Ilmarisen toimitilarakennus ulkoa, kuvituskuva.
Uutinen 21.10.2022

Työnantaja, yrittäjä, eläkkeensaaja – Vuoden 2023 työeläkeindeksi ja palkkakerroin vahvistettu

Sosiaali- ja terveysministeriö on vahvistanut työeläketurvaa koskevat indeksit vuodelle 2023. Työeläkeindeksi on ensi vuonna 2874, mikä tarkoittaa poikkeuksellisen suurta, noin 6,8 prosentin korotusta eläkkeisiin vuodenvaihteessa. Palkkakertoimeksi vahvistettiin 1,558. Vuoteen 2022 verrattuna palkkakerroin nousee noin 3,8 prosenttia.

Työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet. Palkkakerroin vaikuttaa tulevan työeläkkeen laskentaan ja lisäksi moniin työnantajan sekä yrittäjän raha- ja rajamääriin.

Vuoden 2023 alussa työeläkeindeksi kasvaa selvästi enemmän kuin palkkakerroin, mikä on poikkeuksellista aiempiin vuosiin verrattuna. Tämä on seurausta voimakkaasta hintojen noususta kuluvana vuonna.

Työnantaja, näin ansiorajat muuttuvat ensi vuonna

Vuonna 2023 TyEL-vakuuttamisvelvollisuuden alaraja on 65,26 euroa kuukaudessa. Vuonna 2022 eläkevakuuttamisen alaraja on 62,88 euroa kuukaudessa. Alaraja tarkoittaa, että työntekijää ei tarvitse TyEL-vakuuttaa, mutta hänen palkkansa tulee silti ilmoittaa tulorekisteriin.

Sopimustyönantaja

Sinun tulee ottaa työntekijöillesi TyEL-vakuutus silloin, kun sinulla on jatkuvassa työsuhteessa vähintään yksi työntekijä, tai kuuden kuukauden aikana työntekijöillesi maksamasi palkat ylittävät 9 348 euroa (raja vuonna 2022 on 9 006 euroa). Tämän ehdon täyttyessä sinun tulee täyttää TyEL-hakemus, ja sinusta tulee sopimustyönantaja.

Sopimustyönantajana yrityksesi koko vaikuttaa TyEL-maksuun. Työeläkemaksuun sisältyvä hoitokustannus määräytyy ensi vuoden alusta yhtiökohtaisesti. Hoitokustannus on se osa maksua, jolla katetaan eläkeyhtiön toiminnasta, eli vakuutusten ja eläkkeiden hoitamisesta aiheutuneet kustannukset. Ilmarisen erinomainen tehokkuus näkyy asiakkaillemme pienempinä työeläkemaksuina.

Lue lisää hoitokustannuksen hinnoittelusta

Vuonna 2023 suurtyönantajaksi katsotaan yli 2 197 500 euroa palkkaa vuonna 2021 maksanut työnantaja. Suurena sopimustyönantajana eli suurtyönantajana työntekijöittesi työkyky alkaa vaikuttaa TyEL-maksusi suuruuteen. Näet ennusteen ensi vuoden TyEL-maksuista ja maksuprosenteista kirjautumalla työnantajan palveluun.

Tilapäinen työnantaja

Tilapäisenä työnantajana maksat vain TyEL-perusmaksun. Jos palveluksessasi ei ole jatkuvasti työntekijää, ja olet maksanut palkkaa työsuhteessa olevalle työntekijällesi tai työntekijöillesi puolen vuoden ajalta yhteensä alle 9 348 euroa (9 006 euroa vuonna 2022), olet tilapäinen työnantaja. Tilapäisenä työnantajana maksat TyEL-maksun, mutta et tarvitse siihen TyEL-vakuutusta.

Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on sama kaikissa eläkeyhtiöissä.

Voit lukea lisää eri kokoisten työnantajien TyEL-vakuutusvelvollisuudesta sivuiltamme.

