TyEL-maksujen maksaminen ja laskutus

Maksamasi työeläkevakuutusmaksu, eli TyEL-maksu, perustuu palkkoihin, jotka maksoit edellisen kuukauden aikana ja ilmoitit tulorekisteriin. Työnantajan verkkopalvelustamme näet tulevat maksusi ja muutat tarvittaessa laskujesi eräpäivää.

Milloin saan TyEL-laskun?

TyEL-maksusi perustuu palkkoihin, jotka ilmoitat tulorekisteriin jokaisen palkanmaksun jälkeen. Huomaathan, että palkat täytyy ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä.

Saat meiltä TyEL-laskun työntekijöittesi työeläkemaksuista kerran kuukaudessa palkanmaksua seuraavan kuukauden alkupuolella. Eli esimerkiksi helmikuussa maksamiasi palkkoja koskeva TyEL-lasku saapuu sinulle maaliskuun alussa. TyEL-lasku kattaa kaikki edellisen kuukauden aikana maksamasi palkat.

Tilapäisenä työnantajana saat TyEL-laskun muutaman päivän kuluessa palkkailmoituksen tekemisestä tulorekisteriin.

Näet seuraavan TyEL-maksusi ja maksun perusteena olevat palkkatiedot työnantajan verkkopalvelustamme. Näet tiedon yleensä samana päivänä, kun ilmoitat palkat tulorekisteriin.

 

 1. Jos käytät Palkka.fi-palvelua, oletuksena saat laskun sieltä. Palkka.fin käyttäjänä TyEL-laskusi erääntyvät aina seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Tätä eräpäivää et voi muuttaa Ilmarisen verkkopalvelussa.

  Jos käytät yrityskäyttöliittymää, voit muuttaa laskun lähettäjää

  Jos käytät yrityskäyttöliittymää, voit kuitenkin halutessasi valita, että saat laskun meiltä Palkka.fin sijaan. Silloin voit muuttaa tulevien laskujesi eräpäivää verkkopalvelussamme. Voit siirtää eräpäivää eteenpäin korkeintaan kuukaudella. Uusi eräpäivä koskee kaikkia tulevia laskujasi.

  Tilaa lasku meiltä näin: mene Palkka.fi-palvelussa kohtaan Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot, ja valitse, että haluat laskun työeläkeyhtiöstä.

  Jos käytät kotitalouden käyttöliittymää, et voi muuttaa laskun lähettäjää

  Vakuutukset ja maksut -palvelussamme voit muuttaa eräpäivää tuleville TyEL-maksuille  ja valita uuden toivomasi vakuutusmaksukorollisen eräpäivän.

  Jos käytät Palkka.fin kotitalouden käyttöliittymää, et voi tilata laskua meiltä, vaan saat sen aina Palkka.fistä. Palkka.fi laskee automaattisesti TyEL-maksusi työnantajan ja työntekijän osuuksineen. TyEL-maksun näet palvelun Maksut-luettelossa sen jälkeen, kun olet lähettänyt palkkailmoituksen onnistuneesti tulorekisteriin. Näet tulorekisteriin ilmoittamasi palkat ja niistä lasketut maksut myös Ilmarisen verkkopalvelussa.

Miten asiakashyvitys tai maksutappioalennus näkyy TyEL-maksussani?

Asiakashyvityksesi näet työnantajan verkkopalvelussamme alkuvuodesta. Asiakashyvitys pienentää TyEL-laskuasi. Pääasiassa se pienentää maaliskuussa erääntyvää laskuasi, mutta jos hyvitys on suurempi kuin kyseinen lasku, loput hyvityksestä käytetään seuraavaan laskuun. Näet hyvityksesi myös saamastasi TyEL-laskusta.

Mahdollisen maksutappioalennuksen saat TyEL-maksusi jokaisessa maksuerässä.

