Tiedote 15.12.2022

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän kasvu jatkui edelleen

Työntekijämäärä nousi marraskuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä puolitoista prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Toimialoista vahvimmin kehittyivät henkilöstövuokraus, viestintä- ja tietotekniikka sekä majoitus- ja ravitsemusala. Rakentaminen ja kaupan ala olivat laskussa. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä nousi eniten Etelä-Suomessa, kun laskua tuli ainoastaan Itä-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi kertoo ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 60 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Työntekijämäärä kasvoi marraskuussa +1,5 prosenttia (lokakuu +1,8 %) verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan. Työntekijämäärät ovat nousseet yli puolentoista vuoden ajan yhtäjaksoisesti. Hyvä kehitys näkyi marraskuussa eniten henkilöstövuokrauksessa (+7,8 %), viestinnässä ja tietotekniikassa (+5,5 %) sekä majoitus- ja ravitsemusalalla (+4,2 %).

– Majoitus- ja ravitsemusalalla ja siihen vahvasti kytkeytyvällä henkilöstövuokrauksen toimialalla tuloskunto on ollut syksyllä varsin hyvä. Toisaalta kustannusten nousu heikentää alan näkymiä. Myös ammattitaitoisen työvoiman puute hidastaa edelleen alan kehitystä, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

Ilmarisen seuraamista toimialoista laskussa olivat rakentaminen (-1,9 %) ja kauppa (-0,4 %).

– Rakentamisen osalta laskua on jatkunut jo muutaman kuukauden ajan. Kun kustannukset nousevat myös rakentamisen alalla, yritysten kannattavuus on koetuksella, Vatanen arvioi.

Taloudessa ja työllisyyskehityksessä riittää haasteita myös loppuvuonna ja ensi vuoden alussa.

– Tuotanto ja työllisyys ovat pysytelleet vielä kohtaisen hyvällä tasolla. Vahva työllisyys on tukenut myös kulutusta kovasta inflaatiosta huolimatta. Tilastokeskuksen mukaan paljon työllistävällä teollisuuden alalla uudet tilaukset ovat kasvaneet vuoden alusta lokakuuhun saakka yli 9,2 prosenttia vuoden takaisesta. Tuotannon määrä on kuitenkin kesäkuun huipun jälkeen laskenut. Sama laskusuunta näkyy myös Ilmarisen indeksin teollisuuden työntekijämäärässä, jonka kasvuvauhti on kesäkuusta asti hidastunut. Samanlaista kasvuvauhdin hidastumista on tapahtunut myös koko indeksin osalta viimeisen kuuden kuukauden ajan, Vatanen sanoo.

Itä-Suomessa työntekijämäärät laskussa

Marraskuussa alueellinen kehitys oli voimakkainta Etelä-Suomessa (+3,0 %). Työntekijämäärä oli laskusuunnassa ainoastaan Itä-Suomessa (-1,7 %).

– Itä-Suomessa näkyy varmasti venäläisten turistien katoaminen ja kaupan loppuminen idän suuntaan. Kun taas Pohjois-Suomessa matkailu on pandemian jälkeen ollut suhteellisen hyvässä vedossa ja odotukset talvisesongille ovat kohtuullisen korkealla, Jouni Vatanen arvioi.

Marraskuun työntekijämäärien kehitys alueittain:

Etelä-Suomi (+3,0 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli majoitus- ja ravitsemusalalla (+8,6 %), henkilöstövuokrauksessa (+7,2 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+6,7 %), teollisuudessa (+2,6 %), %), kuljetuksessa (+1,9 %), ja kaupan alalla (+0,2 %). Laskussa oli rakentaminen (-2,3 %).

Länsi-Suomi (+1,1 %): Kasvua oli henkilöstövuokrauksessa (+16,0 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+3,9 %), teollisuudessa (+3,2 %) ja rakentamisessa (+0,2 %). Laskussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (-3,8 %), kuljetus (-2,2 %) sekä kauppa (-1,2 %).

Itä-Suomi (-1,7 %): Kasvussa olivat majoitus- ja ravitsemusala (+2,3 %), viestintä- ja tietotekniikka (+0,7 %) ja teollisuus (+0,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-4,9 %), kauppa (-4,6 %), rakentaminen (-3,2 %) ja kuljetus (-2,9 %).

Pohjois-Suomi (+1,4 %): Seuratuista toimialoista kasvua oli teollisuudessa (+3,5 %), viestintä- ja tietotekniikassa (+2,2 %), majoitus- ja ravitsemusalalla (+2,1 %) ja kuljetuksessa (+0,7 %). Laskussa olivat henkilöstövuokraus (-9,7 %), rakentaminen (-2,9 %) ja kauppa (-0,2 %).

Suhdanneindeksiä on julkaistu vuodesta 2013 lähtien. Suhdanneindeksin seurantaryhmä koostuu yli 60 000:sta eri toimialoilla toimivasta Ilmarisen asiakasyrityksestä, jotka ilmoittavat palkkatietonsa tulorekisteriin. Suhdanneindeksi kuvaa yritysten työntekijämäärän muutosta edellisvuoteen verrattuna. Indeksissä on huomioitu koko tarkastelujakson ajan Ilmarisen asiakkaina olleet yritykset, joten tulevat tai lähtevät asiakasyritykset eivät vaikuta indeksin kehitykseen.

Tutustu tarkemmin

Lisätietoja

Jouni Vatanen, tutkija, p. 050 5712 309, jouni.vatanen@ilmarinen.fi
Sami Kelhä, viestintäpäällikkö, p. 050 587 8464, sami.kelha@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Tiedote 15.2.2024

Ilmarisen tilinpäätös 2023: Sijoitustuotto oli 5,8 prosenttia ja kustannustehokkuus parani edelleen

Ilmarisen sijoitustuotto oli 5,8 prosenttia ja kustannustehokkuus parani edelleen, kun vakuutusmaksutulo kasvoi 4 prosenttia ja hoitokulut laskivat 5 prosenttia. Asiakkaamme hyötyvät suoraan tehokkuutemme parantumisesta: laskimme Ilmarisen työeläkevakuutusmaksun hoitokustannusosaa 20 prosentilla vuoden 2024 alusta.

Ilmarisen tilinpäätös 2023: Sijoitustuotto oli 5,8 prosenttia ja kustannustehokkuus parani edelleen

Tiedote 14.2.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu

Työntekijämäärä laski tammikuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -2,6 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski eniten Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku jatkuu

Uutinen 2.2.2024

iAreenassa ennakoitiin eläkeaikaa

Ilmarinen ja Vanhustyön keskusliitto järjestivät eilen järjestyksessään neljännentoista iAreena-seminaarin, vuotuisen ajankohtaisfoorumin ikääntyvien asioihin liittyvistä teemoista. Tällä kertaa pohdittiin valmistautumista ja varautumista eläkeaikaan.

iAreenassa ennakoitiin eläkeaikaa
Lisää uutisia ja tiedotteita