Yrittäjä, näin palkkakerroin vaikuttaa työtuloon

Ensi vuonna YEL-työtulon alaraja on 8 575,45 euroa ja yläraja 194 750 euroa. Vuonna 2022 alaraja on 8 261,71 euroa ja yläraja 187 625 euroa. Kun työtulosi on vähintään alarajan suuruinen, tarvitset YEL-vakuutuksen.


Yrittäjänä YEL-työtulo on keskeinen työeläkkeeseesi ja koko sosiaaliturvaasi vaikuttava tekijä. YEL-työtulo määritellään vuositasolla ja tarkistetaan palkkakertoimella kerran vuodessa, vuoden alussa. Tämä tarkoittaa, että palkkakertoimella nostetaan vuosittain jatkuvan vakuutuksesi YEL-työtulon määrää sekä YEL-työtulon ala- ja ylärajaa. Indeksikorotus pitää yrittäjän työtulon mukana yleisessä palkka- ja hintakehityksessä.

Näin indeksi vaikuttaa eläkkeisiin

Jos olet jo eläkkeellä, työeläkeindeksillä tarkistetaan maksussa olevat työeläkkeet. Työeläkeindeksiä laskettaessa palkkojen muutoksen osuus on 20 prosenttia ja hintojen muutoksen 80 prosenttia. Myös kuntoutusetuudet tarkistetaan työeläkeindeksillä. 

Eläkeläisenä pääset katsomaan oman eläkkeesi määrän 28.11.2022 alkaen OmaEläke-palvelusta. Ensi vuoden eläkkeen maksupäivät näet verkosta jo nyt.

Myös työkyvyttömyyseläkkeitä ja kuntoutusetuuksia koskevat ansiorajat tarkistetaan vuosittain palkkakertoimella. Oman henkilökohtaisen ansaintarajan voi tarkistaa OmaEläke-palvelusta.

Jos puolestaan olet pian jäämässä eläkkeelle, merkitystä on palkkakertoimella. Palkkakerrointa käytetään tulevan työeläkkeen laskennassa. Sillä tarkistetaan vuosiansiot eläkkeen alkamisvuoden tasoon. Palkkakertoimessa palkkojen muutoksen osuus on 80 prosenttia ja hintojen muutoksen 20 prosenttia.

Jos et vielä saa eläkettä, OmaEläke-palvelun eläkelaskurin avulla voit arvioida tulevan eläkkeesi määrää 29.10.2022 alkaen.

Miksi indeksit ovat tärkeitä?

Työeläkeindeksin ja palkkakertoimen avulla varmistetaan, että eläkkeen määrä on kohtuullinen suhteessa työuran aikaisiin ansioihin ja että maksussa olevan eläkkeen ostovoima säilyy.

Maksussa olevien eläkkeiden määrä tarkistetaan joka vuosi työeläkeindeksillä tammikuun alussa.

Indekseillä siis turvataan työeläkkeitten määrää.

Jotteivat myöskään yrittäjien YEL-työtulot jäisi jälkeen yleisessä palkkakehityksessä, nekin tarkistetaan kerran vuodessa aina vuoden alussa. Tähän käytetään palkkakerrointa.

Lue lisää STM:n sivulta (stm.fi) 

Katso esimerkkitaulukoita Eläketurvakeskuksen sivulta (etk.fi)

 

 

 

 

Ajankohtaista

Tiedote 15.5.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Työntekijämäärä laski huhtikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,2 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus sekä rakentaminen. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku voimistui edelleen

Tiedote 26.4.2024

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen

Työeläkeyhtiö Ilmarisen sijoitusten tuotto oli tammi–maaliskuussa 3,2 prosenttia. Yhtiön kustannustehokkuus parani edelleen vakuutusmaksutulon kasvaessa ja eläketurvan tuottamiseen tarvittavien hoitokulujen laskiessa. – Olemme jatkaneet menestyksekkäästi Ilmarisen strategian toteuttamista ja kasvattaneet tuottavuuttamme viimeisten kuuden vuoden aikana merkittävästi, toteaa Ilmarisen toimitusjohtaja Jouko Pölönen.

Ilmarisen sijoitustuotto 3,2 prosenttia, ja tehokkuus parani edelleen
Lisää uutisia ja tiedotteita