Tiedote 3.10.2022

Vuoden vanhusteko 2022: Lahden Lähimmäispalvelu ry:n Kiinni elämässä -toiminta

Viidennentoista kerran jaettavan Vuoden vanhusteko -palkinnon on tänä vuonna saanut Lahden Lähimmäispalvelu ry:n Kiinni elämässä -toiminta. Sen ansiosta kotona asuvien lahtelaisten osallisuus, hyvinvointi ja toimijuus ovat lisääntyneet, ja kaupunkiin on syntynyt ikäihmisten avoin yhteisö, johon voi kuulua itselle sopivalla tavalla.

Palkitun hankkeen tavoitteena on luoda lahtelaisille kotona asuville ikäihmisille mielekästä toimintaa ja monipuolisia osallistumisen mahdollisuuksia oman kodin lähellä. Iäkkäät ihmiset on otettu mukaan toiminnan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Nuorten ja vanhusten kohtaamisilla lisätään ylisukupolven kanssakäymistä kulttuurisen vanhustyön keinoin. Ikäihmiset on otettu mukaan kulttuurin tekemiseen vastaanottamisen sijaan.

- Olemme pitkäjänteisesti kehittäneet kotona asuvien ikääntyneiden vapaa-ajantoimintaa. Tuntuu hienolta, että se nyt huomioidaan näin upealla tavalla, Lahden Lähimmäispalvelu ry:n toiminnanjohtaja Jonna Piipponen-Karkulowski iloitsee.

Hankkeen sydän on avoimet ja maksuttomat kaupunginosakerhot, jotka kokoontuvat säännöllisesti eri puolilla kaupunkia helposti saavutettavissa paikoissa kuten kerrostalojen kerhotiloissa.

- Kesäisin ihmiset kokoontuvat Niittykestien merkeissä luontokohtaamispaikoilla. Kolmessa kaupunginosassa toimii yhteisöllinen puutarha, jossa nautitaan viikoittain lähiluonnosta niittykukkia ja hyötykasveja kasvattaen sekä juodaan termospullokahvit. Kuukausittaisilla Kaivolla tavataan -treffeillä tutustutaan porukalla oman kotikaupungin lähikohteisiin paikallisliikenteen bussilla, Piipponen-Karkulowski kuvailee toimintaa.

- Kiinni elämässä -toiminnan ansiosta kotona asuvien lahtelaisten ikäihmisten hyvinvointi on lisääntynyt. Kaupunkiin on syntynyt ikäihmisten avoin yhteisö, johon voi kuulua itselle sopivalla tavalla. Ikääntyneiden ääni, tarpeet ja oma kulttuuri ovat tulleet hankkeen toiminnan myötä nähdyksi, kuulluksi ja tunnistetuksi paremmin, perustelee valintaa Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen.

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnon saajaksi. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se myönnetään hyvälle vanhustyön teolle tai hankkeelle. Palkinto myönnetään hakemusten perusteella ja palkittavan vanhusteon valitsee Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton arviointiraati. Palkinto jaettiin nyt viidennentoista kerran. Sen avulla halutaan tukea vanhustyön menetelmien kehittämistä ja nostaa vanhustyön arvostusta.

Vanhustenpäivän juhlaa vietettiin Savonlinnassa

Vuoden vanhusteko -palkinto jaetaan valtakunnallisessa Vanhustenpäivän pääjuhlassa. Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää vietettiin jo 69. kerran. Sitä seuraava viikko on ollut Vanhustenviikko vuodesta 1971 lähtien. Vanhustenviikon kampanjallaan Vanhustyön keskusliitto kannustaa kuntia, yhteisöjä, seurakuntia ja organisaatioita järjestämään tapahtumia ja toimintaa iäkkäille ihmisille ympäri Suomen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii tänäkin vuonna teemaviikon suojelijana.

- Vanhustenviikon tämän vuoden teema Yhdessä luontoon – joka iän oikeus muistuttaa siitä, että luonnosta nauttiminen on jokaisen oikeus iästä ja toimintakyvystä riippumatta. Haluamme kannustaa kaikkia vanhustyötä tekeviä tahoja järjestämään ikääntyneille mahdollisuuden monisukupolviseen yhdessä luonnosta nauttimiseen, Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara kertoo.

Valtakunnallinen Vanhustenpäivän pääjuhla paikallisille iäkkäille ihmisille ja heidän läheisilleen pidettiin Savonlinnassa sunnuntaina 2.10.2022. Vanhustenpäivä aloittaa Vanhustenviikon (2.-9.10.2022), jonka aikana järjestetään runsain mitoin toimintaa ja ohjelmaa iäkkäille eri puolilla Suomea.

Ensi vuoden Vanhustenpäivän juhlaa vietetään Iisalmessa sunnuntaina 1.10.2023.

Kuva: Joonas Vuorela

Lisätietoja

 

Ajankohtaista

Uutinen 30.5.2024

Yhtiökokouskaudella huomio erityisesti johdon palkitsemiseen

Työeläkeyhtiö Ilmarinen osallistui kevään yhtiökokouskaudella 109 kotimaiseen yhtiökokoukseen. – Kiinnitimme jälleen tällä yhtiökokouskaudella huomiota erityisesti palkitsemisraportteihin ja palkitsemispolitiikkoihin, Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen johtaja Karoliina Lindroos kertoo.

Yhtiökokouskaudella huomio erityisesti johdon palkitsemiseen

Uutinen 22.3.2024

Earth Hour – varaudumme hyvään huomiseen

Varaudumme hyvään huomiseen ja osallistumme jälleen Earth Hour -tapahtumaan. Sammutamme valot Helsingin Ruoholahdessa sijaitsevalla pääkonttorilla ilmaston puolesta lauantaina 23.3. kello 20.30–21.30.

Earth Hour – varaudumme hyvään huomiseen
Lisää uutisia ja tiedotteita