Näin menestyt henkilökohtaisen avustajan työnantajana

Kun palkkaat henkilökohtaisen avustajan, sinusta tulee työnantaja. Työnantajuuteen kuuluu oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka on hyvä tuntea, jotta arki avustajan kanssa on sujuvaa ja osaat toimia vaikeissakin tilanteissa. Tämä sivu on suunnattu henkilölle, joka tarvitsee avustajaa pitkäaikaisen tai etenevän vamman tai sairauden vuoksi.

Tue avustajaasi ajoissa

Työnantajana voit kohdata tilanteen, jossa avustajasi terveys ja työkyky huolettavat sinua. Avustajasi työkyky vaikuttaakin suoraan sinun jokapäiväiseen elämääsi. Siksi on tärkeää toimia heti, jos arvelet, ettei kaikki ole hyvin.

Varhainen tuki tarkoittaa sitä, että tuet avustajasi työkykyä ja ehkäiset sen heikkenemistä pitkällä aikavälillä.

Katso video (4:27 minuuttia), jossa asiantuntijamme keskustelevat merkeistä, joista huomaat, ettei avustajalla ole kaikki hyvin.

Miten otat vaikeat asiat puheeksi?

Vaikeista asioista puhuminen ei ole helppoa. Sinua voi jännittää keskustella avustajasi kanssa huolestasi. Mitä pidempään seuraat huolestuttavaa tilannetta, sitä hankalammaksi se kuitenkin muuttuu. Kun tartut ongelmiin ajoissa, sinun on helpompi ratkaista ne yhdessä avustajasi kanssa.

Katso alta varhaisen tuen keskustelua käsittelevä video (5:33 minuuttia). Videossa työkykyjohtamisen asiantuntija Katja Atsar kertoo kuinka keskusteluun kannattaa valmistautua ja mitä itse keskustelussa on tärkeää huomioida.

Mitä jos avustajalla on päihdeongelma?

Jos avustajallasi on päihdeongelma, se koskettaa sinua ja arkeasi aivan erityisesti. Päihdeasioihin pätee sama periaate kuin muihinkin työkykyä uhkaaviin asioihin: mitä aiemmin otat asian puheeksi, sitä parempi. 

Kun havaitset päihdeongelman työntekijälläsi, mieti ja sovi käytännöt etukäteen työntekijäsi kanssa, miten aiot toimia.

Lue perustietoa päihdeongelmasta (mielenterveystalo.fi)

Saat päihdeasioihin apua myös työterveydestä.

Saat apua työterveyshuollosta

Jos sinua mietityttää avustajasi kuormitus tai työkyky, saat apua työterveyshuollosta. Voit pyytää myös työkykyarviota hänen työkyvystään. Arvion tekee työterveyslääkäri. Sovi kuitenkin asiasta ensin avustajasi kanssa.

Alta löydät materiaalia, josta saat lisätietoa aiheeseen.

Opi lisää verkossa

Me tarjoamme asiakkaillemme oppimisympäristön. Löydät sieltä lyhyitä verkkokursseja ja videoita pientyönantajille, joilla on yksi tai muutamia työntekijöitä. Ota oppimisympäristö käyttöösi alla olevilla ohjeilla.

1. Rekisteröidy

Luo itsellesi käyttäjätunnus ja salasana alla olevan linkin takana kohdassa "luo uusi käyttäjätunnus". Käytä hyvinvointialueesi y-tunnusta, kun rekisteröidyt. Luo käyttäjätunnus täällä.

2. Tutustu sisältöihin

Tutustu sisältöihin kirjautumalla palveluun. Kirjaudu palveluun tästä.

Alta pääset suoraan kurssin pariin:

Hyötyä työterveyshuollosta (mmg.fi)