VARUSTELEKAN VALTIAASTA VUODEN NUORI YRITTÄJÄ

7.5.2015
|
Artikkeli
image

Valtteri Lindholm on vuoden nuori yrittäjä 2015. 33-vuotiaana hän ollut yrittäjä yli kolmasosan elämästään. Lindholmin perustama Varusteleka on armeijatavaran verkkokauppaan erikoistunut yritys, joka tunnetaan provosoivasta, mustan huumorin mainonnastaan.

Lindholmin titteli Varustelekassa on Valtias. Hän luottaa muiden käsiin työt, joista ei itse välitä, kuten toimitusjohtajan pestin. Ensimmäiseksi Lindholmista huomaa komeat saappaat, seuraavaksi lanteilla roikkuvan puukon – ja heti näiden jälkeen joka sanasta ja eleestä huokuvan yrittäjäasenteen.

– Aloitin vuonna 2003 nollasta ja nyt olemme tässä. Meillä on tällä hetkellä 7 000 eri tuotetta varastossa ja olemme edelläkävijöitä käytetyn tavaran tuotteistamisessa. Kuusi viikkoa sitten aloitimme myynnin Ruotsissa. Näytämme muulle suomalaiselle kaupalle esimerkkiä siitä, mitä verkkokaupalla voi tehdä. Toimintamme on mukavan vapaata, myymme kaiken itse ja haemme tehokasta ulkomaanmyyntiä, Lindholm listaa.

– Suomi on kiva maa yrittää. OK, on täällä byrokratiaa ja paljon mahdollisuuksia joutua sääntelyn ja työntekijöiden suojan takia pulaan, jos ei hoida asioitaan kunnolla – mutta täällä se, mikä sovitaan, pätee.

Kasvu lähti työntekijöistä

Varustelekan toiminta sai alkunsa syksyllä 2003, Lindholmin ollessa 21. Hän halusi ostaa verkosta oikeaa armeijatavaraa airsoft-harrastukseensa, mutta verkkokauppatarjonta oli heikkoa. Lindholm päätti korjata tilanteen. Hän lainasi tuhat euroa, tilasi Saksasta kunnon tavaraa ja myi sen hetkessä loppuun.

– Perustin Varustelekan samana syksynä kun aloitin opiskelut, minusta piti tulla äidinkielenopettaja. Varustelekan tuotteet kuitenkin myivät niin hyvin, että tiesin saaneeni siitä ammatin. Paiskin yksin hommia vuoteen 2006, Lindholm pohtii.

– Olisi pitänyt palkata lisävoimaa paljon aiemmin. Tein yksinäni töitä ja aivan liian pitkää päivää. Stressissä tuli myös syötyä liikaa, painoin pahimmillani sataviisi kiloa. Tajusin, että pitää laittaa elämä kondikseen.

Kun Lindholm päättää tehdä jotain, asioita tapahtuu. Vuodesta 2006 lähtien Varusteleka on kasvanut tasaisesti, Lindholm ei. Vuonna 2015 hän on hoikka mies, joka tekee työkseen juuri sitä mitä haluaa.

– Vapaus on minulle oleellista. Eri päivinä tykkään tehdä eri asioita. Ennen kaikkea tykkään päättää mitä me myymme ja miten. Käytetty tavara loppuu aikanaan, joten olemme ryhtyneet tekemään omilla brändeillä tuotteita.

Lindholmia kuunnellessa oivaltaa miehen rakastavan työtään. Kun puhe kääntyy uusiin tuotteisiin, Varustelekan Valtiaan silmiin syttyy palo.

– Hiihdän talvella töihin kun voin. Muuten kuljen fillarilla työmatkat, en voi sietää autoilua. Itse suunnittelemani  merinovillainen Särmä-fillarihuppari myytiin viikossa loppuun! Oli palkitsevaa saada kansansuosio sellaisella, jonka on itse tehnyt.

Hyvien puolella

Tinkimätön asenne ja omintakeinen sisältömarkkinointi mainittiin Suomen yrittäjien perusteluissa valita Lindholm vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Yritys on noussut otsikoihin ”kansanmurhabaretilla” ja muun muassa tukemalla näyttävästi tasa-arvoista avioliittolakia #metahdomme -kampanjassa.

–  Me olemme hyvien puolella, Lindholm kertoo.

–  Olemme eettinen firma. Tämä juontaa siitä, että meidän piti kirjoittaa joku hiton visio ja listata arvoja. Ensimmäinen asia, jonka kirjasimme, oli minun henkilökohtainen koodeksi: me ollaan hyvien puolella. Se on CMX:n biisistä lainattu vähän tönkkö käsite, joka on ohjannut Varustelekankin toimintaa alusta asti. Sen saavuttamiseen ei riitä pelkkä passiivinen asenne, ettei tee pahaa, pitää tehdä hyvää.

– Haluamme toimintamme olevan kestävällä pohjalla. Tavoitteena on tehdä tästä hyvä työpaikka mahdollisimman monelle. Siihen pyritään toki järki kädessä, emme missään nimessä tee tätä työtä työllistämisen takia, Lindholm täsmentää.

Tonnin lainalla liikkeelle

Lindholm omistaa Varustelekan kokonaan, eikä hänellä ole aikomusta myydä sitä pois. Nuorille hän suosittelee yrittäjyyttä, kunhan sen tekee riskittömästi:

– Esimerkkini on hyvä, aloitin hommat lainaamalla tonnin. Se ei ole riski kellekään. Tuhannella eurolla olen päässyt tähän asti. Jos kaikki olisi mennyt päin hemmettiä, niin olisin menettänyt paljon omaa työtäni, mutten muuta.

– Isoin oppiläksyni Varustelekassa on ollut se, että voin olla väärässä. Meillä oli pitkään ongelma, että vain muutama työntekijä uskalsi sanoa minulle vastaan. Muille olin sen verran etäisempi hahmo, että he kohtelivat minua auktoriteettina. Se oli outoa. Piti opetella olemaan muille kiltimpi, jotta he uskaltavat kyseenalaistaa mielipiteeni. Onneksi olen väärässä todella harvoin, Lindholm hymähtää.

– Uskon verkkokaupan tulevaisuuteen, mutta viiden vuoden suunnitelma on typerä nettikaupalle, saati tulevaisuuden visiointi 40 vuoden päähän. Oman eläkkeeni maksan, tietysti. Ihan samalla tavalla kuin yrittäjän ei kannata tehdä kirjanpitoa itse, kannattaa eläkesijoittaminen luottaa eläkeyhtiölle. Niillä on siihen järjestelmä ja asiantuntemus ja ennen kaikkea riskinsietokyky, johon yksittäinen ihminen ei ikinä pysty.

Mitä Valtteri Lindholm ajattelee eläkepäivistä ja eläketurvasta? Katso video!

Teksti: Joanna Sinclair
Kuvat: Olli Urpela