Yritystoiminnan muutokset ja YEL-vakuutus

Muutokset yritystoiminnassasi, kuten yhtiömuodon tai omistussuhteen muutos, saattavat vaikuttaa YEL-vakuutukseesi. Löydät alta ohjeita keskeisimpiin muutostilanteisiin.

Milloin YEL-vakuutus pitää päättää?

Päätä YEL-vakuutuksesi, jos: 

 • yrittäjätoimintasi on päättynyt kokonaan tai vähentynyt niin, että YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan
 • yrityksesi yhtiömuoto, omistussuhteet tai asemasi yrittäjänä ovat muuttuneet niin, että et enää tarvitse YEL-vakuutusta. Katso havainnollistava kuva sivulta "Kenelle ja milloin YEL".
 • yrittäjätoimintasi keskeytyy pitkäksi ajaksi esimerkiksi vanhempainvapaan vuoksi, ja lopetat tuoksi ajaksi työskentelysi kokonaan
 • siirryt vanhuuseläkkeelle tai osittaiselle vanhuuseläkkeelle.

YEL-vakuutuksen voi päättää yrittäjä itse ja hänen valtuuttamansa henkilöt yrittäjän verkkopalvelussa. Lue ohjeet valtuutuksen tekoon.

Voit päättää YEL-vakuutuksesi myös takautuvasti. Jos jatkat yrittäjänä samalla kun olet vanhuuseläkkeellä, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

Lue lisää eri muutosten vaikutuksista YEL-vakuutukseen

 1. Jos yrityksesi omistussuhteet muuttuvat, muutos saattaa vaikuttaa siihen, vakuutatko itsesi YEL- vai TyEL-vakuutuksella.

  Päätä YEL-vakuutuksesi, jos 

  • myyt yrityksesi ja lopetat sen etkä jatka yrittäjätoimintaa 
  • omistat avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön kokonaan tai osittain ja myyt koko yhtiöosuutesi 
  • omistat osakeyhtiön kokonaan tai osittain ja myyt omistusosuutesi, ja omistat sen jälkeen yksin enintään 30 % tai perheenjäsentesi kanssa enintään 50 % yhtiön osakepääomasta tai vastaavasta äänimäärästä. 

  Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, tarkista, mitä teet heitä koskevalle TyEL-vakuutukselle.

  Jos jäät työskentelemään yritykseen työntekijänä, työnantajasi tulee vakuuttaa sinut TyEL-vakuutuksella.

  Lue lisää yritystoiminnan muutoksista ja TyEL-vakuutuksesta

 2. Jos teet yrityksessäsi sukupolvenvaihdoksen etkä enää tee siellä töitä, päätä YEL-vakuutuksesi. YEL-vakuutus on aina yrittäjän henkilökohtainen vakuutus, joten seuraava sukupolvi hankkii itse oman YEL-vakuutuksensa.  

  Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, tarkistakaa, mitä teette heitä koskevalle TyEL-vakuutukselle.

  Lue lisää TyEL-vakuutuksesta

 3. Yrityksesi yhtiömuoto vaikuttaa siihen, tarvitsetko YEL-vakuutuksen vai et. 

  Jos muutat yrityksesi yhtiömuodon 

  • osakeyhtiöksi ja omistat yksin yli 30 % tai perheenjäsentesi kanssa yli 50 % osakeyhtiön osakkeista tai vastaavasta äänimäärästä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos omistusosuutesi on tätä pienempi ja nostat yrityksestäsi palkkaa, sinut vakuutetaan työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL). 
  • avoimeksi yhtiöksipidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos yhtiössäsi on muitakin yhtiömiehiä ja maksat heille palkkaa, heidät vakuutetaan työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL). 
  • kommandiittiyhtiöksi ja olet vastuunalainen yhtiömies, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos yhtiössäsi on muitakin vastuunalaisia yhtiömiehiä, tulee heidänkin ottaa YEL-vakuutus. 
  • yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi, pidä YEL-vakuutuksesi voimassaJos yrityksessäsi työskentelee perheenjäseniäsi ja heidän työpanoksensa määrä ylittää YEL-työtulon alarajantulee heidänkin ottaa YEL-vakuutus.  

  Jos yrityksessäsi on työntekijöitätarkista, mitä teet heitä koskevalle TyEL-vakuutukselle.  

  Lue lisää siitä, kenen tulee ottaa YEL-vakuutus
  Lue lisää TyEL-vakuutuksesta

  Ilmoita meille yhtiömuodon muutoksesta

  Ilmoita meille yhtiömuodon muutoksesta yrittäjän verkkopalvelussamme lähettämällä meille viestin. Kerro viestissä seuraavat asiat:

  • muuttuneen yrityksen nimi, y-tunnus, osoite ja muutoksen ajankohta 
  • laskutusosoite eli tieto siitä, haluatko YEL-vakuutuksen laskun itsellesi vai yrityksellesi

  Jos työpanoksesi muuttuu yhtiömuodon muutoksen myötä, myös YEL-työtulo kannattaa tarkistaa vastaamaan muuttunutta työpanostasi.

  Lue lisää YEL-työtulon arvioimisesta ja muuttamisesta

 4. Jos sairastumisesi kestää lyhyen aikaa, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Voit tarvittaessa hakea maksuaikaa YEL-maksuillesi yrittäjän verkkopalvelussamme.

  Jos työntekosi keskeytyy useaksi kuukaudeksi sairauden tai vamman vuoksi, YEL-vakuutus kannattaa yleensä päättää. Vakuutus tulee päättää Kelan vahvistamaan työkyvyttömyyden alkamispäivään. Voit tehdä päättämisilmoituksen yrittäjän verkkopalvelussa. Jos palaat sairastumisen jälkeen takaisin yrittäjäksi, ota uusi YEL-vakuutus.

  YEL-työtulosi ratkaisee, kuinka suuren sairauspäivärahan saat. Hae päivärahaa Kelasta.

  Lue lisää maksuajan hakemisesta
  Lue lisää yrittäjän sairastumisesta

 5. Jos jäät perhevapaalle ja lopetat työskentelyn yrityksessäsi kokonaan, voit päättää YEL-vakuutuksesi. Jos jatkat työskentelyä ja työpanoksesi ylittää YEL-työtulon alarajanpidä vakuutuksesi voimassa. Tarkista tällöin, että YEL-vakuutuksesi työtulo vastaa työpanostasi vapaan aikana.  

  YEL-työtulosi ratkaisee, kuinka suuren vanhempainpäivärahan saat. Hae päivärahaa Kelasta.

  Lue lisää yrittäjän perhevapaasta
  Lue lisää YEL-työtulon ala- ja ylärajasta

 6. Voit siirtyä joustavasti vanhuuseläkkeelle täytettyäsi alimman vanhuuseläkeiän. Eläke ei ala automaattisesti, joten muista hakea sitä. Kun myönnämme vanhuuseläkkeen, päätämme YEL-vakuutuksesi automaattisesti. Jos jatkat yrittäjänä samalla kun saat eläkettä, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta sinulle kertyy uutta eläkettä.

  Jos jatkat yrittäjänä samalla kun saat työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkettä tai osittaista vanhuuseläkettä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa, jos työpanoksesi ylittää YEL-työtulon alarajan.

  Lue lisää, milloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle
  Lue, miten toimit yrittäjänä eläkkeellä
  Lue lisää YEL-työtulon ala- ja ylärajasta