Yritystoiminnan muutokset ja YEL-vakuutus

Muutokset yritystoiminnassasi, kuten yhtiömuodon tai omistussuhteen muutos, saattavat vaikuttaa YEL-vakuutukseesi. Löydät alta ohjeita keskeisimpiin muutostilanteisiin.

Milloin YEL-vakuutus pitää päättää?

Päätä YEL-vakuutuksesi, jos: 

  • yrittäjätoimintasi on päättynyt kokonaan tai vähentynyt niin, että YEL-työtulosi jää alle YEL-alarajan
  • yrityksesi yhtiömuoto, omistussuhteet tai asemasi yrittäjänä ovat muuttuneet niin, että et enää tarvitse YEL-vakuutusta. Katso havainnollistava kuva sivulta "Kenelle ja milloin YEL".
  • yrittäjätoimintasi keskeytyy pitkäksi ajaksi esimerkiksi vanhempainvapaan vuoksi, ja lopetat tuoksi ajaksi työskentelysi kokonaan
  • siirryt vanhuuseläkkeelle tai osittaiselle vanhuuseläkkeelle.

YEL-vakuutuksen voi päättää yrittäjä itse ja hänen valtuuttamansa henkilöt yrittäjän verkkopalvelussa. Lue ohjeet valtuutuksen tekoon.

Voit päättää YEL-vakuutuksesi myös takautuvasti. Jos jatkat yrittäjänä samalla kun olet vanhuuseläkkeellä, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen.

Alta löydät tarkempia ohjeita eri tilanteisiin.

  1. Jos yrityksesi omistussuhteet muuttuvat, muutos saattaa vaikuttaa siihen, vakuutatko itsesi YEL- vai TyEL-vakuutuksella.

    Päätä YEL-vakuutuksesi, jos 

    • myyt yrityksesi ja lopetat sen etkä jatka yrittäjätoimintaa 
    • omistat avoimen yhtiön tai kommandiittiyhtiön kokonaan tai osittain ja myyt koko yhtiöosuutesi 
    • omistat osakeyhtiön kokonaan tai osittain ja myyt omistusosuutesi, ja omistat sen jälkeen yksin enintään 30 % tai perheenjäsentesi kanssa enintään 50 % yhtiön osakepääomasta tai vastaavasta äänimäärästä. 

    Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, tarkista, mitä teet heitä koskevalle TyEL-vakuutukselle.

    Jos jäät työskentelemään yritykseen työntekijänä, työnantajasi tulee vakuuttaa sinut TyEL-vakuutuksella.

    Lue lisää yritystoiminnan muutoksista ja TyEL-vakuutuksesta

  2. Jos teet yrityksessäsi sukupolvenvaihdoksen etkä enää tee siellä töitä, päätä YEL-vakuutuksesi. YEL-vakuutus on aina yrittäjän henkilökohtainen vakuutus, joten seuraava sukupolvi hankkii itse oman YEL-vakuutuksensa.  

    Jos yrityksessäsi on työntekijöitä, tarkistakaa, mitä teette heitä koskevalle TyEL-vakuutukselle.

    Lue lisää TyEL-vakuutuksesta

  3. Yrityksesi yhtiömuoto vaikuttaa siihen, tarvitsetko YEL-vakuutuksen vai et. 

    Jos muutat yrityksesi yhtiömuodon 

    • osakeyhtiöksi ja omistat yksin yli 30 % tai perheenjäsentesi kanssa yli 50 % osakeyhtiön osakkeista tai vastaavasta äänimäärästä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos omistusosuutesi on tätä pienempi ja nostat yrityksestäsi palkkaa, sinut vakuutetaan työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL). 
    • avoimeksi yhtiöksipidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos yhtiössäsi on muitakin yhtiömiehiä ja maksat heille palkkaa, heidät vakuutetaan työntekijän eläkevakuutuksella (TyEL). 
    • kommandiittiyhtiöksi ja olet vastuunalainen yhtiömies, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Jos yhtiössäsi on muitakin vastuunalaisia yhtiömiehiä, tulee heidänkin ottaa YEL-vakuutus. 
    • yksityiseksi elinkeinoharjoittajaksi, pidä YEL-vakuutuksesi voimassaJos yrityksessäsi työskentelee perheenjäseniäsi ja heidän työpanoksensa määrä ylittää YEL-työtulon alarajantulee heidänkin ottaa YEL-vakuutus.  

