Uutinen 11.9.2023

Yrittäjien työtulotarkistukset etenevät vauhdilla – Omaan työtuloehdotukseen kannattaa aina tutustua!

Yrittäjien työtulo tarkistetaan YEL-lakiuudistuksen jälkeen kolmen vuoden välein. Ensimmäiset yrittäjät ovat nyt saaneet meiltä työtulosuosituksen. Valtaosa yrittäjistä hyväksyi työtuloehdotuksen tai työtulo oli jo heillä oikealla tasolla. Harmillisen moni yrittäjä jättää kuitenkin kokonaan reagoimatta omaan työtulosuositukseensa.

Noin joka viides Ilmarisessa vakuutettu yrittäjä saa tänä vuonna ehdotuksen uudesta työtulosta. Ehdotuksen saatuaan yrittäjällä on vähintään kaksi viikkoa aikaa reagoida siihen.

Tänä vuonna tarkistukset koskevat yrittäjiä, joiden

  • työtulo on alle 15 000 euroa vuodessa
  • työtuloon ei ole tehty merkittävää muutosta (15 %) viimeiseen kolmeen vuoteen
  • vakuutus on ollut voimassa vähintään kolme vuotta.

Valtaosa yrittäjistä hyväksyi työtuloehdotuksen

Ilmarisessa tarkistetaan tänä vuonna noin 19 000 yrittäjäasiakkaan työtulot. Elokuun loppuun mennessä tarkistus on käynnistetty yli 10 000 yrittäjän kanssa.

Tarkistus on valmistunut noin 7 300 yrittäjän kanssa ja se on kesken noin 2 800 yrittäjällä. Valmistuneissa tarkistuksissa lopputulokset ovat jakautuneet toistaiseksi seuraavasti:         

  • 20 prosentilla yrittäjistä työtulo oli oikealla tasolla.
  • 40 prosenttia hyväksyi työtuloehdotuksemme. Heillä työtulo nousi keskimäärin 4 700 euroa vuodessa.
  • 10 prosenttia hylkäsi ehdotuksemme ja antoi lisätietoja. Heillä työtulo nousi keskimäärin 1 700 euroa vuodessa.
  • Yli 20 prosenttia yrittäjistä ei reagoinut yhteydenottoihimme ja työtulot tarkistettiin yksin Ilmarisen toimesta. Näillä yrittäjillä työtulo nousi keskimäärin 3 800 euroa vuodessa.

Kun yrittäjä saa meiltä tarkistuksesta tekstiviestin (tai kirjeen), kannattaa yrittäjän tutustua verkkopalvelussamme hänelle laskettuun työtulosuositukseen. Verkkopalvelussamme on tarjolla kaikki työtulotarkistuksen vaihtoehdot. Jos yrittäjä ei reagoi ehdotukseemme, joudumme vahvistamaan mahdollisen korotuksen uuteen työtuloon meillä käytettävissä olevin tiedoin.

– Kannustan yrittäjiä tutustumaan omaan työtuloehdotukseensa. Jos et ymmärrä ehdotusta, me autamme. Valtaosa yrittäjistä on pystynyt hoitamaan tarkistukset verkkopalvelussamme. Henkilökohtaista neuvontaa on toistaiseksi tarvinnut yrittäjistä pieni osa. Yrittäjät ovat tarvinneet apua, kun tuntuu epäselvältä, mistä tarkistuksissa on kyse, miten työtulosuositus on laskettu ja miten kannattaa ja pitää toimia eri tilanteissa, kertoo Ilmarisen vakuutusjohtaja Minna Hakkarainen.

–Yrittäjien tietoisuus tarkistuksista on selkeästi lisääntynyt, minkä vuoksi tarkistukset ovat edenneet kokonaisuudessaan ennakoitua paremmin. Teemme päivittäin töitä sen eteen, että yrittäjät pääsevät tämän muutoksen yli, Hakkarainen jatkaa.

Tarkista oma työtulosi ja tilanteesi verkkopalvelussamme.

Lue lisää

Lue myös

Yrittäjä, tarkistathan saamasi työtuloehdotuksen

Ajankohtaista

Uutinen 18.6.2024

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Verkkosivuiltamme voi nyt ostaa työeläkevakuutuksen entistä helpommin. Panostimme erityisesti saavutettavuuteen, käytettävyyteen ja selkeyteen, jotta vakuutushakemuksen täyttäminen olisi mahdollisimman sujuvaa.

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Tiedote 14.6.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski edelleen joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Lisää uutisia ja tiedotteita