Blogit

Etätyö haastaa itsensä johtamisen taitoja – huolehdi hyvinvoinnistasi

Moni työpaikka ja työntekijä on koronakriissä ottanut nopean digiloikan. Satunnaisten etäpäivien sijaan useassa taloudessa on siirrytty ilman tarkempia suunnitelmia tekemään valtaosa työstä etänä. Hyvinvoinnin peruspilareista eli levosta, ravinnosta, sosiaalisista suhteista ja liikkumisesta huolehtiminen on nyt entistä tärkeämpää.

Ylen kysely kertoi, että yli miljoona suomalaista jo siirtynyt etätöihin koronakriisin aikana. Etätyöhön siirtyneistä noin puolet haluaa jatkaa etätöissä koronan jälkeenkin. Kaikki etätyöhön siirtyneet eivät kuitenkaan hahmota, että myös etätyössä täytyy osata pitää kiinni arjen rytmistä. Oman työskentelyn ja hyvinvoinnin organisoimisessa etätyössä on kyse ennen kaikkea itsensä johtamisen taidoista 

Pidä kiinni rutiineista 

Nuku riittävästi. Vaikka etätyö mahdollistaa monelle aikaisista aamuherätyksistä joustamisen, ei omaa unirytmiä kannata päästää rempalleen. Yleisen jaksamisen kannalta säännöllinen unirytmi ja riittävä uni on hyvinvoinnin tärkeimpiä osa-alueita 

Syö säännöllisesti. Työpaikalla ruokarytmin pitäminen säännöllisenä toimii monella automaattisesti. Aamupala ennen töihin lähtöä, lounas samaan aikaan kuin työkavereillakin ja välipala kahvitauolla. Myös etätyössä ateriarytmin säännöllisyys ylläpitää vireystilaa päivän aikana. Jos syöminen tuppaa unohtumaan, voi lounastauon merkitä itselleen kalenteriin muiden työtehtävien lailla. Lounasta ei myöskään kannata syödä koneen äärellä, vaan ruokatauko on yhtä lailla merkittävä palautumishetki myös etätyöpäivänä.  

Pyri aloittamaan ja lopettamaan työnteko normaaliin aikaan. Työterveyslaitos listaa etätyön haasteiksi mm. työajan venymisen, työn ja vapaa-ajan sekoittumisen ja työstä irrottautumisen. Säännöllinen työskentelyrytmi tekee työstä irrottautumisesta ja palautumisesta helpompaa.  

Kiinnitä huomiota ergonomiaan ja ajanhallintaan 

Huolehdi ergonomiasta kotitoimistolla. Harvalla aiemmin vain satunnaista etätyötä tehneellä on kotona erillinen, suunniteltu työpiste jatkuvaa etätyöskentelyä varten. Yksittäinen etäpäivä sohvalla röhnöttäen ei ole vielä vaarallista, mutta pidempään jatkuessa ongelmia ilmaantuu. Etätyössä tärkein ergonomiavinkki on työasentojen vaihteleminen. Tue esimerkiksi istuessa alaselkää tyynyllä, rakenna seisomatyöpiste laatikon tai kirjapinon avulla ja nosta näyttö korkeammalle esimerkiksi palaverin ajaksi.  

Ennen kaikkea: muista tauottaminen. Etätyössä askelten vähentyessä kehosi tulee kaipaamaan liikettä entistä kipeämmin. Kotioloissa jumppaaminen kesken työpäivän virkistää mieltä ja kehoa. Heilu, hypi, kyykkää tai venytä. Nyt ei ole tyylillä väliä.   

Normaaliolosuhteissa useimmilla etätyö mahdollistaa paremman keskittymisen. Tällä hetkellä tilanne voi olla päinvastainen. Mikäli työskentelet kotona ja samaan aikaan paikalla on myös muu perhe, voi kodin sisäisistä pelisäännöistä sopiminen olla paikallaan. Hyvänä apuna voi olla perheen yhteinen lukujärjestys, johon merkataan mitkä ajankohdat päivästä varataan työlle ja koulutehtävien tekemiselle. Lukujärjestykseen voi merkata myös liikkumiset ja syömiset! 

Huolehdi fyysisestä kunnosta ja sosiaalisista suhteista 

Liiku mahdollisimman normaalisti. Kun arki keskittyy vain kodin ympärille, vähenee päivän aikainen liikkuminen merkittävästi. Pidä yllä normaalia fyysisen aktiivisuuden tasoasi tarkastelemalla esimerkiksi koronakriisiä edeltävien arkipäivien askelmäärää. Pyri samaan määrään ulkoilemalla. Esimerkiksi 5 000 askelta saat noin neljän kilometrin kävelylenkillä. Voit jakaa päivittäisen aktiivisuuden pienempiin osiin. Jos normaaliin arkeesi kuuluu liikuntaharrastus, pyri jatkamaan treenaamista myös kotona. Kuntosaliharjoittelua voit korvata hyvin kotitreenillä tai puistojumpalla, ja aerobisia sisälajeja lenkkeillen pyöräillen, sauvakävellen tai lasten kanssa pihalla pelaillen.  

Huolehdi itsestäsi ja läheisistäsi pitämällä kiinni sosiaalisista suhteista. Etätyöskentely ei tarkoita työyhteisöstä eristäytymistä. Yhteydenpito työkavereihin on merkittävä osa työhön liittyvää hyvinvointia myös etätyömaailmassa. Kysy työkaverin vointia, vaihda kuulumisia tai järjestä kahvitauko videopalaverin välityksellä. Huolehdi myös työn ulkopuolisista sosiaalisista suhteista. Vaikka ystävää tai sukulaista ei pääsisikään tapaamaan, voi sosiaalisia suhteita ylläpitää viestein ja puheluin. Kun elämme poikkeuksellisessa tilanteessa, sosiaalisten suhteiden merkitys nousee entisestään.  

