Tiedote 27.12.2022

Työeläke ja vakuuttaminen – hyvä tietää vuonna 2023

Tammikuun alussa työeläkkeen määrä nousee ennätyssuurten indeksikorotusten vuoksi tavallista enemmän. Ensi vuonna alin eläkeikä puolestaan nousee 1959 syntyneillä 64 vuoteen ja 3 kuukauteen. Työnantajan on hyvä huomioida muutokset työeläkemaksuissa ja yrittäjän uuden YEL-lain voimaanastuminen. Myös yrittäjän työtulo on hyvä tarkistaa, että se vastaa tämänhetkistä työpanosta.

Jäämässä eläkkeelle? Eläkeikä nousee asteittain

Vuonna 2023 alimpaan eläkeikään on tulossa vuorostaan 1959 syntyneet. Jos olet syntynyt tammikuussa 1959, eläkkeesi voi alkaa aikaisintaan 1.5.2023. Elokuussa syntynyt voi aloittaa eläkkeensä aikaisintaan 1.12.2023. Loppuvuodesta syntyneillä eläkkeelle siirtyminen on mahdollista vuoden 2024 puolella.

Eläkeikä nousee 3 kuukautta syntymävuotta kohden. Esimerkiksi vuonna 1960 syntyneellä eläkeikä on 64v ja 6kk.

OmaEläke-palvelusta pääset tarkastamaan oman eläkeikäsi sekä tekemään arvioita tulevasta eläkkeestäsi.

Eläkkeellä? Tarkista eläkkeesi määrä ja maksupäivät

Eläkkeen määrä nousee ensi vuonna työeläkeindeksin korotuksen myötä 6,8 prosenttia. Vuoden 2023 veroprosentit otetaan käyttöön 1.2.2023 alkaen. Tammikuun eläkettä verotetaan vielä vuoden 2022 veroprosentilla. Työeläke maksetaan tilille aina kuukauden ensimmäisenä pankkipäivänä, ja vuoden ensimmäinen eläke maksetaan tileille 2.1.2023. Eläkkeen maksupäivät vuonna 2023 voit tarkistaa Ilmarisen verkkosivuilta tai OmaEläke-palvelusta. OmaEläkkeessä näet aina omat eläketietosi ajantasaisina.

Työnantaja, työeläkemaksuihin muutoksia vuonna 2023

Ensi vuonna eläkeyhtiöitä voi vertailla myös hoitokustannuksen osalta, kun sen osuus TyEL-maksusta eriytetään omaksi maksunosakseen. Hoitokustannus määräytyy jatkossa yhtiökohtaisesti. Hoitokustannus on TyEL-maksussa oleva erä, jolla katetaan eläkeyhtiön toiminnan kulut, kuten vakuutusten ja eläkkeiden hoitaminen. Ilmarisen erinomainen tehokkuus näkyy asiakkaillemme pienempinä työeläkemaksuina.

Lue lisää muutoksesta

Maksut vuonna 2023

Työnantajan eläkevakuutuksen (TyEL) keskimääräinen perittävä maksu on 24,84 prosenttia palkkasummasta vuonna 2023. Keskimääräinen maksu kuvaa yleistä maksutasoa ja sisältää keskimääräisen asiakashyvityksen ja hoitokustannuksen.

Työntekijän osuus pysyy samansuuruisena kuin vuonna 2022 eli 7,15 prosenttia alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla sekä 8,65 prosenttia 53–62-vuotiailla.

Sopimustyönantajien hoitokustannus on Ilmarisessa vuonna 2023 enimmillään noin 0,25 prosenttia palkkasummasta. Pienillä sopimustyönantajilla työeläkevakuutusmaksu on Ilmarisessa enintään noin 25,55 prosenttia palkkasummasta hoitokustannus huomioiden. Maksu tulee tästä vielä pienenemään keväällä 2023 palautettavalla asiakashyvityksellä. Tilapäisen työnantajan TyEL-maksuprosentti on ensi vuonna 26,20 prosenttia palkoista. Se on samansuuruinen kaikissa eläkeyhtiöissä.

Oman vakuutusmaksuprosentin pääset katsomaan kirjautumalla työnantajan palveluun.

Vuonna 2023 vakuutusmaksukorko on 2,45%.

Suomen Pankki vahvistaa viivästyskoron joulukuun lopussa.

