Yrittäjäksi eläkkeellä

Oletko eläkkeellä ja haluat ryhtyä yrittäjäksi? Yrittäjänä vanhuuseläkkeellä et tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta, joka on yrittäjälle muuten lakisääteinen eli pakollinen. On mahdollista, että tarvitset YEL-vakuutuksen, jos saat osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyys-, tai työuraeläkettä.

Vanhuuseläkkeellä YEL-vakuutus on vapaaehtoinen 

Voit ryhtyä yrittäjäksi eläkkeellä, kun olet siirtynyt vanhuuseläkkeelle. Silloin et tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta, joka on yrittäjälle muuten lakisääteinen eli pakollinen. 

Sen sijaan voit ottaa itsellesi vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta sinulle kertyy uutta eläkettä, kunnes täytät ylimmän vanhuuseläkeikäsi. Vakuutuksen saat, kun täytät vakuutushakemuksen verkkopalvelussamme tai soitat vakuutusmyyntiimme numeroon 010 284 2385 ( 8,4 senttiä/minuutti), jossa palvelemme sinua arkisin klo 816.  

Toimi ajoissa, sillä et voi ottaa vakuutusta takautuvasti, vaan vakuutus alkaa aikaisintaan sinä päivänä, kun teet vakuutushakemuksen.

Jos teet vanhuuseläkkeellä ollessasi yrittäjänä töitä julkiselle työnantajalle (kunta, valtio tai kirkko), työn vakuuttaa Kuntien eläkelaitos Keva. Kysy lisää Kevasta (keva.fi)

Milloin YEL-vakuutus on pakollinen eläkeläisyrittäjälle? 

On mahdollista, että tarvitset YEL-vakuutuksen, jos saat osittaista vanhuuseläkettä, työkyvyttömyys-, tai työuraeläkettä. Tällöin YEL-vakuutus on pakollinen, jos työtulosi ylittää YEL-työtulon vähimmäismäärän.  

Työkyvyttömyys- ja työuraeläkkeellä työskentelyn määrää on kuitenkin rajoitettu henkilökohtaisella ansiorajalla. Jos harkitset yrittämistä työkyvyttömyys- tai työuraeläkkeellävoit tarkistaa ansiorajasi OmaEläke-palvelustamme tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme. 

Vanhuuseläkkeen ja osittaisen vanhuuseläkkeen rinnalla voit työskennellä rajoituksetta. 

YEL-vakuutus on eläke- ja sosiaaliturvasi perusta

Osta YEL-vakuutus >