Tiedote 15.6.2023

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän kasvu edelleen hidasta

Työntekijämäärä nousi toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä vain 0,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät teollisuus, viestintä ja tietotekniikka, sekä majoitus- ja ravitsemusala. Rakentaminen, kaupan ala, henkilöstövuokraus ja kuljetus olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi ainoastaan Etelä-Suomessa ja Länsi-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi toukokuussa vain +0,4 prosenttia (huhtikuu +0,3 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Toimialoista viestintä- ja tietotekniikka (+3,0 %), teollisuus (+1,5 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (+0,2 %) olivat noususuunnassa.

– Ilmarisen suhdanneindeksin kasvuvauhti hiipui jo huhtikuussa lähelle nollaa. Toukokuussa kehitys oli samalla tasolla. Merkittävistä toimialoista teollisuus on kuitenkin jatkanut kasvuaan. Kuluvana vuonna Suomen talouden ennustetaan pysyvän nollan tuntumassa, ja myös työntekijämäärät heijastavat näitä talousnäkymiä, Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen sanoo.

Ilmarisen seuraamista toimialoista laskussa olivat rakentaminen (-5,7 %), kauppa (-1,7 %) henkilöstövuokraus (-1,3 %) ja kuljetus (-0,3 %),

– Kaupan alan luku oli heikompi kuin kertaakaan sitten vuoden 2021 helmikuun. Rakentamisessakin ollaan jo lähellä koronan aiheuttaman kuopan pohjaa. Kustannusten nousu sekä kysynnän hiipuminen ovat kurittaneet rakennusalan yritysten lisäksi myös palvelusektorin yritysten kannattavuutta jo usean kuukauden ajan, Jouni Vatanen arvioi.

Työntekijämäärät nousussa Etelä- ja Länsi-Suomessa

Alueellinen kehitys oli positiivista Etelä-Suomessa (+1,6 %) ja Länsi-Suomessa (+0,3 %). Laskua tuli Itä-Suomessa (-2,1 %) ja Pohjois-Suomessa (-0,6 %).

Toukokuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

- Etelä-Suomi (+1,6 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli teollisuudessa (+3,1 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+3,0 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+2,2 %) ja henkilöstövuokrauksessa (+0,6 %). Laskussa olivat rakentaminen (-6,0 %) ja kauppa (-0,9 %). Kuljetus pysyi ennallaan (+0,0 %).

- Länsi-Suomi (+0,3 %): Kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+3,3 %) ja teollisuudessa (+0,8 %). Laskussa olivat kauppa (-3,5 %), rakentaminen (-3,4 %), majoitus- ja ravitsemusala (-2,4 %) ja henkilöstövuokraus (-2,3 %). Kuljetus pysyi ennallaan (+0,0 %).

- Itä-Suomi (-2,1 %): Kasvussa oli viestintä- ja tietotekniikka (+5,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-24,6 %), rakentaminen (-5,6 %), kauppa (-3,6 %), majoitus- ja ravitsemusala (-3,3 %), kuljetus (-1,2 %) ja teollisuus (-0,4 %).

- Pohjois-Suomi (-0,6 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+0,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-20,1 %), rakentaminen (-7,8 %), kauppa (-2,9 %), teollisuus (-2,3 %), kuljetus (-1,8 %) ja majoitus- ja ravitsemusala (-1,1 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

  • Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
  • Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 14.6.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski edelleen joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Uutinen 10.6.2024

Ilmarinen näkyy Finanssialalle-Instagramissa

Ilmarisen kesätyöntekijät ylläpitävät tällä viikolla "Finanssialalle" Instagram-tiliä. Tarkoituksena on tehdä työskentelyä Ilmarisessa ja koko finanssialalla tunnetuksi.

Ilmarinen näkyy Finanssialalle-Instagramissa

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen
Lisää uutisia ja tiedotteita