    Jos yrityksessäsi on työntekijöitätarkista, mitä teet heitä koskevalle TyEL-vakuutukselle.  

    Lue lisää siitä, kenen tulee ottaa YEL-vakuutus
    Lue lisää TyEL-vakuutuksesta

    Ilmoita meille yhtiömuodon muutoksesta

    Ilmoita meille yhtiömuodon muutoksesta yrittäjän verkkopalvelussamme lähettämällä meille viestin. Kerro viestissä seuraavat asiat:

    • muuttuneen yrityksen nimi, y-tunnus, osoite ja muutoksen ajankohta 
    • laskutusosoite eli tieto siitä, haluatko YEL-vakuutuksen laskun itsellesi vai yrityksellesi

    Jos työpanoksesi muuttuu yhtiömuodon muutoksen myötä, myös YEL-työtulo kannattaa tarkistaa vastaamaan muuttunutta työpanostasi.

    Lue lisää YEL-työtulon arvioimisesta ja muuttamisesta

  4. Jos sairastumisesi kestää lyhyen aikaa, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa. Voit tarvittaessa hakea maksuaikaa YEL-maksuillesi yrittäjän verkkopalvelussamme.

    Jos työntekosi keskeytyy useaksi kuukaudeksi sairauden tai vamman vuoksi, YEL-vakuutus kannattaa yleensä päättää. Vakuutus tulee päättää Kelan vahvistamaan työkyvyttömyyden alkamispäivään. Voit tehdä päättämisilmoituksen yrittäjän verkkopalvelussa. Jos palaat sairastumisen jälkeen takaisin yrittäjäksi, ota uusi YEL-vakuutus.

    YEL-työtulosi ratkaisee, kuinka suuren sairauspäivärahan saat. Hae päivärahaa Kelasta.

    Lue lisää maksuajan hakemisesta
    Lue lisää yrittäjän sairastumisesta

  5. Jos jäät perhevapaalle ja lopetat työskentelyn yrityksessäsi kokonaan, voit päättää YEL-vakuutuksesi. Jos jatkat työskentelyä ja työpanoksesi ylittää YEL-työtulon alarajanpidä vakuutuksesi voimassa. Tarkista tällöin, että YEL-vakuutuksesi työtulo vastaa työpanostasi vapaan aikana.  

    YEL-työtulosi ratkaisee, kuinka suuren vanhempainpäivärahan saat. Hae päivärahaa Kelasta.

    Lue lisää yrittäjän perhevapaasta
    Lue lisää YEL-työtulon ala- ja ylärajasta

  6. Voit siirtyä joustavasti vanhuuseläkkeelle täytettyäsi alimman vanhuuseläkeiän. Eläke ei ala automaattisesti, joten muista hakea sitä. Kun myönnämme vanhuuseläkkeen, päätämme YEL-vakuutuksesi automaattisesti. Jos jatkat yrittäjänä samalla kun saat eläkettä, voit ottaa vapaaehtoisen YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta sinulle kertyy uutta eläkettä.

    Jos jatkat yrittäjänä samalla kun saat työkyvyttömyys- tai osatyökyvyttömyyseläkettä tai osittaista vanhuuseläkettä, pidä YEL-vakuutuksesi voimassa, jos työpanoksesi ylittää YEL-työtulon alarajan.

    Lue lisää, milloin voit jäädä vanhuuseläkkeelle
    Lue, miten toimit yrittäjänä eläkkeellä
    Lue lisää YEL-työtulon ala- ja ylärajasta