Uutinen 2.2.2024

iAreenassa ennakoitiin eläkeaikaa

Ilmarinen ja Vanhustyön keskusliitto järjestivät eilen järjestyksessään neljännentoista iAreena-seminaarin, vuotuisen ajankohtaisfoorumin ikääntyvien asioihin liittyvistä teemoista. Tällä kertaa pohdittiin valmistautumista ja varautumista eläkeaikaan.

Ilmarisen tutkimus selvitti eläkeajan ennakointiin ja varautumiseen liittyviä asioita kuten eläkeläisten hyvinvointia, taloudellista tilannetta ja ajatuksia asumisesta. Tuloksia esitteli Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

 Finanssiala ry:n johtavan asiantuntijan Päivi Luna pureutui taloudellisiin varautumiskeinoihin ikääntymiseen liittyen. Hän pohti osuudessaan, miksi varautuminen vanhuuden varalta on yhä tärkeämpää ja mitä voimme yhteiskunnassa tehdä ikääntymiseen varautumisen hyväksi.

Asuinympäristöä ja sen vaikutuksia sosiaaliseen hyvinvointiin esitteli dosentti, tutkimuspäällikkö Outi Jolanki, Tampereen yliopistosta. Asuminen liittyy kiinteästi kysymyksiin kuten minkälaista elämää haluaa vanhetessaan elää, mahdollistaako nykyinen asunto ja asuinympäristö mielekkään arjen ja mitä vaihtoehtoja on olemassa.

Eläkkeelle siirtyminen on iso muutos, ja eläkkeellä ollaan lähes kolmannes elämästä. Miten voi etukäteen varautua siihen, että yksi arjen keskeisistä yhteisöistä lakkaa olemasta? Aiheesta puhui työterveyshuollon erikoislääkäri, Ilmarisen johtava asiantuntija Heidi Furu.

Näkökulmaa eläkkeelle siirtymiseen kuultiin paneelikeskustelussa, jossa eläkeläiset ja eläkeasioitaan pohtivat pääsivät itse raottamaan, missä vaiheessa eläkeaika ja työelämästä pois jääminen alkoivat tulla omiin ajatuksiin. Millä tavoin he itse valmistautuvat tai valmistautuivat eläkevuosiinsa ja mitkä tekijät tukivat tai auttoivat eläkkeelle siirtymisessä. Keskustelemassa Kari Mäkelä, Liisa Tiainen ja Esa Jääskeläinen.

Lue lisää:

Tutkimus: Joka kolmas aikaisti eläkkeelle jäämistään terveydentilansa vuoksi

 

Ajankohtaista

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Uutinen 12.4.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista

Ilmarisen vuodesta 2013 asti julkaisema suhdanneindeksi tarjoaa ajantasaista tietoa kansantalouden kehityksestä. Indeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Nyt suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat laajentuvat kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista
Lisää uutisia ja tiedotteita