Tiedote 14.2.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu

Työntekijämäärä laski tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Ilmarisen suhdanneindeksin negatiivinen kehitys jatkui edelleen tammikuussa. Työntekijämäärä laski tammikuussa -2,6 prosenttia (joulukuu -2,8) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Ilmarisen seuraamista toimialoista ainoastaan viestintä- ja tietotekniikka (+0,4 %) oli hivenen nousussa.

– Suomen taloudessa on edelleen runsaasti huolen aiheita. Työntekijämäärät laskivat lähes jokaisella Ilmarisen seuraamalla toimialalla. Vaikka teollisuuden tilaukset kääntyivät joulukuussa nousuun, niin vientimme arvo laski viime vuonna lähes seitsemän prosenttia. Samaan aikaan poliittinen vääntö hallituksen kaavailemista työelämämuutoksista jatkuu laajojen lakkojen muodossa, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Vielä kuitenkin riittää myös uskoa Suomen talouteen.

– Luottoluokitusyhtiö Fitch Ratings (fitchratings.com) piti tuoreessa arviossaan Suomen luokituksen ennallaan toiseksi parhaassa luokassa. Yhtiön mukaan Suomen merkittävät eläkevarat lieventävät velkataakan ja väestön ikääntymisen tuottamia riskejä. Ilmarinen julkaisee torstaina 15.2. oman tilinpäätöksensä ja tietoa sijoitusten tuotosta, Vatanen muistuttaa.

Suhdanneindeksin toimialoista laskussa olivat henkilöstövuokraus (-13,2 %), rakentaminen (-10,0 %), majoitus- ja ravitsemusala (-3,2 %), kuljetus (-2,2 %), kauppa (-2,1 %) sekä teollisuus (-1,4 %).

– Rakennusliiton mukaan noin viidesosa rakentajista oli tammikuussa työttömänä tai lomautettuina, ja työttömien määrä on kasvanut merkittävästi sekä vuoden takaisesta että viimeksi kuluneen kuukauden aikana. Myös Ilmarisen suhdanneindeksissä rakennusalan sekä siihen kytkeytyvän henkilöstövuokrauksen ahdinko on näkynyt jo viime vuoden alusta alkaen, Vatanen sanoo.

Työntekijämäärä laski kaikilla alueilla

Alueelliesti tarkasteltuna työntekijämäärien kehitys oli tammikuussa jälleen negatiivista koko Suomessa: eniten laskua tuli Itä-Suomessa (-4,5 %) ja vähiten Etelä-Suomessa (-1,9 %).

Tammikuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

  • Etelä-Suomi (-1,9 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+0,4 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-12,0 %), rakentaminen (-9,1 %), majoitus- ja ravitsemusala (-4,6 %), kuljetus (-2,6 %), kauppa (-1,8 %) sekä teollisuus (-0,7 %).
  • Länsi-Suomi (-2,1 %): Kasvua oli viestintä- ja tietotekniikassa (+2,9 %) sekä teollisuudessa (+0,6 %). Majoitus- ja ravitsemusala pysyi samana (+0,0 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-17,3 %), rakentaminen (-9,8 %), kauppa (-3,8 %) ja kuljetus (-1,5 %).
  • Itä-Suomi (-4,5 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli vain viestintä- ja tietotekniikassa (+0,9 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-24,2 %), rakentaminen (-9,5 %), majoitus- ja ravitsemusala (-6,2 %), teollisuus (-5,6 %), kauppa (-3,2 %) ja kuljetus (-2,1 %).
  • Pohjois-Suomi (-3,4 %): Kasvua oli vain majoitus- ja ravitsemusalalla (+0,2 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-13,2 %), rakentaminen (-12,0 %), teollisuus (-10,0 %), viestintä- ja tietotekniikka (-5,4 %), kuljetus (-1,3 %) ja kauppa (-0,2 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Tiedote 15.4.2024

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Työntekijämäärä laski maaliskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,9 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea. Uudistettuun suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat kattavat nyt valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen uudistettu suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui

Uutinen 12.4.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista

Ilmarisen vuodesta 2013 asti julkaisema suhdanneindeksi tarjoaa ajantasaista tietoa kansantalouden kehityksestä. Indeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Nyt suhdanneindeksiin mukaan laskettavat toimialat laajentuvat kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista.

Ilmarisen suhdanneindeksi laajenee kattamaan valtaosan yksityisestä sektorista
Lisää uutisia ja tiedotteita