Ihminen katsoo kädessään olevaa puhelinta, kuvituskuva.
Tiedote 15.3.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärä laski edelleen ympäri Suomen

Työntekijämäärä laski helmikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,5 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys hidastui helmikuussa, mutta vain hieman. Työntekijämäärä laski helmikuussa -2,5 prosenttia (tammikuu -2,6) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista kaikki olivat kuitenkin laskussa.

– Suomen taloudessa riittää huolen aiheita. Työntekijämäärät laskivat helmikuussa jokaisella Ilmarisen seuraamalla toimialalla. Laskua on tullut nyt yhdeksän kuukautta perätysten. Kiristynyt työmarkkinatilanne ja poliittiset lakot, laskeneet teollisuuden tilaukset ja viennin haasteet sekä inflaatio ja edelleen kohollaan olevat korot vaikuttavat negatiivisesti talouteemme. Markkinoilla odotellaan korkojen laskua, mutta Euroopan keskuspankki päätti vielä viime viikolla pitää ohjauskorkonsa ennallaan, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Kaikki Ilmarisen suhdanneindeksin toimialat olivat laskussa: henkilöstövuokraus (-10,5 %), rakentaminen (-10,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,5 %), kauppa (-2,1 %), teollisuus (-1,7 %), kuljetus (-1,4 %) ja viestintä- ja tietotekniikka (-0,2 %).           

– Rakentamisessa sekä siihen kytkeytyvässä henkilöstövuokrauksessa alakulo on näkynyt jo vuoden ajan suhdanneindeksissämme. Myös tätä alaa piristäisi korkojen kääntyminen laskuun, joka voisi käynnistää todella hiljaista asuntomarkkinaa ja saada uudistuotannon taas vauhtiin, Vatanen sanoo.

Työntekijämäärä laski ympäri Suomen

Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli helmikuussa negatiivista tammikuun lailla koko Suomessa: eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-4,2 %) ja vähiten Etelä- sekä Länsi-Suomessa (-2,1 %).

Helmikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-2,1 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa: rakentaminen (-9,6 %), henkilöstövuokraus (-9,3 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,5 %), kauppa (-1,8 %), kuljetus (-1,6 %), teollisuus (-1,2 %) sekä viestintä- ja tietotekniikka (-0,4 %).
  • Länsi-Suomi (-2,1 %): Kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+1,6 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,5 %) ja teollisuudessa (+0,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-15,3 %), rakentaminen (-10,5 %), kauppa (-3,3 %) ja kuljetus (-0,8 %).
  • Itä-Suomi (-4,2 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli vain viestintä- ja tietotekniikassa (+0,1 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-21,2 %), rakentaminen (-8,7 %), teollisuus (-5,0 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,9 %), kauppa (-4,9 %) ja kuljetus (-3,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-2,2 %): Kasvua oli vain majoitus- ja ravitsemusalalla (+1,8 %). Laskussa olivat rakentaminen (-10,4 %), teollisuus (-9,6 %), viestintä- ja tietotekniikka (-3,7 %), henkilöstövuokraus (-3,6 %), kauppa (-0,3 %) ja kuljetus (-0,3 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita