Toiminimi ja YEL-vakuutus

Toiminimiyrittäjänä huolehdit eläketurvastasi itse. Huolehdit siitä, kun otat yrittäjän eläkevakuutuksen eli YEL-vakuutuksen. Sen ansiosta sinulle kertyy eläkettä, ja saat taloudellisen turvan siltä varalta, että menetät työsi tai työkykysi. Vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen.

Toiminimiyrittäjän YEL-vakuuttaminen

Olet yrittäjä, kun teet työtäsi yksityisellä toiminimellä tai ammatinharjoittajana. Ota silloin yrittäjän eläkevakuutus eli YEL-vakuutus. Vakuutus ratkaisee, millainen eläketurvasi ja muu sosiaaliturvasi on. Siksi vakuutus on lakisääteinen eli pakollinen.

YEL-vakuutus kerryttää sinulle aikanaan maksettavaa eläkettä. Lisäksi se turvaa sinun ja perheesi toimeentulon, jos menetät työsi tai työkykysi. Lue lisää yrittäjän sosiaaliturvasta.

YEL-vakuutusmaksun voit vähentää verotuksessasi kokonaan. Vähennä maksu henkilökohtaisessa, yrityksesi tai puolisosi verotuksessa. Lue lisää YEL-vakuutusmaksun vähentämisestä verotuksessa (vero.fi).

Milloin YEL-vakuutus?

Ota YEL-vakuutus, kun seuraavat viisi ehtoa täyttyvät:

 1. Olet iältäsi 18–67-vuotias. YEL-vakuuttamisen yläikäraja nousee portaittain. Vakuuttamisvelvollisuus päättyy viimeistään sen kalenterikuukauden lopussa, jolloin
  • vuonna 1957 tai sitä ennen syntynyt yrittäjä täyttää 68 vuotta 
  • vuosina 1958–1961 syntynyt yrittäjä täyttää 69 vuotta 
  • vuonna 1962 tai sen jälkeen syntynyt yrittäjä täyttää 70 vuotta.
 1. Yritystoimintasi vähimmäiskesto on 4 kuukautta. 
 2. Työtulosi on vähintään 8 063,57 euroa vuodessa (vuonna 2021).
 3. Työskentelet yrityksessäsi.
 4. Asut Suomessa.

Esimerkki: Ollilla on toiminimi. Hänen samassa taloudessa asuva avopuolisonsa avustaa häntä yritystoiminnassa. Ollilla ja avopuolisolla ei ole yhteistä lasta. Olli maksaa avopuolisolleen työskentelystä palkkaa. Olli ja hänen avopuolisonsa vakuutetaan YEL:n mukaan, jos YEL-vakuuttamisen edellytykset muilta osin täyttyvät.

Jos perheenjäsenesi työskentelee yrityksessäsi, myös hän saattaa tarvita YEL-vakuutuksen. Tästä taulukosta näet esimerkkejä siitä, miten perheenjäsenesi vakuutetaan.

Yhtiömuoto Tilanne YEL vai TyEL
Toiminimi Lapsesi työskentelee yrityksessäsi, asuu samassa taloudessa eikä saa palkkaa YEL
Toiminimi Lapsesi työskentelee yrityksessäsi, asuu samassa taloudessa ja saa palkkaa TyEL
Toiminimi Puolisosi työskentelee yrityksessäsi, jonka omistat kokonaan, eikä saa palkkaa YEL

 

Perheenjäseniäsi ovat YEL:n mukaan

 • aviopuolisosi tai rekisteröidyn parisuhteen osapuoli, vaikka asuisitte eri osoitteissa
 • avopuolisosi, jos asutte yhteisessä taloudessa
 • samassa taloudessa kanssasi asuvat lapsesi ja vanhempasi sekä näiden puolisot
 • ottolapsesi ja ottovanhempasi.

Sisaruksesi eivät ole YEL- vakuuttamisen näkökulmasta perheenjäseniäsi, vaikka he asuisivat kanssasi samassa taloudessa ja harjoittaisivat kanssasi yrittäjätoimintaa.