YEL on yrittäjän
vakuutuksista tärkein

 

 

Ota tai siirrä YEL-vakuutus

Mikä on yrittäjän eläkevakuutus?

YEL-vakuutus turvaa sinun ja perheesi elämän

Yrittäjän eläkevakuutus auttaa, jos menetät työkykysi, sairastut, jäät vanhempainvapaalle tai yrityksesi toiminta jostain syystä keskeytyy. Vakuutusmaksut vähennät omassa henkilökohtaisessa tai yrityksesi verotuksessa. Jos olet toiminut yrittäjänä alle neljä vuotta, saat YEL-maksuusi alennuksen -22 %.

Lue lisää YEL-vakuutusmaksuista

Lue, kenen tulee ottaa YEL-vakuutus

YEL-vakuutusmaksu perustuu työtuloon

Vakuutusmaksusi perustuu niin sanottuun YEL-työtuloon. Se on summa, jonka voisit maksaa palkkana yhden vuoden aikana jollekulle samaa työtä tekevälle. YEL-työtulo on työpanoksesi arvo.

Lue lisää yrittäjän työtulosta 

Eläke ja muu sosiaaliturva

Jokainen yrittäjän eläkevakuutuksen (YEL) maksu kasvattaa eläkettäsi ja parantaa muuta sosiaaliturvaasi. Ota vakuutus puolen vuoden sisällä siitä, kun toimintasi vakiintuu tai kun siirryt päätoimiseksi yrittäjäksi. Vakuutusmaksut alkavat juosta yrittäjyytesi alusta lähtien. Samasta hetkestä YEL-vakuutus alkaa turvata elämääsi.

Lue lisää yrittäjän sosiaaliturvasta

Työkalut yrittäjälle

Laske YEL-laskurilla, miten työtulo vaikuttaa eläketurvaasi

YEL-laskurilla näet helposti, miten työtulosi suuruus vaikuttaa YEL-vakuutuksen hintaan. Samalla pystyt vertailemaan eri maksuvaihtoehtojen vaikutusta vakuutusmaksun määrään. Käytä YEL-laskuria, kun haluat arvion sosiaaliturvastasi ja tulevasta eläkkeestäsi. Lisää yrittäjän eläkelaskuriin vain arvio YEL-työtulostasi, syntymävuotesi ja sinulle jo kertyneen eläkkeen määrä. Syöttämällä nämä kolme tietoa saat parhaan mahdollisen arvion YEL-vakuutusmaksustasi, eläkkeesi määrästä sekä Kelan sairauspäivä-, peruspäivä-, vanhempainpäivä- ja ansiopäivärahasta.

Tiedot tarkastettuasi voit siirtyä täyttämään vakuutushakemuksen. Se onnistuu sivuillamme alle 10 minuutissa.

€/vuosi

?

€/kk

?

Vakuutusmaksut

YEL-vakuutusmaksu

€/kk

Aloittavan yrittäjän YEL‑vakuutusmaksu*

€/kk

* Alennus 22 % ensimmäiset 4 vuotta

Summat ovat arvioita ja laskettu kuluvalle vuodelle. Eläkearvio perustuu voimassaolevaan lainsäädäntöön ja siinä on huomioitu elinaikakertoimen vaikutus. Eläkearvio sisältää kertyneen työeläkkeen jos olet täyttänyt tiedon laskuriin.

Päivärahat

Sairauspäiväraha

€/kk

Peruspäiväraha

€/kk

Työtulon oltava vähintään

Vanhempainpäiväraha

€/kk

Ansiopäiväraha

€/kk

Työtulon oltava vähintään

Arvio vanhuuseläkkeestä

€/kk

Alin eläkeikä v kk

€/kk

Tavoite-eläkeikä v kk

Näytä eri maksuerävaihtoehdot

Maksuerien määrä

Ensimmäinen eräkuukausi

  Maksuerät

  Eräpäivä YEL-vakuutusmaksu Aloittava yrittäjä -22 %

  Maksuerien määrä ja eräkuukaudet vaikuttavat YEL-maksuun. Edullisin vaihtoehto on maksaa yhdessä erässä tammikuussa.

   

  Ota YEL-vakuutus

  Harkitsetko uuden työntekijän palkkaamista?

  Palkkalaskurilla saat näppituntuman palkan sivukustannuksista, kun harkitset työntekijän palkkaamista tai palkankorotusta. Palkkalaskuri käyttää kuluvan vuoden lukuja.

  Täytä työntekijän tiedot

  Ikä

  Näin palkkakustannukset jakautuvat

  Työnantajan osuus

  Työntekijälle maksettava bruttopalkka

  Tuntipalkka yhteensä 0,00 ?
  Vuosilomakorvaus 0,00 ?
  Bruttopalkka yhteensä0,00

  Työnantajan kulut

  Sairausvakuutusmaksu 0,00 ?
  Työeläkemaksu 0,00 ?
  Työttömyysvakuutusmaksu 0,00 ?
  Tapaturmavakuutusmaksu 0,00 ?
  Ryhmähenkivakuutus 0,00 ?
  Sivukulut yhteensä0,00

  Työntekijän osuus

  Palkasta pidätettävät kulut

  Työeläkemaksu 0,00 ?
  Työttömyysvakuutusmaksu 0,00 ?
  Ennakonpidätys 0,00 ?
  Työntekijälle maksettava summa0,00

  Työnantajan kulut vaihtelevat toimialoittain ja yrityksen koon mukaan. Laskurin oletusarvoina esitetyt prosentit ovat keskiarvoja. Tarkista lopulliset prosentit ja maksut verottajalta, Kelalta, vakuutusyhtiöstäsi ja kyseisen alan työehtosopimuksesta.

  Valitse yrittäjyytesi muoto

  Työskenteletkö työnantajana?

  Arvioi työtulosi suuruus

  Kuinka kauan olet toiminut yrittäjänä?

  uusi yrittäjä tai perustamassa yritystä?

  Ota YEL Ilmariselta

  Vaivatonta asiointia

  Valitse YEL-kumppanisi huolella. Ilmarisen kanssa asiointisi on vaivatonta ja eläketurvasi taattu. Olemme apuna ja tukena elämän eri tilanteissa. Palvelemme sinua puhelimitse, verkossa ja sähköpostin välityksellä. Ilmarisen asiakkaana saat automaattisesti käyttöösi monipuolisen verkkopalvelun, jossa pystyt hoitamaan YEL-vakuutukseesi liittyvät asiat kellonajasta riippumatta.

  Lue lisää verkkopalveluista

  Valmennusta ja kuntoutusta

  Parempaa työelämää -valmennuksillamme teet työelämästä tuottavampaa, tehokkaampaa ja iloisempaa. Ja jos työkykysi heikentyy hae ammatillista kuntoutusta. Saat meiltä taloudellista tukea kuntoutukseen.

  Lue lisää valmennuksista ja tule mukaan

  Hae kuntoutusta

  Parempi vire -mobiilipalvelu

  Ota käyttöön ensiluokkainen työkalu työkyvyn ja kokonaishyvinvoinnin parantamiseen. Älypuhelimella toimiva Parempi vire haastaa tekemään parempia valintoja töissä ja vapaalla - omalla tavallasi, ympäri vuoden!

  Lue lisää Parempi vire -mobiilipalvelusta

  Jätä yhteydenottopyyntö, mikäli haluat keskustella vakuutuksen ottamisesta tai haluat lisätietoa Ilmarisen vakuutuksista.

  Yrityksen tiedot

  Lähettämällä lomakkeen hyväksyt, että käsittelemme antamiasi tietoja Ilmarisen tietosuojaperiaatteiden mukaisesti. Tutustuthan tietosuojaperiaatteisiimme täällä.

  hoida vakuutusasioitasi

  Kirjaudu ja asioi verkossa vaivattomasti: tulosta todistuksia, päivitä yhteystietoja, tee muutoksia maksuihin tai ota käyttöön verkkolasku. Voit myös muuttaa työtuloa tai hakea eläkettä tai kuntoutusta suoraan verkkopalvelussamme.

  Tulorekisteri on täällä

  Tulorekisteri-sivultamme löydät muun muassa ajankohtaiset uutiset aiheesta ja käytännön ohjeita siitä, miten valmistautua muutoksiin.   Mitä yrittäjän pitää tietää tulorekisteristä?

  • Työeläkemaksut maksetaan edelleen Ilmariseen.
  • Muutokset YEL-työtuloon tehdään jatkossakin Ilmarisen verkkopalvelussa: niitä ei ilmoiteta tulorekisteriin.

  Ilmoita tulorekisteriin

  • Yrityksestäsi sinulle maksetut palkat, luontoisedut, päivärahat ja muut korvaukset. Tämä koskee esimerkiksi osakeyhtiössä omistajana olevia yrittäjiä.
  • Työkorvauksena sinulle tai yrityksellesi maksettu ennakonpidätyksen alainen vastike. Tämä koskee korvausta työstäsi silloin, kun et kuulu verotuksessa ennakkoperintärekisteriin.
  • Kaikki työntekijöillesi maksamat palkat ja etuudet. Ilmoittamisessa ei ole palkkasummiin tai työsuhteen kestoon liittyviä ala- tai ylärajoja.

  Tietona työeläkevakuutuksesta ilmoitetaan Yrittäjän eläkevakuutus (YEL). Huomaathan, YEL-vakuutetulle yrittäjälle maksetut palkat ja luontoisedut ilmoitetaan "Ei vakuuttamisvelvollisuutta" -lisätiedolla. Tulorekisteriin ilmoitetaan Vakuuttamisen poikkeustilanteen tyyppi: Ei vakuuttamisvelvollisuutta (työeläke-, työttömyys- sekä työtapaturma- ja ammattitautivakuutus). Työnantajan sairausvakuutusmaksu määräytyy maksetun palkan perusteella, joten sille ei käytetä vakuuttamistiedon poikkeustilanteen tyyppi- tietoa. Yrittäjälle maksetusta palkasta peritään työnantajan sairausvakuutusmaksu ja tiedot ilmoitetaan yrityskohtaisesti kerran kuukaudessa työnantajan erillisilmoituksella.

  Lue lisää yrittäjän palkan ilmoittamisesta tulorekisteriin (tulorekisteri.fi)

  Uutinen
  | 10.10.2019

  Työeläkemaksut vuonna 2020

  Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat sopineet vuoden 2020 yksityisalojen työeläkevakuutusmaksuksi nykyisen tason, keskimäärin 24,4 prosenttia maksun perusteena olevasta palkasta.

  Lue lisää

  Tiedote
  | 18.9.2019

  Suomen iloisin yrittäjä 2019 on Olli Ojamo Merikarvialta

  Ilmarisen järjestämän Suomen iloisin yrittäjä 2019 -kilpailun voittaja on Olli Ojamo Merikarvialta. Kilpailun voittaja ratkesi yleisöäänestyksessä kolmen finalistin joukosta. Kilpailu keräsi kaikkiaan yli 132 000 yleisöääntä.

  Lue lisää