Vaikka alennusten määrä perustuu edellisten vuosien tietoihin, ne ovat osa kuluvan vuoden TyEL-maksuasi. Jaksota itse alennukset ja maksut olennaisuuden ja hyvän kirjanpitotavan mukaisesti sisäistä raportointia tai tilinpäätöstä varten.

Lue lisää asiakashyvityksistä

TyEL-maksujen eräpäivä ja eräpäivän muuttaminen

Saamasi TyEL-lasku erääntyy yleensä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Jos esimerkiksi maksoit palkat helmikuussa, saat laskun maaliskuun alussa, ja laskusi erääntyy maaliskuun lopussa.

Halutessasi voit muuttaa tulevien TyEL-laskujesi eräpäivää työnantajan verkkopalvelussamme. Voit siirtää eräpäivää eteenpäin korkeintaan kuukaudella. Uusi eräpäivä koskee kaikkia tulevia laskujasi. Voit muuttaa eräpäivääsi uudelleen milloin tahansa. Huomiothan, että kun siirrät eräpäivää, vakuutusmaksuun lisätään vakuutusmaksukorkoa toisen kuukauden osalta haluamaasi eräpäivään asti. Katso esimerkki alta ja laske eräpäivän muutoksen vaikutusta TyEL-maksuusi laskurillamme.

Arvioi TyEL-laskurilla, miten eräpäivän siirto vaikuttaa TyEL-maksuusi

 1. Kuvitellaan, että maksat palkkoja 15. ja 30. päivä huhtikuussa. Ilmoitat maksamasi palkat tulorekisteriin viiden päivän sisällä palkkojen maksamisesta. Sinulla on TyEL-maksun maksamisen suhteen kaksi vaihtoehtoa:

  Vaihtoehto 1: Saat meiltä TyEL-laskun, joka koskee huhtikuussa maksamiasi palkkoja. Maksat laskun palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden eli toukokuun loppuun mennessä.

  Vaihtoehto 2: Muutat TyEL-laskusi eräpäivää verkkopalvelussa. Voit muuttaa laskun eräpäivää korkeintaan kuukaudella eteenpäin, ja muutos on tehtävä palkanmaksukuukauden aikana. Kun laskun eräpäivää siirretään kuukaudella eteenpäin, eli tässä tapauksessa kesäkuun loppuun, maksusta peritään vakuutusmaksukorko.

  imagelysy7n.png

Tarvitsetko lisää maksuaikaa TyEL-laskuusi?

Jos tarvitset lisää maksuaikaa TyEL-laskullesi, voit hakea sitä työnantajan verkkopalvelustamme kohdasta TyEL-laskut > Hae maksuaikaa laskulle. Voit hakea laskullesi maksuaikaa enintään 2 kuukauden päähän alkuperäisestä eräpäivästä. Pidentyneestä maksuajasta maksat normaalin viivästyskoron.


Jos et pysty hakemaan maksuaikaa verkkopalvelussamme tai tarvitset pidempää maksujoustoa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme. Katso yhteystiedot.

Onko tulorekisterin palkkailmoituksessasi virhe?

Jos tekemääsi palkkailmoitukseen on jäänyt virhe ja korjaat sen tulorekisteriin, näet korjauksen vaikutuksen seuraavassa TyEL-laskussasi. Et siis saa Ilmarisesta korvaavaa laskua virheellisesti ilmoittamiisi palkkatietoihin perustuvalle laskulle, eikä virheellisiin palkkatietoihin perustuvaa laskua automaattisesti mitätöidä. Jos korjauksesi koskee muuta kuin kuluvaa kalenterivuotta, saat meiltä erillisen laskun tai hyvityksen, joka kohdistetaan erääntyville laskuille.

Lue, miten korjaat palkkailmoitukseen jääneen virheen

Vakuutusmaksukorko

 • 1.1.2024 - 30.6.2024   4,10 %
 • 1.7.2024 - 31.12.2024          

Viivästyskorko

 • 1.1.2024 - 30.6.2024 12,5 %
 • 1.7.2024 - 31.12.2024