Elsi Luomi  
@ElsiLuomi  
liikuttaja, Ilmarinen  

  • Seppo O. Saarela 10.4.2020 klo 18.25
    Hyvä Elsi olin pikkupomo eräässä maailman suurimmista yrityksistä. Osuin aivan sattumalta tekstiisi. Se kosketti minua PAITSI eräältä osalta. Tai tarkemmin ajateltuna 2 osalta. Eli..ensimmäinen asia on ammattini..olen 63v vanha mies (tai ikuinen haaveilija ja lapsi, kuten vaimoni minua nimittää), mutta vastaatko minulle ystävällisesti 2 asiaan. Ensimmäinen koskee sitä, jossa ehdotat etätöitä..Itse vanhana tietoliikenneinsinöörinä olen puhunut etätöistä jo 40 vuotta. Vessapaperia tai laivoja ei voi valmistaa etänä, mutta tuhannet..miljoonat..miljardit maapallon aivan turhat kokoukset voitaisiin suorittaa etänä. Eli tänään ei eletä enää Suomi-Filmi ja Tauno Palo- aikaa. Nykytekniikalla voisi järjestää KAIKKI kansainväliset kokoukset etänä. MUTTA..ihailtu ja kieltämättä maailman kaunein pääministeri Sanna Marin lensi yksityiskoneella ilmastokokoukseen Madridiin. Matkan maksoi eläkkeellä oleva Seppo. Se toinen asia..joka itse asiassa on sama, kuin ensimmäinen asia. Itse oli pahassa liikenneonnettomuudessa viime vuoden elokuussa, joten liikunta ei vielä oikein onnistu.. Niin..sitten se toinen asia..Sinä Elsi kirjoitat liikkumisen tärkeydestä. Hienoa. Nyt eläkkeellä minulla on aikaa kirjoitella tällaisia ikäviä viestejä..pyydän anteeksi, mutta kun olet itse kirjoittanut hyvinvoinnin ja liikunnan puolesta, niin eikö Sinua häiritse se, että Brysselin suomalaiset lentävät joka viikko tänne kokouksiin, Pekka Haavisto pan..anteeksi..tuli kirjoitusvirhe.. Eli Elsi hyvä.. Miksi etätyö ja liikunta onkin yhtäkkiä mahdollista jonkin viruksen takia/ansiosta?
    Vastaa kommenttiin
  • Elsi Luomi 17.4.2020 klo 06.50
    Hei Seppo ikävä kuulla liikenneonnettomuudestasi. Toivotan ensimmäisenä paljon tsemppiä kuntoutumiseen. En ole paras henkilö vastaamaan kansainvälistä liiketoimintaa koskevaan lentomatkailuun. Olen kuitenkin ehdottomasti kanssasi samaa mieltä, että etätyö ja liikunta ovat olleet mahdollista ja tärkeitä myös aikaisemmin. Nykyinen tilanne on pakottanut ihmiset pysähtymään, pohtimaan ja muuttamaan arjen rutiineja. Toivon kovasti, että pystymme hyödyntämään poikkeustilanteessa oppimiamme tapoja, ovat ne sitten liikuntaan tai etätyön mahdollisuuksiin liittyviä, myös tilanteen palautuessa takaisin ”normaaliin”.
    Vastaa kommenttiin

Lisää uusi kommentti

0/4000
Viesti on pakollinen
Nimi on pakollinen
Sähköpostiosoite on pakollinen

Lisää aiheesta

Blogit 23.4.2024

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Työkyvyttömyyseläkettä haetaan eniten mielenterveyden häiriöiden vuoksi. Erityisesti nuorten työkyvyttömyyden pitkittyminen on huolestuttavaa, koska heillä olisi paljon työvuosia jäljellä. Miksi kuitenkin yhä useampi mielenterveyssyistä ammatillista kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen?

Miksi yhä useampi mielenterveyssyistä kuntoutusta hakenut saa kielteisen päätöksen? – Tässä kolme syytä

Blogit 15.4.2024

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Meiltä on viime aikoina kyselty, mitä hallituksen leikkauspuheet tarkoittavat. Lisäksi moni pohtii omalta kohdaltaan, pieneneekö oma eläke, pääseekö vielä osittaiselle vanhuuseläkkeelle tai tuleeko ensi vuonna indeksikorotusta. Kaikesta voi päätellä, että julkinen keskustelu on herättänyt huolta niin työelämässä yhä olevissa kuin eläkeläisissä.

Mistä puhutaan, kun keskustellaan eläkkeiden uudistamisesta ja leikkaamisesta?

Blogit 4.4.2024

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?

Työuraa ei voi ainakaan koko matkalta painella maaliin asti täydellä vauhdilla ja itseään jatkuvasti ylittäen. Tulevaisuudessa on yhä tärkeämpää, että sovitamme ja muokkaamme työtä elämäntilanteeseen sopivaksi. Sekä työssä olevasta että työelämään tulevasta työvoimasta täytyy pitää hyvää huolta. Miten voisimme entistä paremmin huomioida työn vaatimusten lisäksi työntekijöiden perustarpeet, elämäntilanteen ja terveydentilan?

Miten muokataan työtä konkarille sopivaksi?
Lisää ajankohtaisia artikkeleita