Yrittäjäksi eläkkeellä

Oletko eläkkeellä ja haluat ryhtyä yrittäjäksi? Yrittäjänä vanhuuseläkkeellä et tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta, joka on yrittäjälle muuten lakisääteinen eli pakollinen. On mahdollista, että tarvitset YEL-vakuutuksen, jos saat osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyys-, tai työuraeläkettä.

Vanhuuseläkkeellä YEL-vakuutus on vapaaehtoinen 

Voit ryhtyä yrittäjäksi eläkkeellä, kun olet siirtynyt vanhuuseläkkeelle. Silloin et tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta, joka on yrittäjälle muuten lakisääteinen eli pakollinen. 

Sen sijaan voit ottaa itsellesi vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta sinulle kertyy uutta eläkettä, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Vakuutuksen saat, kun täytät vakuutushakemuksen verkkopalvelussamme tai soitat vakuutusmyyntiimme numeroon 010 284 2385 ( 8,4 senttiä/minuutti), jossa palvelemme sinua arkisin klo 816.  

Toimi ajoissa, sillä et voi ottaa vakuutusta takautuvasti, vaan vakuutus alkaa aikaisintaan sinä päivänä, kun teet vakuutushakemuksen.

Milloin YEL-vakuutus on pakollinen eläkeläisyrittäjälle? 

On mahdollista, että tarvitset YEL-vakuutuksen, jos saat osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyys-, tai työuraeläkettä. Tällöin YEL-vakuutus on pakollinen, jos työtulosi ylittää YEL-työtulon vähimmäismäärän.  

Työkyvyttömyys- ja työuraeläkkeellä työskentelyn määrää on kuitenkin rajoitettu henkilökohtaisella ansiorajalla. Jos harkitset yrittämistä työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellävoit tarkistaa ansiorajasi OmaEläke-palvelustamme tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme. 

Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit työskennellä rajoituksetta. 

YEL-vakuutus on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta

Osta YEL-vakuutus >