Lue lisää maksuista ja vakuutusmaksukorosta

TyEL:n rajatulot vuonna 2023

Vuonna 2023 TyEL-vakuuttamisvelvollisuuden alaraja on 65,26 euroa kuukaudessa. Alaraja tarkoittaa, että työntekijää ei tarvitse TyEL-vakuuttaa, mutta hänen palkkansa tulee silti ilmoittaa tulorekisteriin.

Lue lisää vakuuttamisen rajatuloista

Kirjautumalla työnantajan palveluun näet TyEL-maksuprosenttisi ja arvion vuoden 2023 maksuista. Voit itse muuttaa arviota palkkasummasta ja tarkastella sen vaikutusta TyEL-maksuun.

Yrittäjä – YEL muuttuu vuodenvaihteessa

Yrittäjän eläkelaki muuttuu vuodenvaihteessa. Jatkossa työtulo määritellään tarkemmin ja tarkistetaan useammin. Suurin muutos koskeekin eläkeyhtiöiden uutta velvollisuutta tarkistaa työtulot säännöllisesti joka kolmas vuosi. Näin halutaan varmistaa työtulon ajantasaisuus.

Lue lisää lakiuudistuksesta

Yrittäjän eläkemaksu vuonna 2023

Yrittäjien eläkemaksu pysyy vuonna 2023 samalla tasolla kuin vuonna 2022. Alle 53-vuotiailla ja yli 62-vuotiailla se on 24,10 prosenttia ja 53–62-vuotiailla 25,60 prosenttia vahvistetusta työtulosta. Työtulo tarkistetaan automaattisesti vuosittain palkkakertoimella. Palkkakerroin nostaa YEL-työtuloa vuonna 2023 3,79 prosenttia.

Muista pitää työtulo ajan tasalla

Kun lakiuudistus tulee vuoden 2023 alussa voimaan, eläkeyhtiöt alkavat tarkistaa yrittäjän työtulon tason säännöllisesti joka kolmas vuosi. Eläkeyhtiö tekee yrittäjälle tarkistuksen jälkeen ehdotuksen työtulon tasosta. Yrittäjä voi täydentää ehdotusta antamalla täydentäviä tietoja.

Työtulon oikealla tasolla pitäminen on yrittäjän itsensä kannalta tärkeää, sillä työtulon perusteella määräytyy tulevan vanhuuseläkkeen lisäksi myös muut yrittäjän sosiaalietuudet, kuten esimerkiksi vanhempain- ja sairauspäivärahat. Eläkevakuutus tuo turvaa myös raskaisiin aikoihin, jos yrittäjä joutuu työkyvyttömäksi tai perheen huoltaja kuolee.

Lisätietoja

vakuutus- ja eläkejohtaja Tiina Nurmi p. 050 402 9275, tiina.nurmi@ilmarinen.fi

Ajankohtaista

Uutinen 18.6.2024

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Verkkosivuiltamme voi nyt ostaa työeläkevakuutuksen entistä helpommin. Panostimme erityisesti saavutettavuuteen, käytettävyyteen ja selkeyteen, jotta vakuutushakemuksen täyttäminen olisi mahdollisimman sujuvaa.

Työeläkevakuutuksen ostaminen on nyt helppoa ja nopeaa

Tiedote 17.6.2024

Tutkimus: Alle kolmannes valmis vaihtamaan asuinpaikkakuntaa eläkkeellä

Kaksi kolmesta eläkeläisestä kokee voivansa hyvin käy ilmi Ilmarisen kyselytutkimuksesta. Kolmanneksella eläkeläisen roolin asettuminen vei aikansa tai on ollut vaikeaa. Sopeutumiseen vaikuttaa, miten eläkeaikansa viettää. Useampi kuin kaksi kolmesta on pohtinut etukäteen, missä ja miten asuu vanhuusvuodet.

Tutkimus: Alle kolmannes valmis vaihtamaan asuinpaikkakuntaa eläkkeellä

Tiedote 14.6.2024

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui

Työntekijämäärä laski toukokuussa Ilmarisen suhdanneindeksiin kuuluvissa yrityksissä -3,0 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna. Seuratuista toimialoista eniten laskivat henkilöstövuokraus, rakentaminen sekä majoitus- ja ravitsemusala. Alueellisesti tarkasteltuna työntekijämäärä laski edelleen joka puolella Suomea.

Ilmarisen suhdanneindeksi: Työntekijämäärän lasku hidastui
Lisää uutisia ja tiedotteita