Uutinen 17.12.2020

Brexit vaikuttaa Britanniaan lähtevien työntekijöiden sosiaaliturvaan

Britannian ero EU:sta astui voimaan 1.2.2020. Erityisesti yrittäjien ja työnantajien, jotka työllistävät lähetettyjä työntekijöitä ulkomailla, on hyvä olla tietoinen tulevista muutoksista työeläkevakuuttamisen ja sosiaaliturvan näkökulmasta.

Erosopimuksen myötä alkoi 31.12.2020 päättyvä siirtymäkausi, jonka aikana sovelletaan edelleen EU:n nykysääntöjä ja samalla neuvotellaan tulevasta suhteesta.

Miten käy A1-todistuksille?

Kun siirtymäaika päättyy 31.12.2020, EU:n ja Britannian välillä liikkuviin työntekijöihin sovelletaan erosopimusta. Erosopimus soveltuu esimerkiksi niihin lähetettyihin työntekijöihin, jotka ovat yhä ensi vuoden alusta alkaen rajat ylittävässä tilanteessa EU:n ja Britannian välillä, ja joilla on voimassa oleva A1-todistus.

Jos työntekijällä on esimerkiksi Britannian myöntämä A1-todistus työskentelystään Suomessa ja Britanniassa, häneen sovelletaan erosopimuksen perusteella EU:n sosiaaliturva-asetuksia. Jos työskentelytilanne muuttuu 1.1.2021 jälkeen niin, että henkilö työskentelee enää vain Britanniassa, häneen ei sovelleta erosopimuksen sosiaaliturva-asetuksia.

Ennen 31.12.2020 myönnetty A1-todistus on voimassa siihen asti, kun se on alun perin myönnetty. Todistusta voi hakea myös takautuvasti.

1.1.2021 jälkeen voimassa oleva A1-todistus edellyttää, että erosopimus soveltuu työtekijän tilanteeseen ja että hän on yhä rajat ylittävässä tilanteessa EU:n ja Britannian välillä.

Esimerkki: Suomesta lähetetty työntekijä jatkaa työskentelyään Britanniassa siirtymäajan jälkeen. Työntekijällä on Eläketurvakeskuksen myöntämä A1-todistus, joka on voimassa vuoden 2022 loppuun. Myönnetty A1-todistus on voimassa myös siirtymäajan päättymisen jälkeen, jos henkilö kuuluu erosopimuksen soveltamisalan piiriin.

Mitä tapahtuu 1.1.2021 jälkeen?

Mikäli työntekijä ei täytä erosopimuksen edellytyksiä, hänelle ei lähtökohtaisesti voida enää 1.1.2021 jälkeen myöntää A1-todistusta Britanniaan.

Erosopimuksen sääntöjä sovelletaan 1.12021 jälkeen esimerkiksi:

• Suomalaiseen työntekijään, joka vuoden 2020 päättyessä työskentelee Britanniassa paikalliselle työnantajalle ja jatkaa edelleen siellä työskentelyä.
• Suomesta Britanniaan lähetettyyn työntekijään, jolla on A1-todistus myönnetty 31.12.2020 saakka ja hänen työnsä jatkuu Britanniassa keskeytyksettä myös 1.1.2021 jälkeen.
• Britannialaiseen yrittäjään, joka vuoden 2020 päättyessä toimii Suomessa ja on täällä YEL-vakuutettu ja jatkaa toimintaansa edelleen Suomessa 1.1.2021 jälkeenkin.

Neuvottelut yhä kesken

EU:n ja Britannian neuvottelut tulevista suhteista, kuten maiden välillä liikkuvien työntekijöiden sosiaaliturvasta, ovat vielä kesken.

Jos EU:n ja Britannian välille ei synny uutta sosiaaliturvasopimusta, Britannia on jatkossa sosiaaliturvasäännöksiä sovellettaessa niin sanottu sopimukseton maa. Tällöin Suomesta lähetetyt työntekijät työeläkevakuutetaan kansallisen työeläkelainsäädännön perusteella. Toisin sanoen TyEL-vakuutus on pidettävä voimassa, jos työntekijä lähetetään Suomesta Britanniaan. Lisäksi on mahdollista, että Britannia perii heistä vakuutusmaksuja.

Yrittäjät, jotka siirtyvät työskentelemään Suomesta sopimuksettomaan maahan, voivat pitää YEL-vakuutustaan voimassa korkeintaan vuoden. Mikäli yrittäjä jatkaa työskentelyä sopimuksettomassa maassa vuoden jälkeen, YEL-vakuutus tulee päättää takautuvasti viimeiseen työskentelypäivään Suomessa.

Jos EU:n ja Britannian välille syntyy sopimus uudesta suhteesta, sosiaaliturvalainsäädäntöä sovelletaan sen mukaan, jollei tilanteessa sovelleta erosopimusta.

Lue lisää

Britanniaan lähtevien työntekijöiden sosiaaliturvasäännökset muuttuvat 1.1.2021 (etk.fi)
Brexit ja ulkomaantyö (etk.fi)
Lisätietoa ja ohjeistusta siirtymäkaudesta ja erosopimuksesta (telp.fi)

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Uutinen 12.4.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista

Ilmarisen vuodesta 2013 asti julkaisema suhdanneindeksi tarjoaa ajantasaista tietoa kansantalouden kehityksestä. Indeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Nyt suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat laajentuvat kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista
Lisää uutisia ja tiedotteita