitteet OmaEläke-palvelun lähetä viesti -toiminnolla.

Kirjallisena selvityksenä hyväksytään työtodistus, nimikirjaote ja ansioista työsuhteen aikana tai työsuhteen päättyessä annettu palkkatodistus, palkkaturvapäätös tai verotiedot, joista ilmenee työnantajan nimi ja ansiot vuosittain.

Julkisen alan ansiot ovat väärin tai puuttuvat

Jos virhe tai puute koskee kunta-alan, valtion, ev.lut. kirkon, Kelan, Suomen Pankin tai hyvinvointialueiden henkilöstön palvelussuhdetietoja, ilmoita virheistä tai puutteista julkisten alojen työeläkevakuuttaja Kevalle.

Katso yleisimmät työeläkeotteeseen liittyvät kysymykset

Ajankohdasta riippuen työeläkettä on alkanut kertymään eri ikäisenä.
Eläkettä kertyi:

 • ennen vuotta 2005 yli 23-vuotiaille
 • vuosina 2005-2016 yli 18-vuotiaille
 • 2017 alkaen palkansaajille yli 17-vuotiaille ja yrittäjille yli 18-vuotiaille

Mikäli työsuhteen aikana työnantajan nimi on vaihtunut, esimerkiksi fuusion vuoksi, työeläkeotteella näytetään koko työsuhteen ajalta työnantajan uusin nimi.

Työeläkeotteella näkyy vain Suomessa tehty työ. Ulkomaiden eläkekertymiä voit tiedustella kyseisestä maasta.

Sosiaalietuuksista alkoi kertyä eläkettä 2005 vuoden jälkeen. Etuustiedot päivittyvät automaattisesti otteelle aina seuraavan vuoden keväällä. 

 • Sosiaalietuudet 
 • Ansiosidonnaiset 
 • Sairauspäivärahat 
 • Vanhempain rahat 

Tutkinnoista kertynyt eläke näkyy työeläkeotteella viiveellä. Uudet eläkettä kerryttävät tutkinnot näkyvät työeläkeotteella loppukeväästä. Tutkinnoista alkoi kertyä eläkettä vuoden 2005 alusta.  

Lue lisää eläkkeen kertymisestä tutkinnoista                   

TEL eli työntekijän eläkelaki, näet työsuhteen keston ja kuukausikohtaisen eläkepalkan. Todellisia ansioita ei näy työeläkeotteella. Eläkepalkka ei vastaa todellista kuukausi palkkaasi.

LEL eli Lyhytaikaisissa työsuhteissa olevien työntekijäin eläkelaki. Jos työeläkeotteellasi mainitaan LEL-ja/tai TaEL-työsuhteita, työeläkeotteella kerrotaan työskentelyvuosi, ansioiden määrä ja niistä kertynyt eläke yhteensä. Alkamis- ja päättymispäiviä tai työnantajan nimeä ei näytetä.

OmaEläke-palvelun työeläkeotteltasi näet

 • mistä työansioistasi ja yrittäjätoiminnastasi
  sinulle on kertynyt eläkettä
 • mistä tutkinnoista ja palkattomista etuuksista
  sinulle on kertynyt eläkettä
 • kuinka paljon sinulle on kertynyt eläkettä.

OmaEläke-palvelun työeläkeotteeltasi et näe

 • ulkomailla vakuutettua työskentelyä  
 • mahdollista vapaaehtoista eläketurvaasi 
 • mahdollisen kansaneläkkeesi määrää.