Artikkelit

Uusi työ uudelta alalta – ammatillinen kuntoutus auttoi palaamaan työelämään

Lista kipeistä kohdista on pitkä: niska, selkä, olkapäät, kädet, polvet, nivelet ja nikamat. Pitkiä sairauslomia, useita leikkauksia. Terveysongelmat eivät kuopiolaista Jouni Räsästä kuitenkaan lannistaneet – päinvastoin. Ammatillisen kuntoutuksen avulla Räsänen opiskeli itselleen uuden ammatin, ja nyt työ nuorten parissa on vienyt mennessään.

Jouni Räsäsen polku työelämässä alkoi jo alle parikymppisenä. Töitä tehden vierähti useampi vuosikymmen, ja työkokemusta kertyi monelta alalta. Räsänen työskenteli autoalalla, lujitemuoviyrityksessä ja rakennuksilla. Välillä hän oli pari vuotta Saksassa töissä. Vuosia yrittäjänä kertyi yli kymmenen, ja repertuaariin kuuluivat tasoite-, rappaus- ja maalaustyöt.

Kaikkia töitä yhdisti se, että ne olivat fyysisesti raskaita. Selkä ja olkapäät olivat kovilla. Yrittäjätaipaleen jälkeen Räsänen työskenteli maalausliikkeessä ja sen jälkeen vielä vuosia asentajana rakennuskonevuokraamo Cramolla.

Kuorma käy koville 

Vaikka työt olivat mielekkäitä, alkoi fyysinen kuorma näkyä kropassa.

– Paikat alkoivat reistailla. Selkä ja olkapäät olivat menneet jo rakennus- ja maalaustöissä, mutta vaivat vain pahenivat. Nivelet ja nikamat olivat niin lujilla, että työnteosta ei tahtonut tulla enää mitään. Kädet eivät esimerkiksi juuri enää toimineet, Räsänen kertoo.

Räsäsen töitä kevennettiin. Hän hoiti enemmän työnjohtotehtäviä, mutta avusti lisäksi muissa töissä. Pitkien sairauslomien ja monien leikkausten jälkeen lääkäri kuitenkin totesi, että fyysinen työ ei enää onnistu.

Uusi suunta uralle 

Jouni Räsänen sai Ilmarisesta määräaikaisen työkyvyttömyyseläkepäätöksen ja sen yhteydessä myös ennakkopäätöksen ammatillisesta kuntoutuksesta. Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto silloin, kun työkyky on heikentynyt niin paljon, ettei omaan työhön enää kykene eivätkä muut työssä jatkamisen tukikeinot auta. Ammatillisen kuntoutuksen keinoja ovat esimerkiksi työkokeilu ja ammatillinen uudelleenkoulutus.

Räsänen oli työkokeilussa kahdessa eri alan yrityksessä, mutta nekään työt eivät enää sopineet hänen terveydentilalleen. Niska ja selkä eivät kestäneet trukilla ajamista ja kädet eivät pystyneet tarkkaan työhön. Oli mietittävä kokonaan toisenlaisia töitä.

Osana ammatillista kuntoutusta Räsänen sai avukseen uravalmentajan. Ratkaisevaa oli kuitenkin oma aktiivisuus ja motivaatio.

– Itse selvitin paljon eri vaihtoehtoja ja soittelin moneen paikkaan. Olen aina tehnyt töitä, enkä halunnut jäädä laakereilleni lepäilemään, vaikka ikää jo oli, Räsänen muistelee. 

Oppisopimuskoulutuksella nuorten pariin 

Räsänen alkoi selvittää, voisiko kouluttautua nuoriso-ohjaajaksi. Hänen vaimonsa työskenteli nuorten parissa, ja ala kiehtoi.

– Olen aina tullut hyvin nuorten kanssa juttuun, ja ala oli vaimon työn kautta tuttu. Olimme aiemmin pohtineet myös tukiperheeksi ryhtymistä. Oma taustakin vaikutti: olen itse nuorisokodissa kasvanut, Räsänen kertailee.

Räsänen löysi lopulta useammankin työkokeilupaikan, joista valita. Työkokeilussa Riistavedellä nuorisokodissa hän solahti helposti nuorten joukkoon. Räsänen nautti työstään, se tuntui omalta.

Uudelleenkoulutus päätettiin toteuttaa oppisopimuskoulutuksena. Se kesti kaksi vuotta ja sisälsi työssä oppimista, opiskelua koulun penkillä, tenttejä sekä työnäyttöjä työpaikalla. Työhön pääsi heti käsiksi, mitä Räsänen piti suuressa arvossa.

– Oppisopimuskoulutuksessa näet, mitä arki todella työssä on.

Uusi työ, uusia taitoja 

Vuosi sitten Räsänen valmistui nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi ja sai vakituisen työpaikan Nuortenkoti Kasvunpolusta – samasta tutusta paikasta, jossa hän teki työkokeilun ja oppisopimuskoulutuksen. Räsänen toimii nyt nuorisokodilla ohjaajana.

– Olen tosi tyytyväinen, kun saan tehdä työtä, jossa on hyvä olla. Työtä tekemällä kivut ja särytkin paljolti unohtuvat. Olen pystynyt jättämään paljon särkylääkkeitä pois. Aina kun olen paikallaan, särkee, Räsänen kertoo.

Hän kehuu työnantajaansa, joka on tukenut ja kannustanut, vaikka terveyshuolia ja leikkauksia on riittänyt viime vuosinakin. Uusi työ on opettanut myös paljon uutta.

– Sosiaaliset taitoni ovat kehittyneet hirmuisesti nuorten kanssa, sekin on positiivista.

Mielekäs työ palkitsee 

Jouni Räsänen oli aiemmin opiskellut aina työssä tai työn ohessa, eikä koulun penkille lähteminen 57-vuotiaana ollut ihan helppoa. Terveyshaasteiden kanssa kamppailevia Räsänen kannustaa kuitenkin selvittämään vaihtoehtoja, vaikka se hankalalta tuntuisikin.

– Ehdottomasti kannattaa aina yrittää, vaikka tuntuisi hankalalta. Sama oli itsellänikin – ajattelin, etten taida jaksaa, ja opiskelu tuntui alkuun vaikealta. Mutta sitten kun löydät mielekkään työn, se palkitsee.

Räsänen kertoo nuorten opiskelukavereiden ottaneen hänet hyvin vastaan.

– Moni voi pohtia, että ihmettelevätkö nuoret, mitä tuo pappa täällä opiskelemassa tekee. Mutta nuoret kannustivat minua hirveästi ja samoin opettajat, Räsänen kiittelee.

Kasvunpolun nuorilta Räsänen kertoo saaneensa hyvää palautetta aitoudestaan. Se on helppo uskoa.


Milloin ammatillista kuntoutusta?

  • Ammatillinen kuntoutus on vaihtoehto silloin, kun muut työhön paluun keinot eivät riitä tai ole mahdollisia – ja kun työkyky on heikentynyt niin paljon, että on vaarana menettää se kokonaan. Tavoitteena on pystyä jatkamaan työelämässä tai palaamaan työhön sairauslomani jälkeen.
  • Ammatillinen kuntoutus voi olla esimerkiksi työkokeilua, työhönvalmennusta tai uudelleenkouluttautumista. Ammatillista kuntoutusta voivat hakea sekä työntekijät että yrittäjät.
  • Lue lisää ammatillisesta kuntoutuksesta   
  • Lue lisää ammatillisesta uudelleenkoulutuksesta 

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita