Aikuinen ja lapsi korjaavat polkupyörää, kuvituskuva.
Uutinen 3.10.2021

KotiTV:lle Vuoden vanhusteko -palkinto

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen palkitsivat tänä vuonna Vuoden vanhusteko -tunnustuksella Kuntopaikka HH Oy:n KotiTV:n, joka on iäkkäiden ihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn edistämiseen erikoistunut TV-palvelukanava.

KotiTV:n tarkoituksena on poistaa digikuilu vanhusväestöä laajasti ja tasapuolisesti tavoittavan, päivittäisen matalan kynnyksen etäohjauksen ja palveluviestinnän tieltä. Koti TVkykenee levittämään joka päivä suoraan vanhusväestön kotitelevisioihin ja/tai palveluasumisen tv-laitteisiin esim. etäohjattuja liikuntaharjoitteita, digitaalisten palvelujen käyttöopetusta ja hyvinvointineuvontaa.

- Halusimme testata voisiko vanhusväestöä palvella laajasti ja tasapuolisesti suoraan koteihin joka päivä TV-välitteisesti, koska internet-välitteiset etäpalvelut eivät tavoita riittävän laajasti ja tasapuolisesti ikäihmisiä, Kuntopaikka HH Oy:n toimitusjohtaja Sami Hautaniemi sanoo.

Kuluneen lähes kahden vuoden aikana iäkkäiden ihmisten kohtaamiset läheisten kanssa sekä erilaiset harrastustoiminnat ovat jääneet vähäisemmiksi tai tauonneet täysin. Ilmarisen ja Vanhustyön keskusliiton arviointiraati kiinnitti huomiota palkintoehdokkaista, miten erinomaisia tekoja iäkkäiden elämänlaadun ylläpitämiseksi ja parantamiseksi on tehty ympäri Suomen myös tällaisena poikkeusaikana.

- KotiTV:stä on tullut lyhyessä ajassa merkittävä osa ikäihmisten päivittäistä rutiinia niin kotona kuin palveluasumisessa. Etäkuntoutusohjelmat ja vanhuspalveluammattilaisille tarjotut videotallennepalvelut ovat olleet laajassa käytössä ympäri Suomen. KotiTV on myös muodostunut erinomaiseksi kanavaksi eri hankkeille, yhteisöille ja yhdistyksille tehdä ja toteuttaa tehtäväänsä, työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen eläkejohtaja Outi Pekkarinen kiittää.

Vanhustyön keskusliitto ja Ilmarinen hakevat vuosittain ehdokkaita Vuoden vanhusteko -palkinnon saajaksi. Palkinnon suuruus on 5 000 euroa ja se myönnetään hyvälle vanhustyön teolle tai hankkeelle. Palkinto jaetaan nyt neljännentoista kerran. Sen avulla halutaan tukea vanhustyön menetelmien kehittämistä ja nostaa vanhustyön arvostusta.

Iäkkäille suunnattu ohjelmatarjonta

Kanava on saanut erinomaisen vastaanoton niin ikäihmisten parissa kuin myös vanhustyöntekijöiden keskuudessa.

- Olemme saaneet kiitosta hyvästä ja laadukkaasta ohjelmasisällöstä, joka tuo vanhuksille mielen ja kunnon virkistystä joka päivä. Erityisesti ikäihmiset ovat arvostaneet sitä, että kerrankin heidät on otettu huomioon! KotiTV:stä on tullut lyhyessä ajassa merkittävä osa päivärutiineja suurelle osalle vanhusväestöä. Kanavasta on tullut ilmiö ikäihmisten parissa, Hautaniemi iloitsee.

KotiTV:n ohjelmasisältö sisältää päivittäin kaksi eri kokonaisuutta: Liikunta- ja muistikuntoutus klo 11—12 sisältää istuen tehtävää fysiojumppaa, toiminnallista muistijumppaa sekä seisten tehtävää fysiojumppaa. Lisäksi kuntoutustunti esitetään maanantaisin ja perjantaisin ruotsiksi klo 10—11. Kulttuuri ja oppiminen klo 12—13 on sisältänyt mm. rokotusneuvontaa, museokierroksia, hengähdyshetkiä sekä voimistelu- ja yhteislauluvartteja. Ohjelmistossa on myös kovasti toivottu Luontovartti, joka sisältää hetkiä luonnossa ja mahdollistaa myös huonosti liikkumaan pääseviä näkemään ja kuulemaan luontoa.

KotiTV on rakennettu yhteistyössä Kuntopaikka HH Oy:n henkilökunnan, sairaanhoitopiirien ja sote-alueiden kanssa. Etäpalvelut suunnitellaan yhdessä ikäihmisten kuntoutuksen ja etäoppimisen ammattilaisten kanssa, kuntien vanhustyön toimijoiden ja omais- ja vanhusverkostojen asiantuntijoita kuullen. KotiTV aloitti vanhusväestön erityispalvelukanavan lähetystoiminnan 15.12. 2020 kuuden sairaanhoitopiirin/sote-alueen pilottirahoituksella.

KotiTV näkyy tällä hetkellä 8 eri maakunnassa ja kanavan peittoalue on 2,9 miljoonaa asukasta. 2.—6.8. välisenä aikana KotiTV:tä katsoi jo 318.000 eri ikäihmistä. Olemme saaneet kanavan olemassaoloaikana palautteita 476 kappaletta, joista 95 prosenttia on ollut positiivista palautetta.

Vanhustenpäivän juhlaa vietettiin Ähtärissä

Vanhustyön keskusliiton käynnistämää Vanhustenpäivää vietettiin jo 68. kerran. Sitä seuraavaa viikko on ollut Vanhustenviikko vuodesta 1971 lähtien. Vanhustenviikon kampanjallaan Vanhustyön keskusliitto kannustaa kuntia, yhteisöjä, seurakuntia ja organisaatioita järjestämään tapahtumia ja toimintaa iäkkäille ihmisille ympäri Suomen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö toimii tänäkin vuonna teemaviikon suojelijana.

- Vanhustenviikon tämän vuoden teema Luonto antaa voimaa – Naturen ger kraft muistuttaa siitä, että luonto on meille suomalaisille tärkeä elämänhalun lähde. Luonnon eri ilmiöt, vuodenaikojen vaihtelu ja kiertokulku antavat elämään toivoa ja luovat uskoa tulevaisuuteen. Luonnon terveyttä edistävästä vaikutuksesta on lisääntyvää tieteellistä näyttöä ja hyvinvoinnin kannalta erityisen tärkeä on lähiluonto, Vanhustyön keskusliiton toiminnanjohtaja Anni Lausvaara lausui avauspuheessaan.

Valtakunnallinen Vanhustenpäivän pääjuhla paikallisille iäkkäille ihmisille ja heidän läheisilleen pidettiin Ähtärissä sunnuntaina 3.10.2021.

- Olemme iloisia ja ylpeitä, kun saimme isännöidä Vanhustenpäivän valtakunnallista pääjuhlaa tänä vuonna. Ähtäri onkin oivallinen pitopaikka tapahtumalle, kun teemana on luonto. Täällä voimaannuttavat ja virkistävät luontoelämykset ovat kaikkien kaupunkilaisten ja matkailijoiden ulottuvilla, Ähtärin kaupunginjohtaja Jarmo Pienimäki toteaa.

Vanhustenpäivä aloittaa Vanhustenviikon (3.-10.10.2021), jonka aikana järjestetään runsain mitoin toimintaa ja ohjelmaa iäkkäille eri puolilla Suomea.

Ensi vuoden Vanhustenpäivän juhlaa vietetään Savonlinnassa su 2.10.2022.

Lisätietoja

  • Vanhustyön keskusliitto, toiminnanjohtaja Anni Lausvaara, 050 428 5244, anni.lausvaara@vtkl.fi
  • Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, viestintäpäällikkö Heidi Lehmuskumpu, 050 577 9870, heidi.lehmuskumpu@ilmarinen.fi
  • Kuntopaikka HH Oy, toimitusjohtaja Sami Hautaniemi, 040 541 7006, sami.hautaniemi@kuntoakansalle.fi

Ajankohtaista

Aikuinen ja lapsi korjaavat polkupyörää, kuvituskuva.

Uutinen 7.12.2021

Tärkeää tietoa eläkkeensaajille vuodenvaihteessa

Eläkkeen määrä nousee työeläkeindeksin korotuksen myötä 2,28 prosenttia 1.1.2022 alkaen. Voit tarkistaa vuoden 2022 eläkkeen maksutiedot OmaEläke-palvelussa. Aloitamme vuodenvaihteen tiedotteiden postitukset eläkkeensaajille 14.12. Mikäli asiakkaalla on käytössä Suomi.fi tai OmaPosti, tiedote lähetetään sähköisesti sinne. Muussa tapauksessa tiedote lähetetään maapostilla, ja sen pitäisi saapua viimeistään vuoden 2022 alussa.

Tärkeää tietoa eläkkeensaajille vuodenvaihteessa

Tiedote 15.11.2021

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän nousu jatkunut jo puoli vuotta

Työntekijämäärä nousi lokakuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä 0,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Lokakuu oli jo kuudes peräkkäinen kuukausi, jolloin työntekijämäärä jatkoi kasvuaan. Positiivinen kehitys näkyi erityisesti tietotekniikan ja viestinnän, henkilöstövuokrauksen sekä teollisuuden aloilla. Alueellisessa vertailussa kaikki Suomen alueet lisäsivät työntekijämääriään.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän nousu jatkunut jo puoli vuotta
Lisää uutisia ja tiedotteita