Työeläkevakuutusmaksujen maksaminen ja laskutus

Maksamasi työeläkevakuutusmaksu, eli TyEL-maksu, perustuu palkkoihin, jotka maksoit edellisen kuukauden aikana ja ilmoitit tulorekisteriin. Verkkopalvelustamme näet tulevat maksusi ja muutat tarvittaessa laskujesi eräpäivää.

TyEL-maksut ja niiden maksaminen

TyEL-maksusi perustuu palkkoihin, jotka ilmoitat tulorekisteriin jokaisen palkanmaksun jälkeen. Jos tekemääsi palkkailmoitukseen on jäänyt virhe ja korjaat sen, näet korjauksen vaikutuksen seuraavassa TyEL-laskussasi. Lue lisää palkkatietojen korjaamisen vaikutuksesta TyEL-laskuusi.

Saamasi TyEL-lasku erääntyy yleensä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Jos esimerkiksi maksoit palkat kesäkuussa, TyEL-laskusi erääntyy heinäkuun lopussa.

TyEL-maksujen eräpäivä

Saat meiltä TyEL-laskun työntekijöiden työeläkemaksuista kerran kuukaudessa. Lasku kattaa kaikki edellisen kuukauden aikana maksamasi palkat. Laskun eräpäivä on yleensä palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden viimeinen päivä.

Jos haluat, voit muuttaa tulevien laskujesi eräpäivää verkkopalvelussamme. Voit siirtää eräpäivää eteenpäin korkeintaan kuukaudella. Uusi eräpäivä koskee kaikkia tulevia laskujasi. Voit muuttaa eräpäivääsi uudelleen milloin tahansa.

Kun siirrät eräpäivää, vakuutusmaksuun lisätään vakuutusmaksukorkoa toisen kuukauden osalta haluamaasi eräpäivään asti (ks. esimerkki alta).

Arvioi laskurin avulla, miten eräpäivän siirto vaikuttaa TyEL-maksuusi

 1. Kuvitellaan, että maksat palkkoja 15. ja 30. päivä huhtikuussa. Ilmoitat maksamasi palkat tulorekisteriin viiden päivän sisällä palkkojen maksamisesta. Sinulla on TyEL-maksun maksamisen suhteen kaksi vaihtoehtoa:

  Vaihtoehto 1: Saat meiltä TyEL-laskun, joka koskee huhtikuussa maksamiasi palkkoja. Maksat laskun palkanmaksukuukautta seuraavan kuukauden eli toukokuun loppuun mennessä.

  Vaihtoehto 2: Muutat TyEL-laskusi eräpäivää verkkopalvelussa. Voit muuttaa laskun eräpäivää korkeintaan kuukaudella eteenpäin, ja muutos on tehtävä palkanmaksukuukauden aikana. Kun laskun eräpäivää siirretään kuukaudella eteenpäin, eli tässä tapauksessa kesäkuun loppuun, maksusta peritään vakuutusmaksukorko.

  imagelysy7n.png

Maksutiedot näet työnantajan palvelussamme

TyEL-maksusi perustuu tulorekisteriin ilmoittamiisi palkkoihin. Huomaathan, että palkat täytyy ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä. TyEL-laskun saat palkanmaksua seuraavan kuun alkupuolella.

Näet seuraavan TyEL-maksusi ja maksun perusteena olevat palkkatiedot kirjautumalla verkkopalveluumme. Näet ne heti, kun olemme saaneet tulorekisteriin tekemäsi palkkailmoituksen tiedot. Näet tiedon yleensä samana päivänä, kun ilmoitat palkat tulorekisteriin. 

 1. Jos käytät Palkka.fi-palvelua, oletuksena saat laskun sieltä. Palkka.fin käyttäjänä TyEL-laskusi erääntyvät aina seuraavan kuukauden viimeisenä päivänä. Tätä eräpäivää et voi muuttaa Ilmarisen verkkopalvelussa.

  Jos käytät yrityskäyttöliittymää, voit kuitenkin halutessasi valita, että saat laskun meiltä Palkka.fin sijaan. Silloin voit muuttaa tulevien laskujesi eräpäivää verkkopalvelussamme. Voit siirtää eräpäivää eteenpäin korkeintaan kuukaudella. Uusi eräpäivä koskee kaikkia tulevia laskujasi.

