Jouni Vatanen

Tutkija

Jouni Vatanen työskentelee Ilmarisessa tutkijana: ”Pääsen työssäni tutkimaan Ilmarisen asiakkaita. Katse koko ajan työelämässä, hyvinvoinnissa ja eläkkeissä.”


Blogit 26.7.2023

Sopivaa työtä eläkeläisille – mutta miten?

SuomiAreenassa oli tänä vuonna keskusteluita eläkeiän tuntumassa olevien työnteosta. Toisaalta on hyvä löytää työpaikoilla keinoja, miten eläkeikää lähestyvät jatkaisivat työelämässä pidempään luomalla konkarikulttuuria työpaikoille. Toisaalta on hyvä löytää keinoja, miten eläkkeelle siirtyneille työkykyisille ja -haluisille saisi sopivaa työtä yhdistämällä eläkeläisiä ja työnantajia.

Lue artikkeli

Blogit 10.3.2023

Töitä eläkeläisille ja konkareita yrityksille

Ilmarisen helmikuun alun iAreenassa julkistamien tutkimustulosten perusteella kaksi kolmesta haluaisi tehdä ansiotöitä eläkkeellä. Moni työhaluinen eläkeläinen ei kuitenkaan tee ansiotöitä, joten meillä yhteiskunnassa ja yrityksissä jää hyvää osaamista hyödyntämättä. Tämä on harmillista varsinkin tilanteessa, jossa monella alalla on suorastaan työvoimapulaa.

Lue artikkeli

Blogit 4.10.2022

Haluavatko eläkeläiset tehdä eläkkeellä töitä vai eivät?

Taannoisten tutkimustulostemme mukaan yli kaksi kolmesta eläkeläisestä haluaisi tehdä ansiotöitä eläkkeellä. Virallisissa tilastoissa eläkeläisten työnteko näyttäytyy kuitenkin vähäisenä, ja esimerkiksi eläkeläisten piilotyöttömyys on vain muutaman prosenttiyksikön luokkaa. Mikä on totuus – ovatko eläkeläiset valmiita töihin vai eivät?

Lue artikkeli

Blogit 25.2.2022

Terveempiä eläkeläisiä, kiitos!

Jokainen meistä haluaisi olla vähän viisaampi, vähän rikkaampi ja vähän terveempi. Terveyden merkitys korostuu iän myötä, kun eläkeiän lähestyessä tulee usein pieniä kremppoja. Monella askel ei enää kulje yhtä rivakasti kuin vielä 20 vuotta aiemmin.

Lue artikkeli

Blogit 12.3.2021

Mitä eläkeläisille kuuluu tänään?

Eläkeläisille kuuluu keskimäärin hyvää. Useilla on oma velaton asunto ja eläkkeen lisäksi myös muita säästöjä. Eläkkeestä jää käteen pakollisten menojen jälkeen keskimäärin 475 euroa kuukaudessa. Suuri osa eläkeläisistä kokee myös olevansa hyvässä kunnossa ja työhalujakin osa-aikatöihin olisi valtaosalla.

Lue artikkeli
Kaksi iäkästä ihmistä aamupalapöydässä ulkona, kuvituskuva.

Blogit 11.2.2020

Onko taide pitkän ja hyvinvoivan elämän salaisuus?

Ihmisen elinikä on selkeä käsite, kulttuuri puolestaan hyvin moninainen ja laaja. Jonkun mielestä onkiminen laiturin reunassa on kulttuuria parhaimmillaan, kun taas toiselle kulttuuria on taiteesta nauttiminen taidenäyttelyissä.

Lue artikkeli
Kaksi ihmistä istuvat sohvalla mukit ja sanomalehdet käsissä, kuvituskuva.

Blogit 19.8.2019

Eläkeläisillä menee kohtalaisen hyvin - parhaiten menee Espoossa

Eläketurvakeskus julkisti aamulla tutkimuksia eläkeläisten toimeentulosta. Katsaus oli laaja ja antoi hyvän kuvan, miten hyvin eläke riittää eläkeläisten itsensä mielestä.

Lue artikkeli
Henkilö pöydän äärellä, takana luontomaisema. Kuvituskuva.

Blogit 5.2.2018

Hyvässä vireessä eläkkeelle – tuoreista eläkeläisistä neljä viidestä olisi jaksanut töissäkin

Lue artikkeli
Näytetään 9/9
Näytä lisää