Työnantaja, opasta nuorta työelämän perusasioissa
Uusi työntekijä, kuten esimerkiksi ensimmäistä kesäänsä työssä viettävä nuori, pääsee parhaiten sisään työelämään, kun perehdytät hänet huolellisesti työtehtäviinsä. Yhtä lailla häntä kannattaa opastaa myös työelämää koskevissa perusasioissa.
Työnantajana vastaat työntekijäsi työeläkevakuutuksesta, tapaturmavakuutuksesta ja työttömyysvakuutusmaksusta, ryhmähenkivakuutuksesta sekä sairausvakuutusmaksuista. Lisäksi vastuullasi on veron ennakkopidätys. Nämä ovat nimeltään palkan sivukuluja, ja vaikka ne ovat työnantajan vastuulla, työntekijän on hyvä tietää, että huolehdit näistä hänen puolestaan.
- Perehdyttämisessä on tärkeää huomioida, että nuorta kesäapulaista voivat askarruttaa asiat, jotka meille vuosia työelämässä olleille tuntuvat itsestäänselvyyksiltä. Hiljainen tieto ei siirry ajatuksen voimalla, vaan työsuhteesta, työtavoista ja hyvistä käytännöistä pitää puhua, muistuttaa Ilmarisen henkilöstöpäällikkö Eija Kärenaho.
Miten palkkakuittia luetaan?
Myös työntekijä itse maksaa osan lakisääteisistä maksuista. Käy työntekijäsi kanssa läpi, miten palkkakuitin tietoja luetaan. Uudelle, työelämässä vasta aloittaneelle se ei ole ennestään tuttu dokumentti. Erilaiset lyhenteet ja vähennykset voivat hämmentää ensikertalaista. Ole hänelle se työnantaja, joka ulottaa työelämään perehdytyksen astetta pidemmälle!
Työterveyshuolto kuuluu kesätyöläisellekin
Nuorelle työntekijälle voi olla uutta sekin, että työterveyshuolto kuuluu kaikille työssä käyville työntekijöille työsuhteen laadusta ja kestosta riippumatta. Perehdytä uusi työntekijä myös yrityksenne sairauspoissaolokäytäntöihin. Kerro esimerkiksi, mitkä ovat juuri teidän yrityksenne ohjeet itse ilmoitettavien sairauspoissaolojen ja lääkärintodistuksen toimittamisen osalta ja kenelle ilmoitetaan, jos sairastuu. Käy läpi, mitä työterveyshuoltosopimuksenne sisältää ja kuinka sinne saa yhteyden.
Kerro myös työeläkkeestä
Eläkekertymän pääsee tarkastamaan verkosta yleensä muutaman viikon sisällä ensimmäisestä palkanmaksusta. Ilmarisessa vakuutettu työntekijä näkee eläkekertymänsä OmaEläkkeessä. Jos olet vakuuttanut työntekijäsi jossakin toisessa työeläkeyhtiössä kuin Ilmarisessa, hän pääsee alkuun osoitteessa tyoelake.fi/tyoelakeote (tyoelake.fi).
Työeläkeotteella on rahanarvoista tietoa. Ote lähetetään postitse joka kolmas vuosi, jollei sitä ole tarkastanut verkossa. Suosittelemme meillä vakuutettuja katsomaan työeläkeotteensa OmaEläkkeestä, jossa se on aina ajan tasalla. Työeläkeotteen tarjoaa se eläkeyhtiö, jossa työntekijä kulloinkin on vakuutettuna.
Muista työtodistus
Kun kesätyöntekijäsi työrupeama päättyy, hän on oikeutettu saamaan työstään todistuksen. Siitä voi olla hyötyä seuraavaa työpaikkaa hakiessa. Jos olette olleet puolin ja toisin tyytyväisiä kesätyökokemukseen, voit myös tarjoutua toimimaan jatkossa hänen suosittelijanaan työnhaussa ja näin auttaa nuorta eteenpäin työelämässä.
Lue lisää
Työnantaja, tiedätkö työntekijän palkan sivukulut?
Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?
Lue myös
Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit
Lisää aiheesta
Canonilla arvostetaan konkareita – jatkuva oppiminen pitää työkykyä yllä
Canon on Japanissa vuonna 1937 perustettu globaali teknologiayritys. Suomessa Canon on toiminut 1980-luvun alusta lähtien. Lähes yhtä kauan yhtiössä työskennellyt Harry Heinonen on pysynyt mukana alan kehityksessä jatkuvan koulutuksen avulla. Canonilla suunnitelmallinen työkykyjohtaminen tukeekin työssä jatkamista. Hyvä työ näkyy myös yrityksen maksuluokassa.
Eläkeaikeet osaksi kahvipöytäkeskusteluja – näin se tehtiin BRP:llä
Eläkeikää lähestyviä on työpaikalla paljon, mutta eläkeaikeista keskustellaan vähän. Kuulostaako tutulta? Lue, miten eläköityminen saatiin BRP:llä osaksi arjen keskusteluja ja miten heillä tuetaan pitkiä työuria.
Vaikutamme yhdessä muiden sijoittajien kanssa
Aktiivisena omistajana vaikutamme sijoituskohteisiimme paitsi itsenäisesti, myös yhdessä muiden sijoittajien kanssa tai osana laajempaa sijoittajaryhmää.