Uutinen 13.10.2023

Työeläkemaksut vuonna 2024

Työmarkkinoiden keskusjärjestöt ovat sopineet ehdotuksesta vuoden 2024 yksityisalojen työeläkevakuutusmaksuksi. Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa työeläkevakuutusmaksun perusteet työeläkevakuutusyhtiöiden hakemuksesta.

Ehdotuksen mukaan yksityisaloilla perittävä TyEL-maksu vuonna 2024 on keskimäärin 24,81 prosenttia maksun perusteena olevasta palkasta. Varsinainen TyEL-maksu on 24,4 prosenttia ja tämän lisäksi peritään yksityisen sektorin työnantajilta vuonna 2020 käytössä olleen tilapäisen työnantajamaksun alennuksen kolmas takaisinmaksuerä (0,41 prosenttia).

Koronaepidemian vuoksi työnantajan maksua alennettiin tilapäisesti vuonna 2020. Alennuksen vaikutus kompensoidaan kokonaan vuosien 2022–2025 aikana.

Työntekijän maksuosuus säilyy vuonna 2024 samansuuruisena kuin vuonna 2023.

Lue lisää TyEL-maksun muodostumisesta

Yllä mainitut luvut ovat keskimääräisiä vakuutusmaksuja. Sopimustyönantajana näet yrityskohtaiset arviot TyEL-maksusta ja maksuprosentista työnantajan palvelusta. Samalla saat haettua yhteenvedon työntekijäkohtaisista palkoista.

Ensi vuonna TyEL-maksusi alenee hoitokustannuksen osalta

Ensi vuoden alusta alkaen Ilmarisen hoitokustannus alenee noin 20 prosenttia. Hoitokustannus on osa TyEL-vakuutusmaksua eli tältä osin maksamasi TyEL-maksu alenee.

Lue lisää hoitokustannuksen alennuksesta

Yrittäjien eläkemaksu 2024

Yrittäjien eläkemaksu säilyy samalla tasolla kuin vuonna 2023. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Vuoden 2020 tilapäinen alennus ei koskenut YEL-maksua.

Sosiaali- ja terveysministeriö vahvistaa ensi vuoden työeläkemaksut marraskuussa.

Lue lisää 

Lue ETK:n tiedote (etk.fi)

Ajankohtaista

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen
Lisää uutisia ja tiedotteita