Jos olet tyytymätön saamaasi päätökseen YEL-vakuutuksesta

Ilmarisen tekemät päätökset perustuvat työeläkelainsäädäntöön.  Jos et ole tyytyväinen meiltä saamaasi päätökseen, voit hakea siihen muutosta.

Voit hakea muutosta päätökseen

Jos olet tyytymätön YEL-vakuutuksesta saamaasi päätökseen voit hakea muutosta kirjallisesti 30 päivän kuluessa siitä, kun sait päätöksen tiedoksi. Osoita valitus työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalle (TELK), mutta lähetä se Ilmariseen. TELK on eläkelaitoksista ja Eläketurvakeskuksesta riippumaton muutoksenhakuelin. Mikäli hyväksymme pyytämäsi muutokset, oikaisemme itse päätöksemme.

Miten valitus tehdään?

Tee valitus kirjallisesti. Ilmoita valituksessa:

  • että se on osoitettu Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalle
  • päätös, johon haet muutosta
  • mitä muutoksia vaadit tehtäväksi
  • perusteet, joilla vaadit muutosta
  • nimesi, henkilötunnuksesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi

Liitteet ja lisäselvitykset voit toimittaa suojattuna viestinä. Lisäselvityksiä voit tarvittaessa toimittaa myöhemminkin. Jo aiemmin Ilmariseen toimittamiasi selvityksiä ei tarvitse lähettää uudelleen.

Miten valitus lähetetään?

Valituksen lähettämiseen on kolme tapaa. Nopeiten teet sen verkkopalvelussamme. Lue alta lisää eri vaihtoehdoista.

Verkkopalvelussa

Kirjaudu yrittäjänä verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella hoitamaan omaa YEL-vakuutustasi. 

Jos muutoksenhaku koskee työtuloasi, valitse kirjautumisen jälkeen kohta Hae muutosta työtuloon, valitse kohta Valitus, täytä tiedot ja lähetä ilmoitus. Jos valituksesi koskee muuta kuin työtuloa, kuten vakuutuksen alkamista tai päättymistä, valitse kohta Lähetä viesti, kerro mitä muutosta haet ja anna perustelusi muutokselle.

Verkkopalvelun kautta et voi lähettää liitteitä. Verkkopalvelun kautta tunnistautuneena lähetettyä valitusta ei tarvitse allekirjoittaa. Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunta voi kuitenkin tarvittaessa pyytää sinua täydentämään valitusta allekirjoituksellasi.

Suojattuna viestinä

Suojattuna viestinä voit lähettää valituksesi ilman kirjautumista. Pääset lähettämään viestin sivuiltamme Ota yhteyttä -kohdasta. Suojattu viesti kohdassa valitse Valitus päätöksestä. Laita viestin aiheeksi: ”Valitus YEL-päätöksestä”. Suojatun viestin kautta voit lähettää myös liitteet.

Postitse

Postitse voit toimittaa valituksen osoitteeseen Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Muutoksenhaku, PL 2, 00018 ILMARINEN. Tällöin valitus on allekirjoitettava. Mikäli valituksen on laatinut puolestasi joku muu, valtuuta hänet hoitamaan asiaa allekirjoittamallasi vapaamuotoisella valtakirjalla.

Milloin valituksen on oltava perillä?

Valituksen on oltava meillä viimeistään kolmantenakymmenentenä päivänä siitä, kun sait tiedon päätöksestä. Katsomme sinun saaneen tiedon päätöksestä seitsemäntenä päivänä päätöksen postituspäivän jälkeen.

Valituksen siirtyminen työeläkeasioiden muutoksenhakulautakunnalle

Jos hyväksymme pyytämäsi muutokset, oikaisemme itse päätöksemme. Jos emme voi oikaista saamaasi päätöstä pyyntösi mukaisesti, siirrämme valituksesi ja asiaasi liittyvät selvitykset Työeläkeasioiden muutoksenhakulautakuntaan käsiteltäväksi. Ilmoitamme siirrosta sinulle.