Kestääkö selkä?

Ajojärjestelijä Pirjo Kaipainen ja toimitusjohtaja Timo Lahti kiittävät kilpaa työkokeilua. Sen avulla Pirjo palasi pitkältä sairauslomalta takaisin työhönsä keväällä 2014. Työpaikalla toteutettava työkokeilu on yksi työeläkekuntoutuksen muoto.

Pirjo varasi ajan työterveyteen. Lääkäri tutki selän, määräsi kipulääkkeet ja kirjoitti viikon sairauslomaa. Vaivan vain pahetessa Pirjo haki sairauslomaa viikko kerrallaan lisää. Vaikka lääkkeet kovenivat, olo paheni.

”Lopulta köpötin kotona villasukat jalassa ja vedet silmissä. Kipu ei hellittänyt, vaikka popsin vahvoja kipulääkkeitä kuin nameja”, kuvaa Pirjo tuskaisia kesäkuukausia.

Hoitokeinot löytyivät vähitellen

Kun syy ei selvinnyt röntgenkuvista, Pirjo meni fysiatrian erikoislääkärille. Hän laati lähetteen magneettikuviin. Niistä selvisi tuskaiset hermosäryt aiheuttanut välilevy-prolapsi, lannerangan välilevyn pullistumana tunnettu harmi.

Kuva Pirjosta työpöydän ääressä.Pirjo Kaipainen alkoi kuntouttaa itseään ammattilaisten ohjeilla. Fysioterapiasta ei ollut juuri apua. Selkärankaa rentouttavissa nikamatuolihoidoissa Pirjo kulki kahdesti viikossa. Kun sekään ei auttanut, fysiatri lähetti Pirjon luu- ja tukielinsairauksiin erikoistuneen ortopedin juttusille. Lääkäri teki leikkauspäätöksen. Vaikka operaatiota olisi voinut odottaa tekemättä mitään, Pirjo lisäsi ohjelmaansa fysioterapeutin suositteleman, lihaskuntoa ylläpitävän ohjatun vesijuoksun kahdesti viikossa. Se helpotti oloa. Akupunktiokin auttoi.

”Sitten huomasin, ettei enää tarvinnutkaan vahtia kellosta, koska saisin ottaa seuraavan kipulääkkeen. Unikin alkoi löytyä”, muistelee Pirjo.

Hän alkoi epäillä leikkauksen mielekkyyttä ja otti asian puheeksi lääkärin kanssa. Tämä ehdotti tilanteen tarkkailua ja veti Pirjon pois leikkausjonosta. Lopulta tuskainen vaiva parani pikkuhiljaa kipua lääkitsemällä ja lihaskunnosta huolehtimalla. Myöhemmin Pirjo aloitti vielä fysiopilateksen kerran viikossa. 

Päätös työkokeilusta tuli nopeasti

Pienessä, viiden työntekijän yksikössä pitkä sairausloma sekoitti pakkaa siitäkin huolimatta, että työkaverit ottivat vastuuta Pirjon työtehtävistä. Pystymetsästä sijaista oli vaikea löytää kokemusta vaativaan tehtävään.

”Tilanne yllätti meidät kaikki, sillä olemme säästyneet pitkiltä sairauslomilta”, kertaa toimitusjohtaja Timo Lahti tapahtumia.

Marraskuussa 2013 neljä kuukautta sairastanut ja koko sen ajan itseään kuntouttanut Pirjo palasi työterveyslääkärin pakeille. Vaikka selkä oli parempi, kunnossa se ei kuitenkaan ollut. Töihin palaaminen sairaus- ja vuosiloman jälkeen arvelutti ankarasti.

”Kun työterveyslääkäri mainitsi työkokeilusta, aloin itsekin selvittää asiaa. Soitin Ilmarisen asiantuntijalle ja sain saman tien selkeät ohjeet ja kehotuksen lähettää hakemus.”

Työterveyslääkäri kirjoitti lausunnon hakemuspapereiden liitteeksi. Päätös tuli kahdessa viikossa.

”Se oli hirmuisen iso helpotus”, 32 vuotta saman työnantajan palveluksessa työskennellyt Pirjo hymyilee ja muistuttaa moneen kertaan ”Olen tästä mahdollisuudesta todella kiitollinen!”

Vähitellen kohti normityöpäivää

Ensimmäisellä työviikolla jännittivät niin Pirjo kuin työkaveritkin.

”Alussa hermostutti niin, että hartiatkin menivät jumiin”, muistelee helmikuussa 2014 töihin palannut nainen.

Vaikka työpaikka ja tehtävät olivat tuttuja, selän kestämisen kertoisi vasta arki.

”Jos olisin kotona istunut työtuolissa seitsemän tuntia päivässä, en olisi saanut selvitettyä jaksamistani samalla lailla. Varsinkin kiire ja stressi pahentavat kipuja”, Pirjo tietää.

Pirjon paluu huoletti myös Timo Lahtea. Hän ei halunnut luottoihmisen tulevan sairaana töihin ja päätyvän uudelle sairauslomalle. Pirjon pitikin toipua kunnolla, sillä pienen yrityksen toiminnalle kouliintuneen ammattilaisen taidot merkitsevät paljon. Hiljainen tieto ja hioutuneet rutiinit saavat hommat luistamaan.

”Työtä helpottaa, kun tietää kuinka toinen toimii”, kiteyttää Timo, joka on työskennellyt Pirjon kanssa yli kolmekymmentä vuotta.

Timo Lahti hymähtää tiedon puutteen vuoksi epäilleensä työkokeilua aluksi. Käytäntö yllätti positiivisesti. Pirjo aloitti työkokeilun nelituntisella päivällä. Kuukauden jälkeen päivää pidennettiin kuuteen tuntiin, jota jatkettiin kuukauden verran. Siitä Pirjo siirtyi normaalimittaiseen työpäivään.

Työnantaja suosittelee työkokeilua

”Alussa se oli sellaista tunnustelua puolin ja toisin. Seurasimme kaikki, miten Pirjon selkä reagoi ja mitkä työt onnistuvat. Kukaan meistä ei tiennyt, voisiko hän jatkaa aiempia tehtäviään”, kuvailee Timo Lahti.

Hän muistuttaa työkokeilun olevan työnantajalle riskitön tapa testata työkuntoa pitkän sairausloman jälkeen. Työolot ja -paineet ovat vain työpaikalla ja siellä niiden vaikutus pitää myös selvittää. Työkokeilu antaa siihen rauhan.

”Pitkän sairastamisen jälkeen heti alkava kokopäivätyö voi johtaa sairauslomien ja työnteon kierteeseen. Paitsi työntekijälle myös työnantajalle se on raskasta sekä henkisesti että taloudellisesti”, huomauttaa Timo.

Timo Lahti suosittelee työkokeilua lämpimästi.

”Nykyisessä taloustilanteessa tunnollinen työntekijä saattaa venyä liikaa ja ryhtyä puolikuntoisena töihin työpaikan menettämisen pelossa. Se ei palvele ketään”, hän muistuttaa.

Työterveyshuollon, vakuutusyhtiön ja työntekijän välisen saumattoman tietojen vaihdon merkitystä Timo korostaa. Työterveyshuollon lausunnolla on iso rooli. Vakuutusyhtiö taas tarjoaa työnantajalle ja työntekijälle taloudellisen mahdollisuuden toteuttaa sairastamisen jälkeinen työhön paluu inhimillisesti ja ihmisen kokoisesti.

 Teksti: Tuulevi Aschan