Tiedote 15.9.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä nousi jo neljättä kuukautta peräkkäin

Työntekijämäärä nousi elokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Elokuu oli jo neljäs peräkkäinen kuukausi, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti henkilöstövuokrauksen sekä viestinnän ja tietotekniikan aloilla, joilla työntekijämäärä nousi noin neljä prosenttia. Alueellisessa vertailussa vahvin kehitys oli Etelä-Suomessa, jossa työntekijöiden määrä lisääntyi yli puolitoista prosenttia.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä nousi elokuussa 0,6 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun heinäkuussa kasvua tuli 1,6 prosenttia.

– On hienoa, että työntekijämäärän kehitys jatkuu jo neljättä kuukautta positiivisena, vaikka kasvu hivenen elokuussa hidastuikin. Plussan puolella toimialoista pääsivät viestinnän ja tietotekniikan (+4,5 %), henkilöstövuokrauksen (+3,8 %), kaupan (+2,2 %) ja teollisuuden (+0,8 %) alat, sanoo Ilmarisen data-analyytikko Aleksi Kinnunen.

Osassa Ilmarisen seuraamista toimialoista kehitys kulki kuitenkin elokuussa päinvastaiseen suuntaan.

– Kuljetus (-3,5 %), rakentaminen (-3,3 %) ja sekä majoitus- ja ravitsemusala (-2,3 %) olivat laskusuunnassa. Edessä häämöttävä yhteiskunnan avaaminen ja koronarajoituksista luopuminen voi kuitenkin kiihdyttää etenkin majoitus- ja ravitsemusalan sekä muun palvelusektorin kasvua, Kinnunen pohtii.

Alueellisesta kehitystä tarkasteltaessa etenkin Etelä-Suomen tilanne näytti kasvavan vauhdilla.

– Alueellisista tuloksissa Etelä-Suomen kehitys (+1,6 %) oli elokuussa voimakkaampaa kuin muualla Suomessa. Hyvässä tuntumassa tuli Itä-Suomi (+1,0 %), jossa positiivinen vire työntekijämäärän kehityksessä on jatkunut jo yli puolen vuoden ajan.

Kasvua kaikilla alueilla

Elokuussa kaikki Suomen alueet lisäsivät työntekijämääriään. Etelä-Suomen hyvän kehityksen (+1,6 %) lisäksi myös Itä-Suomessa suunta oli vahvan positiivinen: lisäystä työntekijämäärään tuli noin prosentti edelliseen vuoteen verrattuna. Kaikilla alueilla Suomessa kehitys oli kasvussa, kun myös Pohjois-Suomi (+0,8 %) ja Länsi-Suomi (+0,4 %) pääsivät plussan puolelle.

Etelä-Suomi (+1,6 %): Ilmarisen seuraamista toimialoista kasvu oli vahvinta henkilöstövuokrauksessa (+8,5 %) sekä viestintä- ja tietotekniikassa (+3,4 %). Sen sijaan kuljetus (-6,2 %) ja rakentaminen (-5,5 %) ja olivat laskussa.

Länsi-Suomi (+0,4 %): Länsi-Suomessa kehitys oli erittäin myönteistä viestintä- ja tietotekniikassa (+9,1 %). Laskua tuli kuitenkin henkilöstövuokrauksen (-12,8 %), rakentamisen (-2,2 %) ja kuljetuksen toimialoilla (-0,8 %).

Itä-Suomi (+1,0 %): Itä-Suomessa erityisen hyvin kasvoivat henkilöstövuokraus (+36,7 % - luvun suuruuteen vaikuttavat alan pienehköt työntekijämäärät alueella), teollisuus (+5,7 %) sekä ravitsemus- ja majoitus (+3,1 %). Laskua tuli kuljetuksessa (-0,9 %) ja rakentamisessa (-0, 5 %).

Pohjois-Suomi (+0,8 %): Pohjoisen seuratuista toimialoilla kasvu oli vahvinta viestintä- ja tietotekniikassa (+4,9 %), kaupan alalla (+4,1 %) sekä rakentamisessa (+2,9 %). Laskua tuli henkilöstövuokrauksessa (-36,2 % - pieni työntekijämäärä vaikuttaa luvun suuruuteen), ravitsemus- ja majoitusalalla (-5,6 %) sekä teollisuudessa (-1,5 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 40 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin:

Lisätietoja:

Aleksi Kinnunen, data-analyytikko, p. 050 577 9115, aleksi.kinnunen@ilmarinen.fi
Liina Aulin, viestintä- ja yhteiskuntasuhdejohtaja, p. 040 7709 400, liina.aulin@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 14.6.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski edelleen joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Uutinen 10.6.2024

Ilmarinen näkyy Finanssialalle-Instagramissa

Ilmarisen kesätyöntekijät ylläpitävät tällä viikolla "Finanssialalle" Instagram-tiliä. Tarkoituksena on tehdä työskentelyä Ilmarisessa ja koko finanssialalla tunnetuksi.

Ilmarinen näkyy Finanssialalle-Instagramissa

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen
Lisää uutisia ja tiedotteita