Mall of Tripla -ostoskeskuksen rakennus ulkoa.
Uutinen 15.10.2019

Kauppakeskukset näyttävät rakentamisen suuntaa – useille Ilmarisen kauppakeskuksille tunnustuksia ympäristökysymyksissä

Ilmarisen osittain omistamat Helsingin Mall of Tripla sai korkeimman mahdollisen ympäristöluokituksen. Vuoden kauppakeskukseksi valittu Sello todettiin myös ensimmäiseksi hiilineutraaliksi kauppakeskukseksi Suomessa. Viime vuonna valmistuneen Helsingin Redin sähköautojen latauspisteet huomioitiin kansainvälisesti ja Lappeenrannan Isokristiinassa investoidaan aurinkovoimaan.

Ilmarisen osittain omistama kauppakeskus Sello Espoon Leppävaarassa on saavuttanut ensimmäisenä Suomalaisena kauppakeskuksena hiilineutraaliuden. Sello nimettiin tällä viikolla myös vuoden parhaaksi kauppakeskukseksi NCSC Awardseissa.

Vuoden kauppakeskus -palkinnon perusteluissa Sello sai erityistä kiitosta onnistuneista kehityshankkeistaan. Osa kehityshankkeita on ollut keskittyminen kauppakeskuksen ympäristökuorman pienentämiseen LEED-ympäristösertifioinnin avulla. Sellolla on korkein mahdollinen käytön aikainen LEED Platinum -sertifikaatti.

Sellossa on onnistuttu vähentämään kuluvana vuonna hiilijalanjälkeään 35 prosenttia. Hiilineutraalius saavutetaan vuoden lopussa tehtävällä vähennysten jälkeen jäljelle jäävien hiilidioksidipäästöjen kompensoinnilla.

Päästöjä on vähennetty Sellossa myös investoimalla omaan aurinkovoiman tuotantoon ja parkkihallissa sijaitsevaan energiankäyttöä ja tarjontaa tasaavaan akustoon.

Pasilan Mall of Tripla näyttää suuntaa kauppakeskusten seuraavalle sukupolvelle

LEED Platinum -sertifikaatti myönnettiin syyskuussa myös Ilmarisen osittain omistamalle Helsingin Pasilaan valmistuvalle Mall of Tripla -kauppakeskukselle. Lokakuun 17. päivänä avautuvan kauppakeskuksen saama sertifikaatti koskee rakennusvaihetta.

Käytännössä Triplan ympäristökuorma on esimerkiksi energiankulutuksen ja veden käytön osalta noin 40 prosenttia alhaisempi, kuin vastaavien rakennusten ympäristökuorma.

– Rakennusvaiheen LEED-sertifikaatti kertoo, että tilaaja ja käyttäjä saavat hyvän rakennuksen, joka on rakennettu monella tavalla kestävästi. Yleisesti ympäristösertifiointi kertoo siitä, että rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on otettu vihreät arvot ja vastuullisuus huomioon. Korkeita LEED-luokituksia auttavat esimerkiksi se, että kauppakeskuksemme ovat hyvien kulkuyhteyksien päässä, mikä helpottaa niihin pääsemistä julkisilla kulkuvälineillä, sanoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

Vihreys näkyy käytännössä esimerkiksi rakennuksen katoilla, joista kokonaisuudessaan 41 prosenttia on viherkattotilaa.

Tripla on myös edelläkävijä työmatkaliikkumisen ja julkisen liikenteen yhdistämisessä. Triplaan tulee 3250 polkupyörän pysäköintipaikkaa, joista osa on lukituissa tiloissa. Sähköpyörille on varattu omia latauspisteitä.

Euroopan paras parkkihalli löytyy Redistä – erityiskiitos sähköautojen huomioimiselle

Euroopan pysäköintiyhdistys valitsi tällä viikolla Helsingin Kalasatamassa sijaitsevan kauppakeskus Redin pysäköintihallin maailman parhaaksi. Redin pysäköinti sai erityistä kiitosta selkeydestä, helppokäyttöisyydestä ja suuresta sähköautojen latauspisteiden määrästä. Ilmarinen on yksi Redin omistajista ja rakennuttajista.

Sähköautojen latauspaikkoja kauppakeskuksessa on kaikkiaan 212, mikä on yli 10 prosenttia kaikista pysäköintipaikoista. Toistaiseksi määrä on suurin suomalaisissa kauppakeskuksissa.

Myös Redi on saanut rakennusvaiheessa LEED Platinum -sertifikaatin. Kauppakeskus sijaitsee Kalasataman metroaseman vieressä ja on hyvin saavutettavissa julkisella liikenteellä.

Lappeenrannan Isokristiinaan oma aurinkovoimala

Ilmarisen aurinkovoimaa hyödyntävien kauppakeskusten verkosto leviää jatkossa myös Kaakkois-Suomeen, kun Lappeensannan Isokristiinaan rakennetaan 250 paneelin aurinkovoimala. Voimalan on tarkoitus tuottaa vuoden aikana noin 65 viiden kerrostaloasunnon vuosittaista energiankulutusta vastaava määrä sähköä. Jos energia käytettäisiin sähköautojen lataamiseen, se tarkoittaisi noin 660 000 kilometriä ajoa.

– Olemme pyrkineet pitkäjänteisesti lisäämään aurinkovoiman käyttöä niissä kiinteistöissämme, joissa se on mahdollista. Sijoittaminen aurinkovoimaan on ollut kannattavaa, sillä se auttaa tuottamaan päästötöntä energiaa. Lisäksi sijoituksille on saanut hyvä laskennallinen tuotto, kertoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Nurminen.

Miten LEED-sertifiointi ohjaa rakentamaan kestävästi ja energiatehokkaasti? Kuuntele Niina Nurmisen haastattelu Ilmarisen ensimmäisestä podcastista!

Miten rakennetaan sata vuotta kestäviä rakennuksia? – Ilmarisen podcast 01

Lue myös

Ajankohtaista

Uutinen 30.5.2024

Yhtiökokouskaudella huomio erityisesti johdon palkitsemiseen

Työeläkeyhtiö Ilmarinen osallistui kevään yhtiökokouskaudella 109 kotimaiseen yhtiökokoukseen. – Kiinnitimme jälleen tällä yhtiökokouskaudella huomiota erityisesti palkitsemisraportteihin ja palkitsemispolitiikkoihin, Ilmarisen vastuullisen sijoittamisen johtaja Karoliina Lindroos kertoo.

Yhtiökokouskaudella huomio erityisesti johdon palkitsemiseen

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen
Lisää uutisia ja tiedotteita