Tervetuloa eläkevakuutusostoksille!

Meiltä saat yrittäjän YEL-vakuutuksen ja työnantajan TyEL-vakuutuksen käden käänteessä. Tarvitset vain muutaman minuutin aikaa sekä verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Kumpi vakuutus laitetaan?

Milloin eläkevakuutus pitää ottaa?

Yrittäjän YEL-vakuutus

YEL-vakuutus on yrittäjän eläke- ja sosiaaliturvan perusta, ja siksi se on lakisääteinen eli pakollinen vakuutus. Sinun tulee ottaa YEL-vakuutus, kun täytät seuraavat ehdot:

  1. Olet 18-67-vuotias
  2. Asut Suomessa
  3. Työskentelet itse yrityksessäsi
  4. Toimit yrittäjänä yhtäjaksoisesti vähintään neljä kuukautta
  5. *YEL-työtulosi on vähintään 9 010,28 euroa vuodessa vuonna 2024.

*YEL-työtulo on työpanoksesi rahallinen arvo. Kun arvioit YEL-työtuloasi, mieti se näin: paljonko maksaisit palkkaa toimialallasi vuoden ajalta yhtä ammattitaitoiselle henkilölle kuin itse olet, jos hän tekisi työsi. Huomaathan, että YEL-työtulo ei tarkoita verotettavia tulojasi eikä itsellesi maksamaasi palkkaa yrittäjänä.

Kun siirryt ostamaan vakuutusta, saat apua työtulon arviointiin.

Työnantajan TyEL-vakuutus

TyEL-vakuutus on työntekijän eläketurva, ja siksi se on lakisääteinen eli pakollinen vakuutus. Sinun tulee ottaa TyEL-vakuutus, kun täytät vähintään yhden seuraavista ehdoista:

  1. sinulla on jatkuvassa työsuhteessa vähintään yksi työntekijä
  2. maksat palkkoja vähintään 9 822 euroa puolessa vuodessa (2024).

Jos et työllistä jatkuvasti työntekijää ja maksat palkkoja alle 9 822 euroa puolessa vuodessa (2024), voit toimia tilapäisenä työnantajana. Tällöin et tarvitse TyEL-vakuutusta vaan riittää, että maksat työeläkemaksun.