  Tilaa lasku meiltä näin: mene Palkka.fi-palvelussa kohtaan Työnantajatiedot > Vakuutuksiin liittyvät tiedot, ja valitse, että haluat laskun työeläkeyhtiöstä.

  Vakuutukset ja maksut -palvelussamme voit muuttaa eräpäivää tuleville TyEL-maksuille  ja valita uuden toivomasi vakuutusmaksukorollisen eräpäivän.

  Jos käytät Palkka.fin kotitalouden käyttöliittymää, et voi tilata laskua meiltä, vaan saat sen aina Palkka.fistä. Palkka.fi laskee automaattisesti TyEL-maksusi työnantajan ja työntekijän osuuksineen. TyEL-maksun näet palvelun Maksut-luettelossa sen jälkeen, kun olet lähettänyt palkkailmoituksen onnistuneesti tulorekisteriin.

  Näet tulorekisteriin ilmoittamasi palkat ja niistä lasketut maksut myös Ilmarisen verkkopalvelussa.

Alennusten määrät näet verkkopalvelussamme

Asiakashyvityksesi  näet verkkopalvelussamme alkuvuodesta.  Asiakashyvitys pienentää TyEL-laskuasi. Pääasiassa se pienentää maaliskuussa erääntyvää laskuasi, mutta jos hyvitys on suurempi kuin kyseinen lasku, loput hyvityksestä käytetään seuraavaan laskuun. Näet hyvityksesi myös saamastasi TyEL-laskusta.

Mahdollisen maksutappioalennuksen saat TyEL-maksusi jokaisessa maksuerässä.

Minkä vuoden tilinpäätökseen kuuluu tieto alennuksesta, jonka saatte keväällä?

Saat meiltä asiakashyvityksen kerran vuodessa. Se pienentää yhtä tai useampaa TyEL-laskuasi.

Vaikka alennusten määrä perustuu edellisten vuosien tietoihin, ne ovat osa kuluvan vuoden TyEL-maksuasi. Jaksota itse alennukset ja maksut olennaisuuden ja hyvän kirjanpitotavan mukaisesti sisäistä raportointia tai tilinpäätöstä varten.

Lue lisää asiakashyvityksistä

Palkkatietojen korjaamisen vaikutus TyEL-laskuihisi

Jos tulorekisteriin tekemäsi palkkatietojen korjaus koskee kuluvaa kalenterivuotta, tekemäsi korjaus näkyy seuraavassa TyEL-laskussasi. Et siis saa meiltä korvaavaa laskua virheellisesti ilmoittamiisi palkkatietoihin perustuvalle laskulle, eikä virheellisiin palkkatietoihin perustuvaa laskua automaattisesti mitätöidä. Jos korjauksesi koskee jotakin aiempaa vuotta, saat meiltä erillisen laskun tai hyvityksen, joka kohdistetaan erääntyville laskuille.

Lue miten korjaat palkkailmoitukseen jääneen virheen

Maksat TyEL-maksun vain TyEL:n alaisista ansioista 

Maksat TyEL-maksua, kun palveluksessasi on 17–67-vuotiaita työntekijöitä, joille maksat yhden kuukauden aikana palkkaa yli 65.26 euroa (v.2023). Vakuuttamisvelvollisuus alkaa työntekijäsi 17-vuotissyntymäpäivää seuraavan kuukauden alussa ja päättyy sen kuukauden lopussa, jolloin työntekijäsi täyttää 68 vuotta.

Jos palveluksessasi on työntekijä, jota vakuuttamisvelvollisuutesi ei koske, ilmoita silti hänen palkkansa tulorekisteriin. Merkitse tällöin palkan yhteyteen vakuutuksen tyyppitieto ”Ei vakuuttamisvelvollinen”. Jos unohdat merkitä tämän, joudut maksamaan palkasta TyEL-maksun.

Lue lisää työntekijän maksuosuudesta

Tarvitsetko lisää maksuaikaa TyEL-laskuusi?

Jos tarvitset lisää maksuaikaa, voit hakea sitä verkkopalvelustamme kohdasta TyEL-laskut > Hae maksuaikaa laskulle. 

Voit hakea laskullesi maksuaikaa enintään 2 kuukauden päähän alkuperäisestä eräpäivästä. Pidentyneestä maksuajasta maksat normaalin viivästyskoron.

Jos et pysty hakemaan maksuaikaa verkkopalvelussamme tai tarvitset pidempää maksujoustoa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme numeroon 010 195000 (matkapuhelinmaksu/ paikallisverkkomaksu).