Artikkelit

Palkkaatko työvoimaa kesäkaudelle? Muista eläketurva!

Pitääkö kesäapulainen tai -tuuraajakin eläkevakuuttaa? Kun tietyt reunaehdot täyttyvät, vastaus on kyllä. Lisäksi sinun tulee ilmoittaa kausityöntekijöille maksamasi palkat tulorekisteriin.

Työntekijä pitää vakuuttaa, jos hänen kuukausipalkkansa on yli 68,57 euroa (vuonna 2024) ja hän on 17–67-vuotias. Työntekijäsi kansalaisuudella ei ole merkitystä, eikä sillä, toimitko työnantajana yksityishenkilönä vai yrityksen nimissä.

Lue lisää TyEL-vakuutuksesta

Uusi vai vanha työnantaja?

Jos sinulla on TyEL-vakuutus jo ennestään, ilmoita myös kesä- ja muiden tilapäisten työntekijöittesi palkkatiedot samaan TyEL-vakuutukseen. Palkkatiedot tulee ilmoittaa tulorekisteriin viiden päivän kuluessa palkanmaksupäivästä. Aikaisintaan voit ilmoittaa tietoja tulorekisteriin 45 päivää ennen maksupäivää.

Jos sinulla ei vielä ole voimassa TyEL-vakuutusta, voit vakuuttaa työntekijäsi tilapäisenä työnantajana. Palkkatiedot voit ilmoittaa tulorekisteriin helposti esimerkiksi Palkka.fi-palvelun avulla.

Lue lisää tilapäisenä työnantajana toimimisesta

Palkka.fi-palvelussa maksat myös TyEL-laskun

Huomaathan, että TyEL-maksujen laskutuksen suhteen yritys- ja kotitalouskäyttöliittymät poikkeavat hieman toisistaan.

Jos olet Palkka.fi-palvelun yrityskäyttäjä, voit valita TyEL-maksun toimitustavaksi laskun työeläkeyhtiöltä, jolloin saat laskun meiltä paperisena tai sähköisesti.

Jos käytät palvelua kotitaloutena, et voi valita laskutustapaa, vaan lasku tulee tulorekisteri-ilmoituksen jälkeen näkyviin Palkka.fi-palvelun Maksut-luetteloon.

Lue lisää Palkka.fi:stä

Palkkasitko apua yksityishenkilönä?

Myös silloin, kun palkkaat kotiisi esimerkiksi nuoren lastenhoitajaksi tai avuksi pihatöihin, olet työnantaja. Sinun tulee muistaa työnantajalle kuuluvat velvollisuudet kuten työeläkevakuutus.

Lue lisää kotitaloustyönantajana toimimisesta

Kun maksat 17–67-vuotiaalle työntekijällesi palkkaa yli 68,57 euroa kuukaudessa, sinun on otettava hänelle eläkevakuutus.

Muista myös ilmoittaa maksamasi palkat tulorekisteriin. Palkan määrä tai työntekijän ikä eivät vaikuta tähän ilmoittamisvelvollisuuteen. Tulorekisteri-ilmoitus täytyy aina tehdä.

Ota TyEL-vakuutus helposti ja nopeasti verkosta

Myös ulkomaalainen kausityöntekijä tulee vakuuttaa

Työnantajana vakuutat työsuhteessa työskentelevän ulkomaisen työntekijäsi eläketurvan samalla tavalla kuin suomalaisten työntekijöittesi. Suomessa tehtävä työ vakuutetaan Suomessa riippumatta työntekijän ja työnantajan kansalaisuudesta. Vain poikkeustapauksissa muualta tulevaa työntekijää ei tarvitse vakuuttaa Suomessa. Ilmoita myös ulkomaalaisen työntekijäsi ansiot tulorekisteriin.

Lue lisää ulkomailta Suomeen saapuvan työntekijän vakuuttamisesta

Kun TyEL-vakuutat ulkomaalaisen työntekijäsi Suomessa, hänelle karttuu työeläkettä Suomessa. Eläkevakuutusmaksuja ei palauteta, kun työntekijäsi palaa kotimaahansa, vaan hänen tulee hakea Suomessa tekemästään työstä kertynyt eläke aikanaan täältä. Eläkettä tulee aina muistaa hakea, se ei ala automaattisesti.

Kun palkkaat ulkomaalaisen työntekijän töihin Suomeen, selvitä ensin, onko hänelle myönnetty lähtömaassaan lähetetyn työntekijän todistus tai A1-todistus.

Lue lisää A1-todistuksesta (etk.fi)

Jos palkkaat työntekijöitä myös ulkomailta, suosittelemme osallistumaan seuraavaan ulkomaantyön webinaariimme 25.4.2024.  Kerromme, mitä tulee ottaa huomioon, jos työntekijäsi lähtee töihin ulkomaille ja neuvomme työnantajaa, joka palkkaa ulkomailta työntekijöitä Suomeen.
Mukana asiantuntijoita Ilmarisen lisäksi Digi- ja väestörekisterikeskuksesta, Eläketurvakeskuksesta, Kelasta, Maahanmuuttovirastosta sekä Vialto Partners'lta.

Lue lisää ja ilmoittaudu webinaariin

Lue lisää

Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen

Palkkatietojen ilmoittaminen tulorekisteriin

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita