Ammatillinen uudelleenkoulutus

Jos työkykysi on heikentynyt, voi ammatillinen uudelleenkoulutus auttaa sinua siirtymään terveydentilallesi sopiviin työtehtäviin.

Kenelle ja milloin ammatillinen uudelleenkoulutus on sopiva vaihtoehto?

Voi olla, että et pysty terveydentilasi takia jatkamaan nykyisessä työssäsi tai palaamaan siihen. Silloin ammatillinen uudelleenkoulutus voi auttaa sinua jatkamaan työelämässä.

Voit kouluttautua ammattiin, jossa voit hyödyntää osaamistasi ja työkokemustasi, tai kouluttautua uudelle alalle. Ammatillisena kuntoutuksena voimme tukea opintoja, joissa teet osatutkinnon tai kokonaan uuden tutkinnon.

Mitä voin opiskella? 

Voimme tukea opintojasi ammatillisena kuntoutuksenakun   

 • opintosi johtavat tutkintoon  
 • opintosi ovat päätoimisia  
 • opintosi ovat maksuttomia 

Lisäksi edellytyksenä on, että koulutuksesi johtaa terveydentilallesi sopivaan työhön ja että tarvitset koulutusta voidaksesi jatkaa työelämässä.

Näin ammatillisen uudelleenkoulutuksen opintosi käynnistyvät

Hae opintoihisi normaalin opiskelijavalinnan kautta. Monissa oppilaitoksissa voit sopia opintojen aloituksesta hyvin joustavasti.

Opintojesi kestoon vaikuttavat yleensä koulutustaustasi, osaamisesi ja työkokemuksesi. Kesto selviää heti opintojesi alussa, jolloin teet oppilaitoksen edustajan kanssa henkilökohtaisen osaamisen kehittämissuunnitelman, eli HOKSin. Samalla sovitte, mitä kaikkea opintoihisi sisältyy.

Valitse lähi- tai monimuoto-opinnot

Voit tehdä opintosi lähi- tai monimuoto-opintoina. Monimuoto-opinnoissa opiskelet itsenäisesti verkossa ja teet lisäksi lähiopintoja oppilaitoksessa. Saatat lisäksi tehdä työharjoittelun osana opintojasi. Oppilaitosten ja työpaikkojen välinen yhteistyö työharjoitteluineen edistää sitä, että työllistyt valmistumisesi jälkeen.

Suunnitelma ammatillisen uudelleenkoulutuksen opinnoista

Kun olet saanut ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta, voi suunnitelmanasi olla ammatillinen uudelleenkouluttautuminen. Kerro suunnitelmassasi

 • osatutkinnon tai tutkinnon nimi  
 • opintojesi arvioitu kesto 
 • koulutuksen järjestäjä. 

Kun suunnitelmasi on valmis, lähetä se meille OmaEläke-palvelussa. Lue lisää kuntoutussuunnitelmasta.

Kun opintosi alkavat

Kun olet saanut meiltä hyväksynnän kuntoutussuunnitelmastasi ja opintosi alkavat, toimita meille 

 1. ilmoitus opiskelijavalinnasta eli tieto siitä, että sinut on valittu tiettyyn oppilaitokseen 
 2. Ilmarisen opiskelutodistus, jonka oppilaitoksen edustaja täyttää
 3. verokortti, jotta voimme pidättää oikean veroprosentin kuntoutusrahastasi.

Toimita opiskelutodistuksesi aina elokuussa ja verokorttisi vuodenvaihteessa

Pyydä oppilaitoksesi edustajaa täyttämään oheinen Ilmarisen opiskelutodistus ja lähettämään se meille aina elokuussa niin kauan kuin opiskelet. Tarvitsemme opiskelutodistusta siihen, että

 • maksamme sinulle kuntoutusrahaa
 • seuraamme opintojesi etenemistä
 • maksamme sinulle opinnoista aiheutuviin hankintoihin tarkoitetun korvauksen.

Toimita verokorttisi meille aina vuodenvaihteessa. Tarvitsemme sen, jotta voimme vähentää kuntoutusrahastasi oikean veroprosentin.

Ilmoita muutoksista opinnoissasi

Saat meiltä kuntoutusrahaa opintojesi ajalta. Jos opintosi keskeytyvät tai viivästyvät esimerkiksi sairausloman vuoksi, ota yhteyttä omaan kuntoutusasiantuntijaasi. Ota häneen yhteyttä myös siinä tapauksessa, jos valmistutkin suunniteltua aikaisemmin.

Jos työskentelet samaan aikaan kuin opiskelet, varmista, että ansiosi palkkatyöstä eivät ylitä henkilökohtaista ansaintarajaasi. Saat tiedon ansaintarajastasi kuntoutusasiantuntijaltasi tai asiakaspalvelustamme.

Toimeentulosi kesän aikana

Saat kuntoutusrahaa myös kesän ajalta. Kesäaikana voit esimerkiksi   

 • opiskella  
 • tehdä työharjoittelun 
 • työskennellä 
 • men työkokeiluun, joka liittyy opiskelemaasi alaan. 

Monivuotisissa opinnoissa voit pitää yhden kesälomakuukauden, mutta tätä pidempi loma-aika tulee hyödyntää opintojen edistämiseen.

Kesäksi työkokeiluun?

Jos haluat mennä kesän aikana työkokeiluun, ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi ja sovi työkokeilusta hänen kanssaan. Sovi siitä sen jälkeen myös työkokeilupaikkasi kanssa ja tee siitä sopimus. Sopimus on lomake, jonka kuntoutusasiantuntijasi lähettää työkokeilupaikkaasi. Täyttäkää lomake yhdessä ja palauttakaa se meille, kun työkokeilusi alkaa. Jos työkokeilusi on palkaton, saat meiltä sen ajaksi tapaturmavakuutuksen.

Kun opintosi päättyvät

Kun olet tehnyt tutkintosi, toimita meille kopio tutkintotodistuksestasi. Kätevimmin toimitat sen OmaEläke-palvelussamme.

Kuntoutusasiantuntijamme apunasi

Saat meiltä apua työhön paluusi suunnittelussa ja koulutusvaihtoehtojen kartoittamisessa. Tukenasi ovat oma kuntoutusasiantuntijasi ja tarvittaessa myös uravalmentaja.

Ota yhteyttä kuntoutusasiantuntijaasi, jos tarvitset apua kuntoutussuunnitelmasi tekemisessä.

Kuntoutusasiantuntijasi yhteystiedot löydät ennakkopäätöksestäsi, jonka näet OmaEläke-palvelustamme kohdasta Omat asiakirjat.

Lue, miten autamme kuntoutussuunnitelman laatimisessa >