Yrittäjäksi eläkkeellä

Voit jatkaa yrittäjyyttäsi, kun jäät eläkkeelle, tai aloittaa yrittäjyyden eläkkeellä ollessasi. Tällöin YEL-vakuutus on eläkkeestäsi riippuen pakollinen tai vapaaehtoinen.

Voiko eläkkeellä alkaa yrittäjäksi ja paljonko saan tienata?

Voit alkaa yrittäjäksi eläkkeelläkin. Vanhuuseläkkeellä ja osittaisella vanhuuseläkkeellä voit työskennellä rajoituksetta ilman ansiorajaa.

Työkyvyttömyyseläkkeellä ja työuraeläkkeellä voit toimia yrittäjänä tiettyyn ansiorajaan asti ilman, että se vaikuttaa eläkkeeseesi. OmaEläkkeestä voit tarkistaa ansiorajasi.

Tarvitsenko YEL-vakuutuksen, kun toimin yrittäjänä eläkkeellä?

YEL-vakuutuksen tarve riippuu siitä, millä eläkkeellä olet. Lue alta eri eläkelajeista ja velvollisuudestasi ottaa YEL-vakuutus.

  1. Olen yrittäjä ja jäämässä vanhuuseläkkeelle

    Jos jäät yrittäjänä vanhuuseläkkeelle, pakollinen YEL-vakuutuksesi päättyy automaattisesti, jatkoit työtäsi yrittäjänä tai et. Jos jatkat yrittäjyyttä vanhuuseläkkeellä ollessasi, voit halutessasi ottaa itsellesi vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Se kerryttää sinulle lisää eläkettä.

    Voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen soittamalla asiakaspalveluumme. Katso asiakaspalvelun yhteystiedot. Hae sinulle kertynyt uusi eläke meiltä sen jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeiän.

    Olen vanhuuseläkkeellä ja alkamassa yrittäjäksi

    Voit alkaa yrittäjäksi vanhuuseläkkeellä. Silloin et tarvitse yrittäjän eläkevakuutusta eli YEL-vakuutusta. Voit kuitenkin ottaa itsellesi vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen, josta sinulle kertyy uutta eläkettä ylimpään vanhuuseläkeikääsi asti.

    Voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen soittamalla asiakaspalveluumme. Katso asiakaspalvelun yhteystiedot.

    Muista hakea sinulle kertynyt uusi eläke meiltä sen jälkeen, kun olet täyttänyt ylimmän vanhuuseläkeiän.

    Mitä jos teen vanhuuseläkkeellä ollessa yrittäjänä töitä julkiselle työnantajalle?

    Jos teet vanhuuseläkkeellä ollessasi yrittäjänä töitä julkiselle työnantajalle, kuten esimerkiksi kunnalle, valtiolle tai kirkolle, työn vakuuttaa Kuntien eläkelaitos Keva. Kysy lisää Kevasta (keva.fi).

  2. Olen yrittäjä ja jäämässä osittaiselle vanhuuseläkkeelle

    Yrittäjänä voit jäädä osittaiselle vanhuuseläkkeelle ja jatkaa samalla yritystoimintaasi rajoituksetta. Tärkeää on edelleen, että työtulosi vastaa työpanokseksesi arvoa, kuten ennen eläkkeelle jäämistäkin. Pidä siis YEL-vakuutuksesi voimassa, jos jatkat yritystoimintaasi.

    Jos vähennät työntekoa jäädessäsi osittaiselle vanhuuseläkkeelle, pienennä YEL-työtulosi niin, että se vastaa uutta pienentynyttä työpanostasi. Jos lopetat yrittäjyyden kokonaan, päätä YEL-vakuutuksesi.

    Olen osittaisella vanhuuseläkkeellä ja alkamassa yrittäjäksi

    Voit alkaa yrittäjäksi ollessasi osittaisella vanhuuseläkkeellä. Tarvitset YEL-vakuutuksen, jos YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät.

  3. Voit toimia yrittäjänä työkyvyttömyyseläkkeellä tai työuraeläkkeellä ollessa. Tällöin sinulla on kuitenkin ansioraja, joka määrittää, minkä verran voit tienata. OmaEläkkeestä voit tarkistaa oman ansiorajasi.

    Kun alat yrittäjäksi, saatat tarvita YEL-vakuutuksen. YEL-vakuutus on pakollinen, jos YEL-vakuuttamisen ehdot täyttyvät.

    Huomiothan, että YEL-työtulosi ei saa kuitenkaan ylittää ansiorajaasi, jos jatkat eläkkeellä oloasi.