Artikkelit

Kesätyöntekijä tulossa taloon? Muista huolehtia hänen eläketurvastaan

Kesätyöntekijöiden rekrytointi on käynnissä monissa yrityksissä parhaillaan. Kun sopivat tekijät löytyvät, muista hoitaa ajoissa kuntoon myös heidän eläkevakuuttamisensa. Yhtä lailla yksityishenkilönä muista, että sinusta tulee työnantaja, jos palkkaat kesäksi esimerkiksi lapsenvahdin, mökkitalkkarin tai ruohonleikkaajan.

Velvollisuus vakuuttaa työntekijä koskee tiettyjen ehtojen täyttyessä jokaista työnantajaa - niin yrityksiä kuin yksityishenkilöitä. Kokosimme alle tietoa kausityövoiman vakuuttamisesta sekä muistilistan avuksi työntekijän palkkaamiseen.

Muistathan myös, että kaikki maksetut palkat ja palkkiot tulee ilmoittaa tulorekisteriin - myös alaikäisille ja ulkomaalaisille työntekijöille maksetut palkat ilman euromääräistä alarajaa.

Lue tarkemmin, milloin sinun tulee vakuuttaa työntekijäsi

Muistilista kesätyöntekijän palkkaukseen

1. Kartoita

Kartoita työtehtävät, joihin tarvitset kesätyöntekijän tai -tekijöitä. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet.

Nuoren työntekijän enimmäistyöaika riippuu hänen iästään. 15 vuotta täyttäneellä työaika voi olla ylitöineen enintään 9 tuntia vuorokaudessa ja 48 tuntia viikossa. Alle 15-vuotiaan työaika saa olla enintään seitsemän tuntia, eikä ylitöitä saa tehdä.

Kattavammat tiedot nuoren työntekijän työajoista saat Työsuojeluhallinon sivuilta (työsuojelu.fi).

2. Rekrytoi

Rekrytoi kesätyöntekijät yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijäsi. Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen.

Perehdy Tutustu työelämään ja tienaa -kesätyömalliin (oikotie.fi)

3. Tee työsopimus

Työsopimus on hyvä tehdä kirjallisesti. Kirjaa työsopimukseen ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.

Tarkista myös, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.

4. Perehdytä

Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain vähän aikaa. Hyvin perehdytetty työntekijä viihtyy paremmin, on sitoutunut ja pääsee sujuvammin kiinni itse työhön sekä työyhteisöön.

5. Palkkalaskelma ja työtodistus

Anna kesätyöntekijälle palkanmaksun yhteydessä palkkalaskelma. Kun työsuhde loppuu, muista antaa myös työtodistus.

Hoida TyEL-asiat verkkopalvelussa

Kun TyEL-vakuutuksesi tulee voimaan, saat tunnukset työnantajan palveluun. Siellä voit hoitaa kaikki TyEL-sopimukseesi liittyvät vakuutusasiat. Jos sinulla aiemmin ollut käytössäsi vain yrittäjän verkkopalvelu, voit pyytää vakuutusten yhdistämistä saman käyttäjätunnuksen alle. Tee se lähettämällä meille asiasta viesti yrittäjän palvelun kautta.

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään kesä- ja kausityöntekijän vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä numerossa 010 195 000 (matkapuhelinmaksu/paikallisverkkomaksu).

Lue lisää

Lue lisää ensimmäisen työntekijän palkkaamisesta
Lue lisää työnantajamaksuista
Ota TyEL-vakuutus verkossa

Lisää aiheesta

Artikkelit 18.4.2024

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Napolilaisista pizzoistaan tunnetussa Via Tribunalissa työntekijöiden työkyvystä huolehtiminen on tärkeää. Nuoressa ja pienessä yrityksessä Ilmarisen kyselyt ja oppimisympäristö ovat HR-päällikkö Hanna Rauhalan tukena työvireen seuraamisessa ja esihenkilötyön kehittämisessä. Henkilöstöhallinnon tiimin paikkaa on täyttänyt Rauhalalle Oma asiantuntija -palvelu, jossa hän on voinut puhua yhteistä ”HR-kieltä” toisen ammattilaisen kanssa.

Via Tribunalin ”yhden hengen HR-osaston” tukena ovat Ilmarisen työkykypalvelut

Artikkelit 8.4.2024

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?

Sairauspoissaoloja ei toivo kukaan – olivat ne sitten lyhyitä tai pitkiä. Milloin osa-aikainen sairauspoissaolo on vaihtoehto? Pitääkö sairauslomasta aina maksaa palkka? Entä mitä työpaikalla kannattaa tehdä, jos työntekijän sairausloma pitkittyy?

Sairauspoissaolot – mitä niistä tulee tietää?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita