Artikkelit

Työnantaja, tiedätkö mihin maahan vakuutat työntekijäsi?

Oletko palkkaamassa ulkomaalaisen työntekijän Suomeen tai lähettämässä työntekijäsi Suomesta töihin ulkomaille? Työnantajana sinun on huolehdittava työntekijöittesi työeläkevakuuttamisesta riippumatta siitä, missä maassa he työskentelevät tai kauanko työsuhde kestää.

Kun otat työntekijällesi TyEL-vakuutuksen, huolehdit, että hän saa työstään ansaitsemansa eläkkeen. Jokainen maksamasi palkka kerryttää työntekijäsi eläkettä. Kaikenlainen työvoima, myös lyhytaikainen kausityö, täytyy TyEL-vakuuttaa. Se, missä maassa työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturva järjestetään, riippuu työskentelymaasta ja työskentelyajan pituudesta.

Ulkomailta Suomeen saapuvan työntekijän vakuuttaminen

Kun palkkaat ulkomaalaisen työntekijän töihin Suomeen, huolehdit hänen eläketurvastaan pääsääntöisesti Suomen lakien mukaisesti. Jos ulkomaalainen työntekijäsi tulee suoraan suomalaisen työnantajan palvelukseen, hän kuuluu Suomen työeläkevakuutuksen piiriin heti aloittaessaan työskentelyn. 

Se, miten sinun tulee tarkemmin ottaen toimia, riippuu siitä, mistä maasta palkkaat työntekijän.

Lue lisää ulkomailta Suomeen saapuvan työntekijän vakuuttamisesta

Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän vakuuttaminen

Työnantajana järjestät työntekijäsi eläke- ja sosiaaliturvan myös silloin, kun hän työskentelee Suomen rajojen ulkopuolella esimerkiksi ulkomaankomennuksella. Myös ulkomaan etätyön aikana sinulla on työnantajana muutama tärkeä asia muistettavanasi.

Lue lisää Suomesta ulkomaille lähtevän työntekijän vakuuttamisesta

Kerro työntekijällesi hänen eläketurvastaan

Ulkomaalaiselle työntekijälle saattaa olla myönteinen yllätys, että hän saa aikanaan hakea eläkettä myös Suomesta. Myös kausityöntekijälle on mukava kertoa, että lähtiessään Suomesta takaisin kotimaahansa hän on kerryttänyt palkan ja työkokemuksen lisäksi muutakin – nimittäin itselleen työeläkettä.

Lue lisää eläkkeen hakemisesta ulkomailta

Tarjoa hyvä alku ulkomailta muuttavalle työntekijällesi

Työluvat, viranomaisasiat, toimeentulo ja sopeutuminen – miten saada kaikki ulkomailta palkattavan työntekijän asiat järjestymään Suomessa? Tule kuulolle neliosaiseen Töihin Suomeen -webinaarisarjaan syksyn aikana. Luvassa on ainutlaatuinen tilaisuus kuulla kattavasti kaikkia tahoja, joita tarvitset työperäisen maahanmuuton sujuvassa startissa.

Lue lisää ja ilmoittaudu

Lue lisää

Palkkaatko työvoimaa kesäkaudelle? Muista eläketurva!

Etätyö ulkomailla – tietoa työnantajalle

Lue myös

Kasvata liiketoimintaasi kansainvälisellä osaamisella (workinfinland.com)

Lisää aiheesta

Artikkelit 23.7.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Artikkelit 11.7.2024

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Oletko jo lähellä eläkeikääsi, mutta sait ikävän uutisen työsuhteesi päättymisestä, tai oletko ollut jo pidempään työttömänä? Kasasimme tietopaketin siitä, miten katkot työuralla tai työuran päättyminen odotettua aiemmin vaikuttavat eläkkeeseesi. Työttömänä voit jäädä eläkkeelle samoilla ehdoilla kuin työntekijänä eli kun eläkeikäsi tulee täyteen.

Milloin ja miten työtön pääsee eläkkeelle?

Artikkelit 2.7.2024

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit

Kesätyöntekijät ovat parhaillaan työn touhussa työpaikoilla. Tärkeintä on tietenkin perehdyttää uusi tekijä työhön, mutta on muutakin, mistä työelämän tulokkaan on hyvä tietää.

Oletko uusi työelämässä? Lue tärkeät tärpit
Lisää ajankohtaisia artikkeleita