Ilmiöt

Yrittäjä, näin vähennät YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa

Yrittäjänä voit vähentää YEL-vakuutusmaksusi verotuksessa. Voit tehdä vähennyksen joko omassa, puolisosi tai yrityksesi verotuksessa. Se, mikä tapa kulloinkin kannattaa, riippuu esimerkiksi siitä, oletko toiminimiyrittäjä vai harjoitatko yritystoimintaa yhtiössä.

Yrittäjäeläkkeen vakuutusmaksut ovat yrittäjälle iso menoerä, mutta onneksi maksetut maksut voi vähentää verotuksessa. Silloin tosiasiallista maksettavaa jää vähemmän. Ja mitä suuremmat vakuutusmaksut, sitä pienempi tosiasiallinen maksuprosentti.

Yrittäjänä voit myös itse valita, vähennätkö maksut omassa tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa vai yrityksesi verotuksessa.

Riippuu muun muassa yritysmuodosta ja verovuoden muiden tulojesi määrästä, mikä vähennystapa kannattaa. Maksut kannattaa kohdistaa niihin tuloihin, joiden veroprosentti on suurin.

Toiminimiyrittäjä, näin vähennät YEL-maksut verotuksessa

Toiminimiyrittäjänä maksut kannattaa yleensä vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa, jolloin ne kohdistuvat kokonaan ansiotuloon.

Jos ansiosi ovat pienet, kannattaa katsoa mahdollisen puolison puoleen. Jos hänellä on suuremmat tulot, vakuutusmaksu kannattaa hyödyntää hänen verotuksessaan. Mitä suuremmat ansiotulot, sen pienempi on tosiasiallinen YEL-maksun maksuprosentti – olivatpa tulot sitten omasi tai puolisosi.

Yritystoimintaa yhtiössä – näin vähennät maksut

Jos harjoitat yritystoimintaa yhtiössä, sinun kannattaa useimmiten antaa yhtiön hoitaa sekä vakuutusmaksut että niiden vähentämisen, jos yhtiö tekee voittoa.

Merkitystä on näissäkin tilanteissa muiden tulojen määrällä. Pienituloisenkin voi kuitenkin olla kannattavaa vähentää maksut yrityksen kautta pääomaverotuksessa, koska tulon kertymistä korkeammin verotettavana pääomatulona ei voi estää samalla tavoin kuin toiminimen verotuksessa.

Olennaista on muistaa, että jos YEL-maksut haluaa vähentää verotuksessa yrityksen kuluina, yrityksen pitää myös maksaa maksut.

Arvioi verovaikutus laskurilla

Hyvä yleisohje yrittäjälle verotusasioissa on pitää homma simppelinä.

Panosta yritystoimintaan, sillä lopulta maksujen vähentämisen optimoinnilla on merkitystä vain silloin, kun yritys menestyy ja voittoa kertyy. Ja jos olet pienituloinen, katso verotuksessa aina suurituloisemman puolison puoleen.

Voit arvioida eri veroratkaisujen vaikutuksia yrittäjän kokonaistuloihin verolaskurilla osoitteessa vero.fi.

Yrittäjän maksaman maksun vähentämisen voi päättää hieman myöhemminkin. Toiminimiyrittäjänä voit siis valita vielä veroilmoitusta täyttäessäsi, vähennätkö vakuutusmaksut yrityksen vai henkilökohtaisessa verotuksessasi.

Muista nämä

  • YEL-maksun maksaja olet sinä tai yrityksesi.
  • Vähennä YEL-maksut joko henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa.
  • Jos maksat YEL-maksut itse, vähennä ne sinun tai puolisosi henkilökohtaisessa verotuksessa. Maksut kannattaa vähentää sen puolison verotuksessa, jolla on suuremmat palkkaverotuksen ja muut progressiivisen verotuksen kohteena olevat ansiotulot.
  • Jos taas YEL-maksut maksaa yrityksesi, vähennä maksut yrityksesi kuluina.
  • Yrittäjänä sinun tulee huolehtia itse YEL-maksujen vähentämisestä verotuksessa. Maksutiedot eivät siirry eläkeyhtiöltä Verohallinnolle.

Artikkelia varten haastateltiin verohallinnon johtavaa veroasiantuntija Sami Varosta.

Lisää aiheesta

Ilmiöt 19.4.2021

Miten varautua oikein eläkeaikaan – katso 10 vinkkiä!

Pohditko eläkkeelle jäämistä? Aloita laskemalla arvio eläkkeesi suuruudesta ja suunnittele toimeentulosi vanhuusvuosille. Ilmarisen eläkepalvelun asiantuntijat Päivi Hämäläinen, Mika Mononen ja Jarmo Myyrä vinkkaavat, mitä muuta eläkettä suunnittelevan kannattaa ottaa huomioon.

Miten varautua oikein eläkeaikaan – katso 10 vinkkiä!
Lisää ajankohtaisia artikkeleita