Artikkelit

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Työttömänä toimeentuloasi takaa useampi taho. Peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta vastaa Kela, ansiopäivärahasta puolestaan työttömyyskassat, jos olet sellaisen jäsen. Työttömyysajalta voi kertyä eläkettä samoin kuin muiltakin palkattomilta ajoilta. Lue lisää eläkkeen kertymisestä.

Jouduin työttömäksi, miten käy eläkkeeni?

Työn tekemisen lisäksi myös tietyt palkattomat ajanjaksot elämäsi varrelta kartuttavat eläkettäsi. Esimerkiksi työttömyysaika ja tietyt sosiaalietuudet voivat kasvattaa eläkkeesi määrää. Etuustiedot ja kertymät päivittyvät automaattisesti työeläkeotteellesi aina seuraavan vuoden keväällä.

Jos joudut työttömäksi, työttömyyskassan maksama ansiopäiväraha kerryttää eläkettäsi alimpaan eläkeikääsi saakka. Ansiopäivärahan ajalta eläkettä kerryttävänä ansiona huomioidaan 75 prosenttia siitä palkka- ja ansiotulosta, jonka mukaan ansiopäivärahasi on laskettu. Lue lisää eläkkeen kertymisestä

Jos sen sijaan Kela maksaa sinulle peruspäivärahaa tai työmarkkinatukea, niistä eläkettä ei kerry.

Sosiaalietuuksista kertyy eläkettä myös osittaisen vanhuuseläkkeen ja perhe-eläkkeen aikana. Sen sijaan työkyvyttömyyseläkkeen, vanhuuseläkkeen ja työuraeläkkeen aikana sosiaalietuudet eivät kerrytä eläkettä. 

Lue lisää eläkkeen kertymisestä ja katso esimerkkejä

Lähtöpaketti eli niin sanottu kultainen kädenpuristus

Jos sinulle tarjotaan työsuhteen päättymisen yhteydessä lähtöpakettia, esimerkiksi tietyn ajanjakson palkkaa vastaavaa summaa, on hyvä tietää, että siitä ei kerry eläkettä. Järjestely voi kulkea myös esimerkiksi nimellä eropaketti, lähtösopimus tai erosopimus.

Eläkeputki pitkäaikaistyöttömälle

Eläkeputkella tarkoitetaan eläkkeelle siirtymistä työttömyyspäivärahan lisäpäivien kautta. Eläkeputki eli lisäpäivämahdollisuus poistuu asteittain vuodesta 2023 alkaen. Voit tutustua sen tilalle tulleeseen, 55 vuotta täyttäneitten muutosturvakokonaisuuteen etuuden maksajan verkkosivuilta.

Lisäpäivillä tarkoitetaan oikeutta ansiopäivärahaan sen jälkeen, kun päivärahaa on jo maksettu enimmäisajalta. Lisäpäiviä voidaan maksaa tietyin edellytyksin siihen asti, kun jäät vanhuuseläkkeelle. Asiasta voit kysyä tarkemmin päivärahan maksajalta eli Kelasta tai työttömyyskassastasi.

Eläkkeen hakeminen, jos saat päivärahaa

Eläkettä pitää aina hakea. Voit hakea sitä aikaisintaan alimmassa eläkeiässäsi. Jos saat päivärahaa lisäpäiviltä, voit itse päättää, haetko eläkkeen vai jatkatko päivärahalla, kunnes niiden maksu loppuu. Tämä pätee myös, jos nostat osittaista vanhuuseläkettä. Huomioithan, että osittaisella vanhuuseläkkeellä voi olla vaikutusta Kelan maksamaan työmarkkinatukeen. Voit varmistaa asian etuuden maksajalta.

Katso, milloin voit jäädä eläkkeelle

Ilmoita hakemuksella, että olet saanut päivärahaa kahden viimeisen vuoden ajalta. Annamme sinulle ensimmäisen eläkepäätöksen mahdollisimman pian, päivässä parissa. Kun saamme tiedon kaikista sinulle maksetuista työttömyyspäivärahoista, oikaisemme eläkkeesi määrän oikeaksi ja maksamme puuttuvan osuuden myös takautuvasti. Eläke alkaa aina kuun 1. päivä, joten suunnittele eläkkeen alkaminen niin, että toimeentuloon ei tule katkosta.

Lue lisää eläkkeen hakemisesta

Työkyvyttömyyseläkkeen hakeminen työttömänä

Työkyvyttömyyseläkettä, kuntoutustukea tai osatyökyvyttömyyseläkettä voit hakea myös silloin, kun olet työttömänä. Yleensä työkyvyttömyyseläkettä edeltää Kelan maksama sairauspäiväraha, jota maksetaan enintään 300 arkipäivältä. Jos et kuitenkaan ole hakenut sairauspäivärahaa, tai sinulla ei ole oikeutta siihen, voit silti hakea työkyvyttömyyseläkettä myös ollessasi työttömänä.

Lue lisää työkyvyttömyyseläkkeestä

Lue lisää kuntoutustuesta

Lue lisää osatyökyvyttömyyseläkkeestä

OmaEläke-palvelussa voit tehdä arvioita tulevasta eläkkeestäsi ja katsoa oman eläkeikäsi. Arviolaskurit eivät kuitenkaan osaa huomioida mahdollisia tulevia työttömyysajan eläkekertymiä.

 

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita