Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa. Suhdanneindeksiin mukaan laskettavat 10 toimialaa kattavat valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys voimistui edelleen huhtikuussa. Työntekijämäärä laski huhtikuussa 3,2 prosenttia (maaliskuu -2,9) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan.

– Suhdanneindeksi on laskenut nyt yksitoista kuukautta perätysten. Huhtikuussa kaikki seuraamamme toimialat laskivat. Valtiovarainministeriönkin arvion mukaan nykyinen taantuma on ollut pidempi ja syvempi kuin aiemmin arvioitiin. Taloustilanne, ja pienellä viiveellä myös työllisyystilanne, alkaa kuitenkin toivottavasti kohentua jo kuluvan vuoden aikana, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Ilmarisen suhdanneindeksin toimialoista olivat eniten laskussa: henkilöstövuokraus (-10,7 %), rakentaminen (-9,6 %), sekä hallinto- ja tukipalvelut (-4,0 %). Vähiten laskivat asiantuntijapalvelut (-1,5 %), viestintä- ja tietotekniikka (-1,6 %) sekä teollisuus (-1,8 %).          

– Rakentamisen pitkään jatkunut alakulo näkyy myös henkilöstövuokrauksessa. Myös henkilöstövuokraukseen kytkeytyvän majoitus- ja ravitsemusalan suhdanne näyttää edelleen heikolta. Ala ei ole kunnolla toipunut koronapandemian, Venäjän hyökkäyssodan sekä yleisen laskusuhdanteen aiheuttamista häiriöistä.  

– Toisaalta asuntolainojen yleisin korko, eli 12 kuukauden euribor, on ollut viime viikot hienoisessa laskussa. Tämä ennakoi markkinoiden odotusta, että Euroopan keskuspankki laskisi ohjauskorkoa kesäkuussa. Tätä Suomen talous, rakentaminen etunenässä, odottaa ja tarvitsee, sanoo Jouni Vatanen.

Negatiivinen kehitys jatkui läpi Suomen

Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli huhtikuussa negatiivista maaliskuun lailla koko Suomessa. Eniten laskua tuli Pohjois-Suomessa (-4,2 %) ja vähiten Länsi-Suomessa (- 2,3 %).

Huhtikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-3,0 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-10,4 %), rakentaminen (-8,5 %) sekä majoitus- ja ravitsemusala (-5,6 %). Vähäisintä lasku oli asiantuntijapalveluissa (-1,1 %), viestintä- ja tietotekniikassa (-1,6 %) sekä teollisuudessa (-1,6 %).
  • Länsi-Suomi (-2,3 %): Kasvua oli vain teollisuudessa (+0,5 %). Suurimmassa laskussa olivat: henkilöstövuokraus (-11,9 %), rakentaminen (-9,1 %) ja kauppa (-4,5 %). Vähiten laskua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,2 %).
  • Itä-Suomi (-3,8 %): Seuratuista toimialoista kaikki olivat laskussa. Lasku oli suurinta rakentamisessa (-10,3 %), henkilöstövuokrauksessa (-10,0 %) sekä hallinto- ja tukipalveluissa (-6,5 %). Pienintä lasku oli viestintä- ja tietotekniikassa (-0,2 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (-1,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-4,2 %): Kasvua oli hallinto- ja tukipalveluissa (+2,0 %) sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa (+1,2 %). Suurimmassa laskussa olivat: rakentaminen (-12,9 %), henkilöstövuokraus (-11,6 %) ja teollisuus (-8,9 %). Pienintä lasku oli majoitus- ja ravitsemusalalla (-0,4 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
  • Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui
Lisää uutisia ja tiedotteita