YEL on yrittäjän
vakuutuksista tärkein

 

 

Ota tai siirrä YEL-vakuutus

Mikä on yrittäjän eläkevakuutus?

YEL-vakuutus turvaa sinun ja perheesi elämän

Yrittäjän eläkevakuutus auttaa, jos menetät työkykysi, sairastut, jäät vanhempainvapaalle tai yrityksesi toiminta jostain syystä keskeytyy. Vakuutusmaksut vähennät omassa henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa. Jos olet toiminut yrittäjänä alle neljä vuotta, saat YEL-maksuusi alennuksen -22 %.

Lue lisää YEL-vakuutusmaksuista

Lue, kenen tulee ottaa YEL-vakuutus

YEL-vakuutusmaksu perustuu työtuloon

Vakuutusmaksusi perustuu niin sanottuun YEL-työtuloon. Se on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekulle samaa työtä tekevälle. YEL-työtulo on työpanoksesi arvo.

Lue lisää yrittäjän työtulosta 

Eläke ja muu sosiaaliturva

Jokainen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) maksu kasvattaa eläkettäsi ja parantaa muuta sosiaaliturvaasi. Ota vakuutus puolen vuoden sisällä siitä, kun toimintasi vakiintuu tai kun siirryt päätoimiseksi yrittäjäksi. Vakuutusmaksut alkavat juosta yrittäjyytesi alusta lähtien. Samasta hetkestä YEL-vakuutus alkaa turvata elämääsi.

Lue lisää yrittäjän sosiaaliturvasta

TILAA ALOITTAVAN YRITTÄJÄN OPAS ELÄKEVAKUUTTAMISEEN

 

Pohditko, mitä aloittavan yrittäjän tulee tietää YEL-vakuuttamisesta? Tilaa tästä aloittavan yrittäjän opas sähköpostiisi, niin lähetämme sinulle tiiviin lukupaketin, jonka avulla pääset kartalle siitä, mikä eläkevakuutus on ja mitä kaikkea sillä saa.

Työkalut yrittäjälle

Laske YEL-laskurilla, miten työtulo vaikuttaa eläketurvaasi

YEL-laskurilla näet helposti, miten työtulosi suuruus vaikuttaa YEL-vakuutuksen hintaan. Samalla pystyt vertailemaan eri maksuvaihtoehtojen vaikutusta vakuutusmaksun määrään. Käytä YEL-laskuria, kun haluat arvion sosiaaliturvastasi ja tulevasta eläkkeestäsi. Lisää yrittäjän eläkelaskuriin vain arvio YEL-työtulostasi, syntymävuotesi ja sinulle jo kertyneen eläkkeen määrä. Syöttämällä nämä kolme tietoa saat parhaan mahdollisen arvion YEL-vakuutusmaksustasi, eläkkeesi määrästä sekä Kelan sairauspäivä-, peruspäivä-, vanhempainpäivä- ja ansiopäivärahasta.

Tiedot tarkastettuasi voit siirtyä täyttämään vakuutushakemuksen. Se onnistuu sivuillamme alle 10 minuutissa.

Harkitsetko uuden työntekijän palkkaamista?

Palkkalaskurilla saat näppituntuman palkan sivukustannuksista, kun harkitset työntekijän palkkaamista tai palkankorotusta. Palkkalaskuri käyttää kuluvan vuoden lukuja.

Täytä työntekijän tiedot

Ikä

Näin palkkakustannukset jakautuvat

Työnantajan osuus

Työntekijälle maksettava bruttopalkka

Tuntipalkka yhteensä 0,00 ?
Vuosilomakorvaus 0,00 ?
Bruttopalkka yhteensä0,00

Työnantajan kulut

Sairausvakuutusmaksu 0,00 ?
Työeläkemaksu 0,00 ?
Työttömyysvakuutusmaksu 0,00 ?
Tapaturmavakuutusmaksu 0,00 ?
Ryhmähenkivakuutus 0,00 ?
Sivukulut yhteensä0,00

Työntekijän osuus

Palkasta pidätettävät kulut

Työeläkemaksu 0,00 ?
Työttömyysvakuutusmaksu 0,00 ?
Ennakonpidätys 0,00 ?
Työntekijälle maksettava summa0,00

Työnantajan kulut vaihtelevat toimialoittain ja yrityksen koon mukaan. Laskurin oletusarvoina esitetyt prosentit ovat keskiarvoja. Tarkista lopulliset prosentit ja maksut verottajalta, Kelalta, vakuutusyhtiöstäsi ja kyseisen alan työehtosopimuksesta.

Valitse yrittäjyytesi muoto

Työskenteletkö työnantajana?

Arvioi työtulosi suuruus

Kuinka kauan olet toiminut yrittäjänä?

uusi yrittäjä tai perustamassa yritystä?

Ota YEL Ilmariselta

Vaivatonta asiointia

Valitse YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme apuna ja tukena elämän eri tilanteissa. Palvelemme sinua puhelimitse, verkossa ja sähköpostin välityksellä. Ilmarisen asiakkaana saat automaattisesti käyttöösi monipuolisen verkkopalvelun, jossa pystyt hoitamaan YEL-vakuutukseesi liittyvät asiat kellonajasta riippumatta.

Lue lisää verkkopalveluista

Valmennusta ja kuntoutusta

Parempaa työelämää -valmennuksillamme teet työelämästä tuottavampaa, tehokkaampaa ja iloisempaa. Ja jos työkykysi heikentyy, hae ammatillista kuntoutusta. Saat meiltä taloudellista tukea kuntoutukseen.

Lue lisää valmennuksista ja tule mukaan

Hae kuntoutusta

työkykyjohtamisen teemat

Kokosimme työkykyjohtamiseen liittyviä hyödyllisiä materiaaleja neljän teeman alle. Tutustu artikkeleihin, videoihin ja muihin sisältöihin. 

Lue lisää ja tutustu teemoihin

Jätä yhteydenottopyyntö, mikäli haluat keskustella vakuutuksen ottamisesta tai haluat lisätietoa Ilmarisen vakuutuksista.

Yrityksen tiedot

Lähettämällä lomakkeen hyväksyt, että käsittelemme antamiasi tietoja Ilmarisen tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. Tutustuthan tietosuojaperiaatteisiimme täällä.

hoida vakuutusasioitasi

Kirjaudu ja asioi verkossa vaivattomasti: tulosta todistuksia, päivitä yhteystietoja, tee muutoksia maksuihin tai ota käyttöön verkkolasku. Voit myös muuttaa työtuloa tai hakea eläkettä tai kuntoutusta suoraan verkkopalvelussamme.

Tulorekisteri on täällä

Tulorekisteri-sivultamme löydät muun muassa ajankohtaiset uutiset aiheesta ja käytännön ohjeita siitä, miten valmistautua muutoksiin. Mitä yrittäjän pitää tietää tulorekisteristä?

  • Työeläkemaksut maksetaan edelleen Ilmariseen.
  • Muutokset YEL-työtuloon tehdään jatkossakin Ilmarisen verkkopalvelussa: niitä ei ilmoiteta tulorekisteriin.

Ilmoita tulorekisteriin

  • Yrityksestäsi sinulle maksetut palkat, luontoisedut, päivärahat ja muut korvaukset. Tämä koskee esimerkiksi osakeyhtiössä omistajana olevia yrittäjiä.
  • Työkorvauksena sinulle tai yrityksellesi maksettu ennakonpidätyksen alainen vastike. Tämä koskee korvausta työstäsi silloin, kun et kuulu verotuksessa ennakkoperintärekisteriin.
  • Kaikki työntekijöillesi maksamat palkat ja etuudet. Ilmoittamisessa ei ole palkkasummiin tai työsuhteen kestoon liittyviä ala- tai ylärajoja.

Tietona työeläkevakuutuksesta ilmoitetaan Yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Huomaathan, YEL-vakuutetulle yrittäjälle maksetut palkat ja luontoisedut ilmoitetaan "Ei vakuuttamisvelvollisuutta" -lisätiedolla. Tulorekisteriin ilmoitetaan Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi: Ei vakuuttamisvelvollisuutta (työeläke-, työttömyys- sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutus). Työnantajan sairausvakuutusmaksu määräytyy maksetun palkan perusteella, joten sille ei käytetä vakuuttamistiedon poikkeustilanteen tyyppi- tietoa. Yrittäjälle maksetusta palkasta peritään työnantajan sairausvakuutusmaksu ja tiedot ilmoitetaan yrityskohtaisesti kerran kuukaudessa työnantajan erillisilmoituksella. Kun yrittäjän työtulo jää alle minimirajan, valitaan tulonsaajan lisätiedon tyypiksi "Yrittäjä, ei YEL- tai MYEL-vakuuttamisvelvollisuutta".

Lue lisää yrittäjän palkan ilmoittamisesta tulorekisteriin (tulorekisteri.fi)

Uutinen
| 19.10.2020

View the preliminary information on pension contributions for 2021

According to the Finnish Centre for Pensions’ projection, the TyEL basic contribution will be 24.8 per cent of the payroll in 2021. The basic contribution does not take into account any reductions in the employer’s contribution or the possible impact of the contribution category. By logging in to the employer’s online service you can see a company specific estimate of the 2021 contributions.

Lue lisää

Uutinen
| 19.10.2020

Preliminära uppgifter om arbetspensionsavgifterna för 2021

Enligt Pensionsskyddscentralens prognos är ArPL-grundavgiften 24,8 procent av lönesumman år 2021. I grundavgiften har eventuella nedsättningar av arbetsgivarens avgift inte beaktas och inte heller den eventuella avgiftsklassens inverkan. Genom att logga in i webbtjänsten för arbetsgivare ser du redan nu en uppskattning av avgifterna för 2021.

Lue lisää